Bułki razowe


Bułki razowe

Domowe wypieki są nie tylko smaczne ale też i bardzo zdrowe. Sami bowiem kontrolujemy skład chleba czy bułek. Dziś łatwy przepis na bułki razowe, uznawane za zdrowsze od tych klasycznych pszennych. Im wyższy typ mąki, tym jest ona bogatsza w składniki odżywcze zawarte w zbożu, m in.  w witaminy z grupy B, białko, tłuszcze, składniki mineralne (magnez, wapń, sód, potas, mangan, żelazo, fosfor, kobalt, miedź, cynk, chrom, bor, jod), aminokwasy oraz błonnik. Bułki upiekłam z mąki żytniej razowej typ 2000 oraz pszennej razowej typ 2000. Duży wybór dobrych mąk i nie tylko, oferuje sklep Naturalnie Zdrowe. Bułki razowe w smaku są bardziej zwarte od tych pszennych i szybko sycą. Najsmaczniejsze są jedzone jeszcze tego samego dnia, jak to bułki. Z tej proporcji wychodzi ok. 8 niedużych bułeczek. Możemy je wzbogacić o dodatek wybranych ziaren np. czarnuszki, nasion chia, siemienia lnianego czy słonecznika. Ja wybrałam wersję klasyczną z tzw. „przedziałkiem”.

(ok. 8 bułeczek)

Składniki:

– 1,5 szklanki mąki żytniej razowej typ 2000

– 1,5 szklanki mąki pszennej razowej typ 2000

– 30g świeżych drożdży lub 15g suchych (instant)

– 2 łyżki oliwy lub stopionego masła

– 1 ½ łyżeczki soli

– 1 łyżeczka płynnego miodu lub cukru

– 250 ml ciepłego mleka

Jak zrobić bułki razowe?

Jeśli używamy świeżych drożdży wpierw należy przygotować rozczyn. Do ciepłego mleka wkruszyć świeże drożdże, dodać 1 łyżeczkę miodu albo cukru oraz 2 łyżki mąki pszennej razowej. Wymieszać, przykryć spodkiem i odstawić do wyrośnięcia na 10-15 minut. Następnie do większej miski wlać rozczyn, wsypać mąki przesiane przez sito, sól oraz 2 łyżki oleju albo stopionego masła. Zagnieść elastyczne ciasto. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok.1,5 godziny (aż podwoi swoją objętość). Ciasto podzielić na 8 równych części. Z każdej formułować okrągłe bułeczki. Zagłębieniem drewnianej łyżki zrobić w środku tzw. „przedziałek”. Bułki układać w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć bawełnianą ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 20-30 minut. Piekarnik nagrzać do temperatury 200°C. Wyrośnięte bułeczki posmarować mlekiem. Piec przez ok.25 minut aż zbrązowieją. Studzić na kratce.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć

bulki-razowebulki-razowe4bulki-razowe3bulki-razowe2bulki-razowe1
loading...
Poprzedni Sałatka z tuńczykiem i jajkiem
Nastepny Ciasto Kilimandżaro

7 komentarzy

  1. Pani Wiesia
    6 kwietnia 2017
    Odpowiedz

    Ja kupuję wyłącznie razowe pieczywo, bo jest dużo zdrowsze od pszennego, pozbawionego praktycznie składników odżywczych :)

  2. Ania
    6 kwietnia 2017
    Odpowiedz

    Uwielbiam domowe pieczywo :) Bułki razowe wyszły Ci cudne :)

    • Helen G.
      Helen G.
      6 kwietnia 2017
      Odpowiedz

      Dziękuję :)

  3. Ewi
    6 kwietnia 2017
    Odpowiedz

    Apetycznie się prezentują te twoje bułeczki:) Z chęcią wypróbuję przepis!

  4. Danuta W.
    6 kwietnia 2017
    Odpowiedz

    Osobiście bardzo lubię bułki razowe. Są według mnie smaczniejsze od tych nadmuchanych pszennych. Zapisuję przepis:) Pozdrawiam*

  5. Emma
    6 kwietnia 2017
    Odpowiedz

    Wspaniałe bułeczki, jak z piekarni:)Muszę spróbować Twojego przepisu:)

  6. Jolanta
    7 kwietnia 2017
    Odpowiedz

    Pierwszorzędne bułeczki:) Super Ci wyszły:)

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *