Zupa z dyni z mlekiem kokosowym


Zupa z dyni z mlekiem kokosowym

Jest doskonała jesienią, kiedy panuje sezon na dynię. Zupa z dyni o fantastycznym pomarańczowym kolorze świetnie komponuje się z mlekiem kokosowym. Przyprawa curry, ostra papryka, czosnek oraz świeży imbir nadają potrawie głębokiego, lekko pikantnego smaku. Zupa z dyni z mlekiem kokosowym dobrze rozgrzewa i syci na długo. Do tej wersji zupy dyniowej do podsmażenia warzyw warto użyć oleju kokosowego zamiast innego tłuszczu. W moim rodzinnym domu dynia nie była specjalnie popularna. W sumie to nie wiem dlaczego. Mama nie robiła ani zupy z dyni ani placków. Warzywo to odkryłam sama po latach kulinarnych poszukiwań. Do zupy z dyni najlepiej nadaje się dynia hokkaido, piżmowa, prowansalska, ewentualnie ozdobna. W przypadku tej ostatniej trzeba jej o kupić kilka sztuk, bo ma mało miąższu.

Zupę z dyni warto jak najczęściej jadać jesienią i zimą. Imbir nie tylko świetnie rozgrzewa ale też wzmacnia organizm i działa przeciwzapalnie. Uwielbiam zupę dyniową, zwłaszcza tę o konsystencji gęstego kremu. Zupę z dyni z mlekiem kokosowym możecie podać zarówno solo, z grzankami, z groszkiem ptysiowym, jak i posypaną pestkami dyni, jak w przepisie na klasyczną zupę-krem z dyni. Serdecznie polecam wam również mój przepis na gulasz wieprzowy z dynią, a także placuszki z dyni na słodko.

(Dla 4 osób)

Składniki:

– 1 mała dynia (1 kg)

– 2 ziemniaki

– 1 marchewka

– 1 cebula

– 3 ząbki czosnku

– 1 szklanka mleczka kokosowego

– 2,5-3 cm świeżego imbiru

– ⅓ łyżeczki mielonej ostrej papryki

– 1 pełna łyżeczka curry

– sól, pieprz

Dodatkowo:

– 2 łyżki oleju kokosowego do podsmażenia

– grzanki lub groszek ptysiowy

Jak zrobić zupę z dyni z mlekiem kokosowym?

Dynię obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Ziemniaki i marchewkę umyć, obrać i także pokroić w niedużą kostkę. Cebulę drobno posiekać nożem. W dużym garnku na oleju kokosowym podsmażyć cebulę. Po chwili dodać resztę warzyw. Smażyć kilka minut. Następnie zalać wodą, taką ilością by lekko zakrywała warzywa. Dusić na wolnym ogniu przez około 30 minut, do miękkości warzyw. Następnie wlać do zupy mleczko kokosowe, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, starty na tarce o drobnych oczkach imbir, curry i ostrą paprykę.

Zupę zmiksować na gładki krem. Można też pozostawić ją z pływającymi warzywami. W razie gdyby krem był za gęsty, dolać nieco wody. Na koniec zupę doprawić solą i pieprzem. Zupę z dyni z mlekiem kokosowym podawać z solo, z grzankami lub z groszkiem ptysiowym.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć

zupa-z-dyni-z-mleczkiem-kokosowymzupa-z-dyni-z-mlekiem-kokosowym1zupa-z-dyni-z-mlekiem-kokosowym2
loading...
Poprzedni Pulpeciki w sosie koperkowym
Nastepny Szynka w sosie chrzanowym

7 komentarzy

  1. Marzena
    18 października 2017
    Odpowiedz

    Uwielbiam zupę dyniową :-)

    • Helen G.
      Helen G.
      18 października 2017
      Odpowiedz

      Ja również :-)

  2. Malwina
    18 października 2017
    Odpowiedz

    Z pewnością bardzo by mi posmakowała dyniowa w takim wydaniu. I ten piękny kolorek!

  3. Ania
    18 października 2017
    Odpowiedz

    Bardzo lubię dynię i zupy z dyni :) Pycha :)

    • Helen G.
      Helen G.
      18 października 2017
      Odpowiedz

      Ja również :)

  4. Magda
    19 października 2017
    Odpowiedz

    Jesienią krem z dyni to mój numer 1, jeśli chodzi o zupy :) pozdrawiam :)

  5. Kuchnia MagdaLeny
    19 października 2017
    Odpowiedz

    Pyszna zupka – bardzo lubię zupę dyniową :)

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *