Owsianka z nasionami chia


Owsianka z nasionami chia

To dobry pomysł na smaczne i zdrowe śniadanie. O nasionach chia usłyszałam kiedyś od znajomej. Bardzo zachwalała ich prozdrowotne właściwości. Polecała dodawać je do owsianki, jogurtu czy musli. Postanowiłam sama się o tym przekonać. Owsianka z nasionami chia okazała się strzałem w dziesiątkę.   Dzięki dużej ilości błonnika znajdującego się zarówno w płatkach owsianych, jak i w nasionach chia, taki posiłek na długi czas zapewnia uczucie sytości. Czarne nasionka posiadają właściwości absorbujące wodę, nawet w proporcji 12:1. Mogą przez to okazać się w pomocne w odchudzaniu. Nasiona chia przypominają mi trochę popularne u nas siemię lniane. Nie mają wyrazistego smaku ani zapachu. Dzięki dużej zawartości składników odżywczych, działają wzmacniająco na organizm zwiększając poziom energii. Spowalniają też wchłanianie węglowodanów oraz obniżają poziom cholesterolu we krwi. Myślę, że warto włączyć je do naszej diety :-)

Nasiona chia zwane też szałwią hiszpańską (Salvia hispanica L.), to bogate źródło błonnika (25%), białka (20%) i tłuszczów (34%; w tym cennych kwasów omega-3 i omega-6) oraz przeciwutleniaczy. Zawiera również witaminy z grupy B (B1, B2, B3), witaminę E oraz wapń, cynk, mangan, fosfor, potas i magnez. Roślina uprawiana jest w Ameryce Południowej. Spożywana była już przez Azteków i Majów. Polecam wam również owsiankę z jabłkiem i orzechami oraz kakaowo-bananową owsiankę.

(1 porcja)

Składniki:

– 5 łyżek płatków owsianych (użyłam górskich)

– 1 szklanka mleka

– 1 łyżka nasion chia

– ½ banana

– 1 kiwi

– garść orzechów (do wyboru: włoskie/ziemne/laskowe)

– 1 łyżeczka miodu

– szczypta cynamonu

– szczypta soli

Jak zrobić owsiankę z nasionami chia?

Płatki owsiane wraz z nasionami chia i szczyptą soli zalać mlekiem i gotować na wolnym ogniu przez kilka minut, aż spęcznieją. Przełożyć do miseczki udekorować plasterkami banana i kiwi. Posypać orzechami i szczyptą cynamonu. Posłodzić miodem. Owsiankę z nasionami chia spożywać ciepłą.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć

owsianka-z-nasionami-chia4owsianka-z-nasionami-chia3owsianka-z-nasionami-chia2owsianka-z-nasionami-chia1owsianka-z-nasionami-chiaowsianka-z-nasionami-chia5
Poprzedni Kotlety mielone z pieczarkami
Nastepny Bułki pszenno-orkiszowe

8 komentarzy

  1. Monia
    8 stycznia 2016
    Odpowiedz

    Zaciekawiłaś mnie tymi nasionami, siemię lniane znam ale o chia dotąd nie słyszałam. Chętnie je wypróbuję, skoro są takie zdrowe :)

    • Helen G.
      Helen G.
      8 stycznia 2016
      Odpowiedz

      Polecam kupić na próbę :)

  2. agata
    8 stycznia 2016
    Odpowiedz

    Lubię te malutkie nasionka ;)

  3. Apricolla
    9 stycznia 2016
    Odpowiedz

    Bardzo często robię prawie identyczny przepis (bez cynanamonu). Wymiennie stosuję maliny i suszone śliwki. Przepyszne jedzonko! Chia dodaję również do jogurtu naturalnego z owocami :)

  4. Łukasz
    10 stycznia 2016
    Odpowiedz

    Nie wygląda to zbyt apetycznie, ale ja owsianek ogólnie nie lubię.

  5. Królowa Karo
    11 stycznia 2016
    Odpowiedz

    Też muszę w końcu je kupić i spróbować, bo wszyscy tak zachwalają.

  6. agata
    12 stycznia 2016
    Odpowiedz

    Te nasionka mają moc :)

    • Helen G.
      Helen G.
      12 stycznia 2016
      Odpowiedz

      Dokładnie :)

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *