Placuszki bananowe


Placuszki bananowe

Dla wszystkich fanów dań na słodko, zwłaszcza tych najmłodszych. Placuszki bananowe są łatwe, szybkie w przygotowaniu, idealne na lekki posiłek. Wasze dzieci będą nimi zachwycone! Ciasto na placuszki warto wzbogacić rodzynkami. Placuszki bananowe najsmaczniejsze są posypane cukrem pudrem. Może spodobają wam się także inne moje przepisy na placuszki na słodko ;-)

placuszki z dyni na słodko

placuszki owsiane z bananem

placuszki serowe

(Dla 3 osób)

Składniki:

– 5 bananów
– 9 łyżek mąki pszennej
– 3 łyżki mąki ziemniaczanej
– 3 łyżki jogurtu greckiego lub gęstej śmietany
– 1 jajko
– 1 łyżka cukru
– 1 łyżeczka cukru waniliowego
– ½ łyżeczki proszku do pieczenia
– 4 łyżki rodzynek
– 1 łyżka soku z cytryny

Dodatkowo:

– cukier puder do posypania

Jak zrobić placuszki bananowe?

Rodzynki namoczyć kilka minut we wrzątku, po czym odcedzić. Banany obrać ze skórki i pokroić w plasterki, następnie wrzucić do miski i zmiksować na mus. Dodać mąkę, jajko, śmietanę lub jogurt, sok z cytryny oraz proszek do pieczenia. Ponownie zmiksować. Masę doprawić cukrem. Na koniec dodać namoczone i odsączone rodzynki. Wymieszać. Masa powinna być gładka i mieć lekko płynną konsystencję. W razie potrzeby dodać jeszcze mąki pszennej. Drewnianą łyżką nakładać porcję ciasta  na rozgrzaną patelnię z dodatkiem oleju. Smażyć okrągłe placuszki na złoto. Placuszki bananowe podawać posypane cukrem pudrem.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć

placuszki-bananoweplacuszki-bananowe1placuszki-bananowe2
loading...
Poprzedni Krokiety z mięsem
Nastepny Zupa-krem z kurek

No Comment

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *