Owsianka z nasionami chia


SONY DSC

O nasionach chia usłyszałam kiedyś od znajomej. Bardzo zachwalała ich prozdrowotne właściwości. Polecała dodawać je do owsianki, jogurtu czy musli. Postanowiłam sama się o tym przekonać. Faktycznie szałwia hiszpańska (Salvia hispanica L.), bo taka jest inna nazwa nasion chia, to bogate źródło błonnika (25%), białka (20%) i tłuszczów (34%; w tym cennych kwasów omega-3 i omega-6) oraz przeciwutleniaczy. Zawiera również witaminy z grupy B (B1, B2, B3), witaminę E oraz wapń, cynk, mangan, fosfor, potas i magnez. Roślina uprawiana jest w Ameryce Południowej. Spożywana była już przez Azteków i Majów.

SONY DSC

Czarne nasionka posiadają właściwości absorbujące wodę, nawet w proporcji 12:1. Dzięki dużej zawartości rozpuszczalnego w wodzie błonnika łatwo pęcznieją w żołądku, zapewniając uczucie sytości na długi czas. Mogą przez to okazać się w pomocne w odchudzaniu. Nasiona chia przypominają mi trochę popularne u nas siemię lniane. Nie mają wyrazistego smaku ani zapachu. Dzięki dużej zawartości składników odżywczych działają wzmacniająco na organizm, zwiększając poziom energii. Spowalniają też wchłanianie węglowodanów oraz obniżają poziom cholesterolu we krwi. Myślę, że warto włączyć je do naszej diety :-)

 SONY DSCSONY DSC

 

(1 porcja)

Składniki:

– 4-5 łyżek płatków owsianych (użyłam górskich)

– 1 szklanka mleka

– 1 łyżka nasion chia

– 1/2 banana

– 1 kiwi

– garść orzechów (do wyboru włoskie/ziemne/ laskowe)

– 1 łyżeczka miodu

– szczypta cynamonu

– szczypta soli

 

 

chia-250g nowa etykieta

Płatki owsiane wraz z nasionami chia i szczyptą soli zalać mlekiem i gotować na wolnym ogniu przez kilka minut, aż spęcznieją. Przełożyć do miseczki udekorować plasterkami banana i kiwi. Posypać orzechami i szczyptą cynamonu. Posłodzić miodem.

Smacznego!

Helen G.

SONY DSCSONY DSCSONY DSC

 

Poprzedni Kotlety mielone nadziewane pieczarkami i serem
Nastepny Bułki pszenno-orkiszowe

8 komentarzy

  1. Monia
    8 stycznia 2016
    Odpowiedz

    Zaciekawiłaś mnie tymi nasionami, siemię lniane znam ale o chia dotąd nie słyszałam. Chętnie je wypróbuję, skoro są takie zdrowe :)

    • Helen G.
      Helen G.
      8 stycznia 2016
      Odpowiedz

      Polecam kupić na próbę :)

  2. agata
    8 stycznia 2016
    Odpowiedz

    Lubię te malutkie nasionka ;)

  3. Apricolla
    9 stycznia 2016
    Odpowiedz

    Bardzo często robię prawie identyczny przepis (bez cynanamonu). Wymiennie stosuję maliny i suszone śliwki. Przepyszne jedzonko! Chia dodaję również do jogurtu naturalnego z owocami :)

  4. Łukasz
    10 stycznia 2016
    Odpowiedz

    Nie wygląda to zbyt apetycznie, ale ja owsianek ogólnie nie lubię.

  5. Królowa Karo
    11 stycznia 2016
    Odpowiedz

    Też muszę w końcu je kupić i spróbować, bo wszyscy tak zachwalają.

  6. agata
    12 stycznia 2016
    Odpowiedz

    Te nasionka mają moc :)

    • Helen G.
      Helen G.
      12 stycznia 2016
      Odpowiedz

      Dokładnie :)

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *