Kluski śląskie


SONY DSC

Kluski śląskie są jednym z flagowych dań kuchni śląskiej.  Okrągłe, mięciutkie, z dziurką. Idealnie komponują się do pieczeni, wszelkich gulaszów mięsnych czy sosów np. pieczarkowego. Choć można podawać je również polane masełkiem albo bułką tartą.  Są bardzo proste w wykonaniu. Wystarczy wcześniej ugotować porcję ziemniaków. Robię to zwykle poprzedniego dnia, by następnego od razu przejść do działania. Ilość, jaką chcemy przyrządzić zależy od nas. Tyle, ile ugotujemy ziemniaków, tyle wówczas wyjdzie nam klusek. Lepiej jest zrobić ich nieco więcej i ewentualnie zamrozić, niż by nam zabrakło :)

SONY DSC

Składniki:

– 4 części ziemniaków

– 1 część mąki ziemniaczanej

– 1 łyżka miękkiego lub roztopionego masła

– 1 jajko

– 1/2 łyżeczki soli

 

 

Ziemniaki obrać i ugotować osolone do miękkości. Odcedzić. Dokładnie utłuc lub przecisnąć przez praskę, by nie było grudek. Pozostawić do całkowitego ostudzenia.  Następnie wyłożyć na stolnicę obsypaną mąką. Zabrać 1 część, w to miejsce nasypać mąki ziemniaczanej. Następnie dodać pozostałą 1 część ziemniaków.  Zrobić zagłębienie, wbić jajko, dodać sól, masło i zagnieść gładkie ciasto.  Z ciasta formować niewielkie kuleczki wielkości orzecha (pod wpływem gotowania nieco napęcznieją) i w środku zrobić palcem dziurkę.

SONY DSC
Kluski wrzucać partiami do osolonego wrzątku z dodatkiem odrobiny oleju (nie będą się sklejać) i gotować od wypłynięcia 5-6 minut. Najlepiej wyjąć jedną kluskę podczas gotowania i sprawdzić.  Kluski wyjmować łyżką cedzakową. Podawać do pieczeni z sosem, gulaszu albo solo polane masełkiem z bułką tartą.

Smacznego!

Helen G.

SONY DSCSONY DSC

 

Poprzedni Ciasto jogurtowe z likierem Baileys
Nastepny Placuszki serowe z rodzynkami

5 komentarzy

  1. Magda
    25 lutego 2013
    Odpowiedz

    takie danie z dzieciństwa :)

  2. bloGosia
    25 lutego 2013
    Odpowiedz

    Z przepisu skorzystam! Uwielbiam kluski śląskie!! :-)))

  3. Roz Airad
    25 lutego 2013
    Odpowiedz

    uwielbiam ;d

  4. Agnes
    18 stycznia 2016
    Odpowiedz

    Beda robione.Uwielbiam je.

  5. Malwina
    21 kwietnia 2016
    Odpowiedz

    Takie kluski śląskie uwielbiam, wszyscy w domu je zajadali.

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *