Kluski śląskie


Kluski śląskie

Okrągłe, mięciutkie, z dziurką w środku. Kluski śląskie są potrawą regionalną kuchni Śląska. Serwuje się je zamiast ziemniaków jako dodatek do pieczeni, wszelkich gulaszów mięsnych czy sosów np. sosu pieczarkowego. Choć można kluski podawać również solo, polane masełkiem albo bułką tartą. Kluski śląskie są bardzo proste w wykonaniu. Wystarczy wcześniej ugotować ziemniaki. Robię to zwykle poprzedniego dnia, by następnego od razu przejść do działania. Ilość, jaką chcecie przyrządzić zależy od nas. Tyle, ile ugotujecie ziemniaków, tyle wówczas wyjdzie wam klusek. Lepiej jest zrobić ich nieco więcej i ewentualnie zamrozić, niż by miało ich zabraknąć :)

Składniki:

– 4 części ziemniaków

– 1 część mąki ziemniaczanej

– 1 łyżka miękkiego lub roztopionego masła

– 1 jajko

– około ½ łyżeczki soli

Jak zrobić kluski śląskie?

Ziemniaki obrać i ugotować osolone do miękkości. Odcedzić. Dokładnie utłuc lub przecisnąć przez praskę, by nie było grudek. Pozostawić do całkowitego ostudzenia.  Następnie wyłożyć na stolnicę obsypaną mąką. Zabrać 1 część, w to miejsce nasypać mąki ziemniaczanej. Następnie dodać pozostałą 1 część ziemniaków.  Zrobić zagłębienie, wbić jajko, dodać sól, masło i zagnieść gładkie ciasto.  Z ciasta formować niewielkie kuleczki wielkości orzecha (pod wpływem gotowania nieco napęcznieją) i w środku zrobić palcem dziurkę. Kluski wrzucać partiami do osolonego wrzątku z dodatkiem odrobiny oleju (nie będą się sklejać) i gotować od wypłynięcia 5-6 minut. Najlepiej wyjąć jedną kluskę podczas gotowania i sprawdzić.  Kluski wyjmować łyżką cedzakową. Kluski śląskie podawać do pieczeni z sosem, gulaszu albo solo polane masełkiem z bułką tartą.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć

kluski-slaskiekluski-slaskie3kluski-slaskie2kluski-slaskie1
loading...
Poprzedni Ciasto jogurtowe z likierem Baileys
Nastepny Placuszki serowe

5 komentarzy

  1. Magda
    25 lutego 2013
    Odpowiedz

    takie danie z dzieciństwa :)

  2. bloGosia
    25 lutego 2013
    Odpowiedz

    Z przepisu skorzystam! Uwielbiam kluski śląskie!! :-)))

  3. Roz Airad
    25 lutego 2013
    Odpowiedz

    uwielbiam ;d

  4. Agnes
    18 stycznia 2016
    Odpowiedz

    Beda robione.Uwielbiam je.

  5. Malwina
    21 kwietnia 2016
    Odpowiedz

    Takie kluski śląskie uwielbiam, wszyscy w domu je zajadali.

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *