Pulpeciki w sosie koperkowym


Dziś mam propozycję na smaczny obiad, mianowicie pulpeciki w sosie koperkowym. Danie to nieco kojarzy mi się z dzieciństwem. Pamiętam je z przedszkola. Polecam spróbować.

DSC_0138

(17 sztuk)
Składniki:
– ½ kg mięsa mielonego (najlepiej z szynki)

– 4-5 łyżek bułki tartej

– 1 jajko

– 1 mała cebula

– mąka do obtoczenia pulpetów

– sól, pieprz

– majeranek, mielona słodka papryka, mielona kolendra

– 1 kostka drobiowa

– 2 łyżki gęstej śmietany 18%

– 3 łyżki mąki

– ½ szklanki mleka

– 2 łyżki drobno posiekanego koperku

Mięso włożyć do miski, wbić jajko, dodać bułkę tartą. Cebulę zeszklić na oleju. Dodać do mięsa. Doprawić do smaku solą, pieprzem i przyprawami. Wyrobić na gładką masę. Mięso nabierać łyżką i formować w rękach niewielkie kulki, następnie każdą obtoczyć w mące. W garnku zagotować tyle wody, by przykryła pulpeciki. Rozpuścić w niej kostkę drobiową i jak się zagotuje wkładać delikatnie. Gotować na średnim ogniu 20-25 minut. W międzyczasie  w ½ szklanki mleka rozrobić mąkę  i dodać śmietanę, by nie było grudek. Zmniejszyć ogień i dodać do mięsa mieszając. Chwilę jeszcze pogotować. Na końcu dodać posiekany koperek i szczyptę mielonej kolendry. Pulpeciki podawać z puree ziemniaczanym i ulubioną sałatką.

Smacznego!

Helen G.

Poprzedni Gulasz wieprzowy z warzywami
Nastepny Racuchy z jabłkami i orzechami

2 komentarze

  1. Duusiak
    18 lutego 2013
    Odpowiedz

    BBardzo lubie to danie :)

  2. Basia
    19 marca 2013
    Odpowiedz

    piekne :) już czuję ich zapach!

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *