Pulpeciki w sosie koperkowym


Pulpeciki w sosie koperkowym

Są pomysłem na smaczny i prosty obiad. Pulpeciki w sosie koperkowym to malutkie apetyczne mięsne kuleczki. Idealnie pasują do klusek śląskich albo do ziemniaków purée. Danie to wspominam jeszcze z czasów przedszkolnych. Próbowałam odtworzyć wspaniały smak tej potrawy. I powiem wam, że chyba mi się to całkiem nieźle udało :) Przepis na pulpety w sosie jest bardzo łatwy. Pulpeciki możecie przygotować z dowolnego gatunku mięsa mielonego. Ja zwykle daję z wieprzowe albo z indyka. Nie daję do mięsa namoczonej kajzerki, jak w przypadku kotletów mielonych, tylko bułkę tartą i kaszę mannę. Zachęcam was także do spróbowania innych moich przepisów na pulpety:

pulpety w sosie pomidorowym

pulpety w sosie grzybowym

klopsy z indyka w sosie pieczarkowym

(około 16 sztuk)

Składniki:

– 500g dowolnego mięsa mielonego

– kilka łyżek bułki tartej (w zależności od wilgotności mięsa)

– 2 łyżki kaszy manny

– 1 jajko

– 1 mała cebula

– 1 ząbek czosnku

– mąka do obtoczenia pulpetów

– po 1 łyżeczce mielonej słodkiej papryki i majeranku

– ½ łyżeczki mielonej kolendry

– 1 liść laurowy

– 3 łyżki gęstej śmietany 18%

– 2 pełne łyżki mąki

– ½ szklanki mleka

– 2 łyżki posiekanego koperku

– sól, pieprz

Jak zrobić pulpeciki w sosie koperkowym?

Mięso włożyć do miski, wbić jajko, dodać bułkę tartą. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na oleju. Można też zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Dodać do mięsa. Mięso doprawić do smaku solą, pieprzem i przyprawami. Wyrobić na gładką masę. Wilgotnymi dłońmi formować niewielkie kulki, następnie każdą obtoczyć w mące. W garnku (ja używam patelni) zagotować tyle wody, by przykryła pulpeciki. Gdy się zagotuje, delikatnie wkładać pulpeciki. Dodać też liść laurowy. Pulpety gotować na niezbyt dużym ogniu 20-25 minut.

W międzyczasie w ½ szklanki mleka rozrobić mąkę. Dodać śmietanę. Rozmieszać, by nie było grudek i dodać kilka łyżek gorącego wywaru. Pulpeciki wyjąć łyżką cedzakową na półmisek. Rozrobioną mąkę ze śmietaną dodać do sosu energicznie mieszając. Zagotować. Włożyć z powrotem do sosu pulpeciki. Na końcu dodać posiekany koperek. Pulpeciki w sosie koperkowym podawać z ziemniakami purée i ulubioną surówką np. z surówką z kiszonej kapusty.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć

pulpeciki-w-sosie-koperkowympulpeciki-w-sosie-koperkowym2pulpeciki-w-sosie-koperkowym1pulpeciki-w-sosie-koperkowym3
loading...
Poprzedni Pierogi z serem na słodko
Nastepny Zupa z dyni z mlekiem kokosowym

14 komentarzy

  1. Duusiak
    16 października 2017
    Odpowiedz

    BBardzo lubie to danie :)

  2. Basia
    16 października 2017
    Odpowiedz

    piekne :) już czuję ich zapach!

  3. Ervisha
    16 października 2017
    Odpowiedz

    Sos koperkowy jest bardzo smaczny :)

    • Helen G.
      Helen G.
      16 października 2017
      Odpowiedz

      Potwierdzam :)

  4. Nieco Starsza Dziewczyna
    16 października 2017
    Odpowiedz

    Smaki z dzieciństwa, warto to zaserwować w swojej kuchni:-))

  5. Magda
    16 października 2017
    Odpowiedz

    To danie, to dla mnie smak dzieciństwa :)

    • Helen G.
      Helen G.
      16 października 2017
      Odpowiedz

      Mnie też kojarzą się z kuchnią przedszkolną :)

  6. Ania
    16 października 2017
    Odpowiedz

    Bardzo lubię klopsiki/pulpeciki i sosy koperkowe :) Pycha :)

  7. Beti
    17 października 2017
    Odpowiedz

    Uwielbiam takie pulpeciki :-)

  8. Kuchnia MagdaLeny
    19 października 2017
    Odpowiedz

    Mniam…moje ulubione w sosie koperkowym, dawno ich nie robiłam :)

  9. EllaCanto
    28 października 2017
    Odpowiedz

    Smak przedszkola :) Uwielbiam.

    • Helen G.
      Helen G.
      28 października 2017
      Odpowiedz

      Dokładnie :)

  10. kuchnia u Krysi
    31 października 2017
    Odpowiedz

    Uwielbiam takie pulpeciki. Czasami gotuję je w wywarze warzywnym, a potem postępuję jak Ty.
    Narobiłaś mi smaka. Pozdrawiam :)

    • Helen G.
      Helen G.
      31 października 2017
      Odpowiedz

      Serdecznie polecam:)

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *