Bułki pszenno-orkiszowe


Chlebów się już trochę napiekłam ale jeśli chodzi o bułki, to dziś jest mój debiut :) Jako że jestem w posiadaniu mąki orkiszowej jasnej, postanowiłam, że upiekę bułki z jej dodatkiem. Wyszły naprawdę dobre, z chrupiącą, błyszczącą skórką. Swoje posypałam sezamem ale wy możecie pozostawić je saute. Przepis własny. Z podanych proporcji wychodzi 5 średnich bułek. Jeśli dla niektórych z was to niewiele, upieczcie z podwójnej porcji.

(5 sztuk)

Składniki:

– 200g mąki orkiszowej jasnej t700

– 175g mąki pszennej chlebowej t750

– 1 op. suchych drożdży (7g)

– 230 ml letniej wody

– 1 łyżka roztopionego masła lub oliwy

– 1 łyżeczka soli

– 1 łyżeczka cukru

Dodatkowo:

– rozkłócone jajko z łyżeczką mleka do posmarowania wierzchu

– ziarna wedle uznania (opcjonalnie)

 

Mąki przesiać przez sito, dodać drożdże, sól i cukier oraz roztopione masło. Stopniowo wlewać wodę i zagniatać ciasto, przez ok. 10 minut, aż stanie się miękkie i elastyczne.  Lekko oprószyć mąką, włożyć do miski, nakryć bawełnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 2 godziny. Po tym czasie znów chwilę wyrabiać ciasto, następnie podzielić na części i uformować bułeczki. Ułożyć je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, przykryć ściereczką i ponownie odstawić do wyrośnięcia, do momentu podwojenia objętości (ok. 45 minut).

Piekarnik nagrzać do temperatury 200°C. Bułki posmarować rozkłóconym jajkiem z odrobiną mleka. Można posypać dowolnymi ziarnami (np. słonecznikiem, sezamem albo makiem), choć nie jest to konieczne. Piec przez ok.20 minut do zarumienienia. Wystudzić. Spożywać posmarowane masłem i ulubionymi dodatkami.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć

bulki-pszenno-orkiszowebulki-pszenno-orkiszowe4bulki-pszenno-orkiszowe3bulki-pszenno-orkiszowe2
loading...
loading...
Poprzedni Owsianka z nasionami chia
Nastepny Przelicznik miar kuchennych

3 komentarze

  1. agata
    14 stycznia 2016
    Odpowiedz

    Próbowałam kiedyś robić sama bułki…. wyszła z tego płaska masakra :P

  2. Cyanna
    15 stycznia 2016
    Odpowiedz

    Bułek już trochę się napiekłam, bo takie domowe są nieporównywalnie lepsze niż sklepowe. A gdy widzę swojego narzeczonego pałaszującego jeszcze ciepłą bułę z masłem to jeszcze bardziej to uwielbiam :) Chętnie wypróbuję ten przepis, bo takich orkiszowych jeszcze nie robiłam :)

  3. Ania
    19 stycznia 2016
    Odpowiedz

    No to jutro moja rodzinka zje takie na śniadanie, razem z domowym dżemem z kiwi ;)

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *