Quesadillas z kurczakiem, papryką i pieczarkami


To danie rodem z Meksyku. Nadzienie może być dowolne, wedle smaku. Oto moja propozycja.
(Dla 2 osób)
Składniki:
– 4 placki tortilli pszennej lub kukurydzianej
– 35 dkg piersi z kurczaka
– ½ opakowania przyprawy do gyrosa
– 1 czerwona papryka
– 15 dkg żółtego sera
– ½ cebuli
– 6 pieczarek
– szczypta słodkiej papryki
– sól, pieprz
– oliwa z oliwek
Kurczaka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w drobną kosteczkę lub paseczki. Włożyć do miski obsypać przyprawą do grosa, dodać łyżkę oliwy z oliwek i dokładnie wymieszać. Odstawić mięso na 10 minut do lodówki. Cebulę pokroić w piórka, pieczarki obrać, pokroić drobno. Paprykę pokroić w kostkę. Cebulę podsmażyć na oliwie z oliwek, po chwili dodać pieczarki. Smażyć kilka minut. Posolić i dodać pieprz. Na końcu wrzucić paprykę. Smażyć jeszcze parę minut. Dodać nieco słodkiej papryki. Na osobnej patelni podsmażyć kurczaka. Połączyć z warzywami. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach i dodać do mięsa. Jeden placek zarumienić na patelni. Nałożyć  na niego porcję farszu. W międzyczasie zarumienić drugi placek. Przykryć nim placek z farszem. Położyć na gorącej patelni grillowej, docisnąć placki, przykryć pokrywką i poczekać do momentu rozpuszczenia się sera. Przełożyć na talerz, pokroić na porcje nożem do pizzy. 
quesadillas-z-kurczakiem-papryka-i-pieczarkami
 quesadillas-z-kurczakiem-papryka-i-pieczarkami1
Poprzedni Sałatka ryżowa z wędliną i żółtym serem
Nastepny Miodownik z kremem grysikowym (z kaszy manny)

6 komentarzy

  1. Maggie
    8 marca 2012
    Odpowiedz

    Bardzo lubie quesadillas, przede wszystkim za to, ze panuje pelna dowolnosc w kwestii farszu – wazne, zeby byl odpowiednio ciagnacy ser :)

  2. sniadankomania
    11 marca 2012
    Odpowiedz

    mmmm uwielbiam to! pychota ;)

  3. Gośka
    12 marca 2012
    Odpowiedz

    PIerwsze raz widzę takie danie. Masz na blogu dużo pysznych przepisów. Dodaję Cię do linków i jeśli pozwolisz,spiszę sobie przepisy do swojego zeszyciku :)

  4. Helen
    12 marca 2012
    Odpowiedz

    Bardzo mnie to cieszy:)

  5. Justinek
    12 marca 2012
    Odpowiedz

    Uwielbiam kuchnie meksykańską! Ale pieczarek do tortilli jeszcze nie dawałam :)

  6. Dorota
    19 marca 2012
    Odpowiedz

    Fajny pomysł, lubię dania kuchni meksykańskiej:-)

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *