Mięsa

Szynka w sosie chrzanowym

Szynka w sosie chrzanowym

Mięciutka, lekko pikantna, pachnąca chrzanem. Szynka w sosie chrzanowym czasem gościła w moim rodzinnym domu na weekend. Magiczny dodatek tartego chrzanu ze słoiczka bardzo podnosi smak szynki. Doskonale komponuje się z wszelkimi mięsami i pieczoną białą kiełbasą.

Aby sos chrzanowy miał przyjemny zapach, chrzan powinno się dodać do sosu na sam koniec duszenia mięsa. Uwielbiam go. Sos chrzanowy jest gęsty i kremowy. Jeśli preferujecie nieco rzadszy, dajcie o połowę mniej mąki.

W przypadku tej potrawy nie przygotowywałam klasycznej marynaty, jaką zwykle robię w przypadku szynki w sosie własnym. Natarłam mięso jedynie przyprawami bez dodatku oleju i octu balsamicznego. Warto umieścić je do lodówki chociaż na godzinę. Nie ma konieczności stosowania kostki rosołowej, gdyż szynka i sos chrzanowy są wystarczająco aromatyczne.

Szynka duszona w sosie chrzanowym to dobry pomysł, zwłaszcza na weekendowy obiad. Aby mięso było kruche i miękkie, powinno się dusić około 1,5 godziny. Moja mama zawsze mi powtarzała, iż lepiej aby szynka się nawet lekko rozpadała, niż była za twarda i włóknista.

Zobacz także

szynka pieczona z rękawa

szynka duszona w sosie cebulowym.

(Dla 4-5 osób)

Składniki:

– 800g szynki wieprzowej bez kości

– 1 duża cebula

– 2 ząbki czosnku

– 1 liść laurowy

– 2 ziarenka ziela angielskiego

– 4 ziarenka pieprzu

– 2-3 łyżki chrzanu tartego

– ½ płaskiej łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej

– mielona słodka papryka

– majeranek

– 3 łyżki gęstej śmietany 18%

– 2 pełne łyżki mąki

– sól, pieprz

Jak zrobić szynkę w sosie chrzanowym?

Szynkę umyć pod zimną wodą, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić na plastry o grubości ok.1,5 cm. Każdy rozbić tłuczkiem. Następnie oprószyć solą, dość obficie pieprzem, posypać mieloną słodką papryką oraz majerankiem z obu stron. Gotowe plastry mięsa. Przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na godzinę. Jeśli nie mamy za dużo czasu, smażyć mięso od razu.

Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na smalcu lub innym tłuszczu. Czosnek drobno posiekać i dodać po chwili do cebuli. Dusić 2 minuty. Przełożyć do rondla (u mnie stalowa patelnia). Następnie na dużym ogniu obsmażyć plastry szynki do zrumienienia. Przełożyć do rondla. Podlać wodą, tyle by lekko zakrywała mięso. Dodać liść laurowy, ziele angielskie i pieprz. Wymieszać.

Mięso dusić na małym ogniu przez około 1,5 godziny. Szynka powinna być miękka i krucha. W razie potrzeby dolewać do mięsa wody.

W 1/3 szklanki wody rozrobić dokładnie mąkę, następnie dodać śmietanę i rozmieszać. Wlać kilka łyżek gorącego wywaru, by zahartować śmietanę. Dodać do mięsa i dokładnie wymieszać. Zagotować. Na koniec sos doprawić jeszcze solą, pieprzem, chrzanem oraz mieloną gałką muszkatołową. Szynkę w sosie chrzanowym podawać ziemniaczkami purée, kluskami, kaszą, bądź ryżem i surówką np. z surówką z kiszonej kapusty albo modrą kapustą.

Smacznego!

Helen G.

Szynka w sosie chrzanowym
+ 5
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

8 komentarzy

  1. Hej Kochana ! ;-* Przepraszam że mnie tu ostatnio nie było ;-( Ale brak czasu na wszystko ;(
    Postaram się nadrobić Twojego i swojego bloga ! :*

    Mniam 😀 ja dziś robie fileta duszonego w mleku kokosowym 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Back to top button