Quesadillas z kurczakiem


Quesadillas z kurczakiem

To popularne w kuchni meksykańskiej danie, tortilla pszenna bądź kukurydziana, wypełniona farszem warzywnym lub mięsno-warzywnym. Nadzienie może być dowolne, wedle smaku. Moje quesadillas z kurczakiem wzbogaciłam również o dodatek papryki, pieczarek i sera żółtego.

Quesadillas jest również często nazywana qurrito. Tortilla z kurczakiem i serem to pyszna przekąska. Może stanowić też danie główne. Potrawa jest prosta i szybka w przygotowaniu. Serdecznie polecam!

(Dla 2 osób)

Składniki:

– 4 placki tortilli pszennej lub kukurydzianej

– 35 dag piersi z kurczaka

– ½ opakowania przyprawy do gyrosa

– 1 czerwona papryka

– 15 dag żółtego sera

– ½ cebuli

– 6 pieczarek

– szczypta słodkiej papryki

– oliwa z oliwek

– sól, pieprz

Jak zrobić Quesadillas z kurczakiem?

Kurczaka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w drobną kosteczkę lub paseczki. Włożyć do miski obsypać przyprawą do grosa, dodać łyżkę oliwy z oliwek i dokładnie wymieszać. Odstawić mięso na 10 minut do lodówki. Cebulę pokroić w piórka, pieczarki obrać, pokroić drobno. Paprykę pokroić w kostkę. Cebulę podsmażyć na oliwie z oliwek, po chwili dodać pieczarki. Smażyć kilka minut. Posolić i dodać pieprz. Na końcu wrzucić paprykę. Smażyć jeszcze parę minut. Dodać nieco słodkiej papryki.

Na osobnej patelni podsmażyć kurczaka. Połączyć z warzywami. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach i dodać do mięsa. Jeden placek zarumienić na patelni. Nałożyć  na niego porcję farszu. W międzyczasie zarumienić drugi placek. Przykryć nim placek z farszem. Położyć na gorącej patelni grillowej, docisnąć placki, przykryć pokrywką i poczekać do momentu rozpuszczenia się sera. Przełożyć na talerz, pokroić na porcje nożem do pizzy. Quesadillas z kurczakiem podawać z ketchupem lub z sosem chili.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć - kliknij aby powiększyć

loading...
Poprzedni Sałatka ryżowa z wędliną
Nastepny Miodownik z kremem z kaszy manny

6 komentarzy

  1. Maggie
    8 marca 2012
    Odpowiedz

    Bardzo lubie quesadillas, przede wszystkim za to, ze panuje pelna dowolnosc w kwestii farszu – wazne, zeby byl odpowiednio ciagnacy ser :)

  2. sniadankomania
    11 marca 2012
    Odpowiedz

    mmmm uwielbiam to! pychota ;)

  3. Gośka
    12 marca 2012
    Odpowiedz

    PIerwsze raz widzę takie danie. Masz na blogu dużo pysznych przepisów. Dodaję Cię do linków i jeśli pozwolisz,spiszę sobie przepisy do swojego zeszyciku :)

  4. Helen
    12 marca 2012
    Odpowiedz

    Bardzo mnie to cieszy:)

  5. Justinek
    12 marca 2012
    Odpowiedz

    Uwielbiam kuchnie meksykańską! Ale pieczarek do tortilli jeszcze nie dawałam :)

  6. Dorota
    19 marca 2012
    Odpowiedz

    Fajny pomysł, lubię dania kuchni meksykańskiej:-)

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *