
Bułki razowe
Domowe wypieki są nie tylko smaczne ale też i bardzo zdrowe. Sami bowiem kontrolujemy skład chleba czy bułek. Dziś łatwy przepis na bułki razowe, uznawane za zdrowsze od tych klasycznych pszennych.
Im wyższy typ mąki, tym jest ona bogatsza w składniki odżywcze zawarte w zbożu, m in. w witaminy z grupy B, białko, tłuszcze, składniki mineralne (magnez, wapń, sód, potas, mangan, żelazo, fosfor, kobalt, miedź, cynk, chrom, bor, jod), aminokwasy oraz błonnik.
Bułki upiekłam z mąki żytniej razowej typ 2000 oraz pszennej razowej typ 2000. Bułki razowe w smaku są bardziej zwarte od tych pszennych i szybko sycą. Najsmaczniejsze są jedzone jeszcze tego samego dnia, jak to bułki.
Z tej proporcji wychodzi około 8 niedużych bułeczek. Możemy je wzbogacić o dodatek wybranych ziaren np. czarnuszki, nasion chia, siemienia lnianego czy słonecznika. Ja wybrałam wersję klasyczną z tzw. „przedziałkiem”.
Zobacz także
(około 8 bułeczek)
Składniki:
– 1,5 szklanki mąki żytniej razowej typ 2000
– 1,5 szklanki mąki pszennej razowej typ 2000
– 30g świeżych drożdży lub 15g suchych (instant)
– 2 łyżki oliwy lub stopionego masła
– 1 ½ łyżeczki soli
– 1 łyżeczka płynnego miodu lub cukru
– 250 ml ciepłego mleka
▌Jak zrobić bułki razowe?
Jeśli używamy świeżych drożdży wpierw należy przygotować rozczyn. Do ciepłego mleka wkruszyć świeże drożdże, dodać 1 łyżeczkę miodu albo cukru oraz 2 łyżki mąki pszennej razowej. Wymieszać, przykryć spodkiem i odstawić do wyrośnięcia na 10-15 minut.
Następnie do większej miski wlać rozczyn, wsypać mąki przesiane przez sito, sól oraz 2 łyżki oleju albo stopionego masła. Zagnieść elastyczne ciasto. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 1,5 godziny (aż podwoi swoją objętość).
Ciasto podzielić na 8 równych części. Z każdej formułować okrągłe bułeczki. Zagłębieniem drewnianej łyżki zrobić w środku tzw. „przedziałek”. Bułki układać w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć bawełnianą ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 20-30 minut.
Piekarnik nagrzać do temperatury 200°C. Wyrośnięte bułeczki posmarować mlekiem. Piec przez ok.25 minut aż zbrązowieją. Studzić na kratce.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć - kliknij aby powiększyć
Galeria zdjęć
Ja kupuję wyłącznie razowe pieczywo, bo jest dużo zdrowsze od pszennego, pozbawionego praktycznie składników odżywczych :)
Uwielbiam domowe pieczywo :) Bułki razowe wyszły Ci cudne :)
Dziękuję :)
Apetycznie się prezentują te twoje bułeczki:) Z chęcią wypróbuję przepis!
Osobiście bardzo lubię bułki razowe. Są według mnie smaczniejsze od tych nadmuchanych pszennych. Zapisuję przepis:) Pozdrawiam*
Wspaniałe bułeczki, jak z piekarni:)Muszę spróbować Twojego przepisu:)
Pierwszorzędne bułeczki:) Super Ci wyszły:)