Kotlety mielone z kurczaka


Kotlety mielone z kurczaka

Lekkie, bardziej dietetyczne od wieprzowych. Kotlety mielone z kurczaka są lubiane zwłaszcza dzieci. Mięso drobiowe jest nie tylko chudsze ale też łagodniejsze w smaku od wieprzowego czy wieprzowo-wołowego. Przepis na kotlety mielone z kurczaka jest bardzo prosty. Mięso drobiowe wzbogaciłam dodatkiem ziół: oregano i bazylii. Możecie dać również suszoną, bądź świeżą posiekaną natkę pietruszki.

Mięso możecie zmielić sami, kupując podwójną pierś z kurczaka. Wówczas kotlety będą smaczniejsze. Serdecznie polecam wam mój przepis na klasyczne kotlety mielone. Zachęcam was do spróbowania także wykwintnych kotletów mielonych z pieczarkami oraz kotletów mielonych z żółtym serem.

(Dla 4 osób)

Składniki:

– 500g mięsa mielonego z kurczaka

– 1 cebula

– 1 ząbek czosnku

– 1 kajzerka namoczona w mleku

– 1 jajko

– kilka łyżek bułki tartej (w zależności od wilgotności mięsa)

– 1 łyżeczka oregano

– ½ łyżeczki bazylii

– sól, pieprz

Jak zrobić kotlety mielone z kurczaka?

Mięso włożyć do miski. Cebulę wraz czosnkiem zetrzeć na tarce o drobnych oczkach lub drobno pokroić i zeszklić na maśle na patelni. Kajzerkę namoczyć w mleku, następnie odcisnąć i dodać do mięsa. Wbić jajko. Dodać tyle bułki tartej, by swobodnie móc wyrobić mięso na gładką masę. Doprawić mięso solą i pieprzem i ziołami.

Zwilżonymi w wodzie dłońmi wyrabiać owalne lekko spłaszczone kotlety. Każdy obtoczyć w bułce tartej. Kotlety smażyć na rozgrzanym oleju, na niezbyt dużym gazie do uzyskania złotego koloru. Kotlety mielone z kurczaka podawać z ziemniakami, ryżem bądź kaszą i surówką np. z surówką z kapusty pekińskiej i jabłka.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć

kotlety-mielone-z-kurczakakotlety-mielone-z-kurczaka1kotlety-mielone-z-kurczaka2kotlety-mielone-z-kurczaka3
loading...
Poprzedni Kluski kładzione
Nastepny Marchewka z groszkiem

4 komentarze

  1. Ania
    28 października 2017
    Odpowiedz

    Klasycznie, ale pysznie :) Mniam…

  2. Królowa Karo
    29 października 2017
    Odpowiedz

    Ech, żeby mój junior chciał takie jeść… :) U nas tylko przechodzą tradycyjne kotlety – mam nadzieję, że wkrótce wyrośnie z tego wybrzydzania i poszerzy swoje menu :)

    • Helen G.
      Helen G.
      29 października 2017
      Odpowiedz

      Ja miałam odwrotnie, jako dziecko lubiłam tylko te drobiowe.

  3. Kuchnia MagdaLeny
    30 października 2017
    Odpowiedz

    Pyszne, wolę drobiowe bo delikatniejsze :)

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *