Kluski kładzione


Kluski kładzione

Są bardzo smaczne i do tego ekspresowe w przygotowaniu. Kluski kładzione są świetnym dodatkiem do obiadu. Z powodzeniem zastępują ziemniaki czy kasze. Nazwa klusek nawiązuje do sposobu ich przygotowania. Ciasto bowiem kładzie się przy pomocy łyżki na osolony wrzątek. Większość osób przyrządza kluski kładzione na wodzie. Moim zdaniem ciasto jest smaczniejsze i bardziej delikatne, jeśli użyje się mleka. Może być to również zsiadłe mleko a nawet kefir.

Kluski kładzione mogą być spożywane zarówno solo ze zrumienioną na maśle bułką tartą, cebulką czy stopionym boczkiem, jak i z sosami albo gulaszem. Kluski kładzione dobrze smakują także na słodko np. ze śmietaną i cukrem lub bułką tartą i cukrem. Podałam przeciętne proporcje na 2-3 osoby, w zależności czy kluski są tylko dodatkiem do obiadu czy też stanowią odrębne danie. Zachęcam was również do spróbowania innych klusek:

kluski śląskie

kluski leniwe

kopytka

(Dla 2-3 osób)

Składniki:

– 1,5 szklanki mąki

– 2 jajka

– ½ szklanki mleka lub wody*

– 1 łyżka stopionego masła lub oleju (opcjonalnie)

– ½ łyżeczki soli

* można dać również zsiadłe mleko albo kefir.

Jak zrobić kluski kładzione?

Mąkę dokładnie wymieszać z jajkami, mlekiem, stopionym masłem i solą. Ciasto powinno mieć gęstą i gładką konsystencję. W garnku zagotować osoloną wodę. Nabierać ciasto na ok.1/3 wielkości łyżki za każdym razem maczaną we wrzątku, następnie wkładać do wrzątku. Kluski gotować 3 minuty od momentu wypłynięcia. Kluski kładzione podawać polane masłem, zrumienioną cebulką na maśle, ze stopionym boczkiem lub zamiast ziemniaków do dań z sosami. Kluski kładzione mogą być również spożywane na słodko z bułką tartą z masłem i cukrem.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć

kluski-kladzionekluski-kladzione1kluski-kladzione2kluski-kladzione3
loading...
Poprzedni Modra kapusta
Nastepny Kotlety mielone z kurczaka

8 komentarzy

  1. agata
    25 października 2017
    Odpowiedz

    Wstyd przyznać, ale nigdy takich nie jadłam :)

    • Helen G.
      Helen G.
      25 października 2017
      Odpowiedz

      Nie ma się czego wstydzić :)

  2. Ania
    25 października 2017
    Odpowiedz

    Bardzo dawno już takich nie jadłam, ale trzeba nadrobić zaległości :)

  3. Magda
    26 października 2017
    Odpowiedz

    Pamiętam z dzieciństwa, sama jakoś nie robię, muszę spróbować :)

  4. Ervisha
    27 października 2017
    Odpowiedz

    Nigdy nie jadłam ;)

    • Helen G.
      Helen G.
      27 października 2017
      Odpowiedz

      Serdecznie polecam:)

  5. Kuchnia MagdaLeny
    30 października 2017
    Odpowiedz

    Bardzo ciekawy pomysł z tym mlekiem, muszę wypróbować :)

    • Helen G.
      Helen G.
      30 października 2017
      Odpowiedz

      Moim zdaniem na mleku są smaczniejsze, delikatniejsze :)

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *