Krokiety z mięsem


(12 sztuk)

Składniki:
Naleśniki:

– 1,5 szklanki mleka (300 ml)

– 1,5 szklanki wody

– 2 jaja

– ok. 300 g mąki

– szczypta soli

– 3 łyżki oleju

 
Wbić jajka do miski, dodać mleko i wodę. Miksować dodając po trochu mąki, aż ciasto będzie gładkie i lejące (nie za gęste, nie za rzadkie). Odrobinę posolić. Patelnię wysmarować cienko olejem, dobrze rozgrzać. Smażyć z obu stron cienkie placki już nie używając oleju.

 

Farsz mięsny:

– ½ kg mięsa mielonego wieprzowego lub wieprzowo-wołowego

– 1 cebula

– 3 ogórki konserwowe

– 1 ząbek czosnku

– 4 łyżki bułki tartej

– 1 jajo

– sól, pieprz, tymianek, majeranek, bazylia

– 2 łyżki oleju

 
Panierka:

– 2 jaja

– 2 łyżki mleka

– bułka tarta do obtoczenia krokietów

– olej do smażenia

 
Cebulę drobno pokroić, czosnek posiekać. Podsmażyć na oleju. Dodać mięso i wszystko razem smażyć przez 10-15 minut. Doprawić do smaku. Mięso przełożyć do miski, pozostawić do ostudzenia. Następnie wbić jajko, dodać bułkę tartą i dobrze wymieszać. Na każdy wcześniej usmażony naleśnik nakładać pasek farszu, złożyć jego boki i ciasno zwinąć. Każdy krokiet obtoczyć w jajku i bułce. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Podawać z barszczem.

 

*dwie techniki zawijania krokietów: zdjęcie 1- na płasko (dużo farszu), zdjęcie 2  –  na okrągło z większą ilością ciasta (mniej farszu).

 
Smacznego!

Helen G.

Poprzedni Kotlety z piersi kurczaka w migdałowo-orzechowej panierce
Nastepny Placuszki bananowe

1 Comment

  1. Duusiak
    18 lutego 2013
    Odpowiedz

    Bardzo ładnie wyglądają te Twoje krokiety :)

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *