Mięsa

Polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym

Polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym

Mięciutkie i soczyste. Polędwiczki z kurkami to pomysł na smaczny, szybki i jednocześnie elegancki obiad. Polecam to danie podawać z wszelkimi kluseczkami typu kluski śląskie, gnocchi albo kopytka.

W sezonie warto użyć świeżych kurek, natomiast zimą z powodzeniem można sięgnąć po kurki mrożone. Pamiętajmy tylko, że te drugie przed obróbką wymagają odmrożenia.

Zobacz takżepolędwiczki z indyka w sosie pieczarkowym.

(Dal 4-6 osób)

Składniki:

– 2 polędwiczki wieprzowe (po około 350g każda)

– 400g kurek

– 1 cebula

– 3 ząbki czosnku

– 3-4 łyżki masła klarowanego

– ½ szklanki białego wina wytrawnego

– natka pietruszki (świeża lub suszona)

– 200 ml śmietanki kremówki 30%

– 1-2 łyżeczki mąki (opcjonalnie)

– 1 łyżeczka tymianku

– szczypta kurkumy

– sól, pieprz

Przepis na: Polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym – Etapy przygotowania

Polędwiczki wieprzowe umyć, osuszyć, odciąć ewentualne błony, nstępnie pokroić na 1- 1,5 cm plastry, posypać solą i pieprzem z obu stron. Można skropić octem balsamicznym. Obsmażyć przez 3-4 minuty z każdej strony na większym ogniu i dobrze rozgrzanym maśle klarowanym. Zalać ½ szklanki wody, dodać tymianek i dusić na małym ogniu przez 15 minut.

W międzyczasie przygotować sos kurkowy: kurki oczyścić, delikatnie opłukać i dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Większe grzyby pokroić. Cebulę obrać i pokroić w małą kostkę. Czosnek drobno posiekać.

Na patelni roztopić 2 łyżki masła klarowanego i zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać kurki, posiekany czosnek i smażyć kilka minut, często mieszając. Doprawić solą, białym pieprzem i szczyptą kurkumy. Wlać wino i zwiększyć ogień na chwilę, by odparować. Następnie wlać śmietankę i dusić sos jeszcze kilka minut.

Duszone mięso zalać sosem kurkowym. Całość dusić jeszcze około 8-10 minut, aż sos lekko zgęstnieje. W razie gdyby sos kurkowy był zbyt rzadki, można zagęścić go mąką, rozrabiając 1-2 łyżeczki mąki w ¼ szklanki wody i wymieszać z 3 łyżkami gorącego wywaru. Na koniec wlać rozrobioną mąkę do sosu i zagotować.

Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym (kurkowym) podać z ziemniami puree, kluskami śląskimi albo z kopytkami i ulubioną surówką.

Smacznego!

Helen G.

Polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym
+ 4
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

2 komentarzy

  1. Wymarzony obiad 🙂 Ja często też kurki robię z drobiem 🙂 Z każdym mięsem się świetnie komponują.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Back to top button