Mięsa

Pieczone udka z kurczaka miodowo-cytrynowe

Pieczone udka z kurczaka z miodowo-cytrynowe

Klasyczny obiad. Pieczony kurczak zawsze się obroni! Dziś pomysł do pieczone udka. Sekretem udanej potrawy z kurczaka jest marynata miodowo-cytrynowa z dodatkiem miodu, cytryny, oliwy, czosnku i ziół. Pieczone udka z kurczaka mają chrupiącą skórkę i są soczyste w środku.

Zobacz takżepierś z kurczaka ze skórą z piekarnika.

(6 porcji)

Składniki:

– 6 udek (udźce) z kurczaka

– 2 łyżki oliwy

– 3 ząbki czosnku

– 1 cytryna – sok + otarta skórka

– 1 łyżka miodu

– 1 łyżeczka ziół prowasalskich

– po ½ łyżeczki rozmarynu i tymianku

– około 3/4 łyżeczki soli* i pieprzu

*w zależności od wagi mięsa, na 1 kg mięsa dajemy 1 łyżeczkę soli i podobną ilość pieprzu

Jak zrobić pieczone udka z kurczaka miodowo-cytrynowe?

Udka z kurczaka umyć pod zimną wodą, osuszyć papierowym ręcznikiem. Cytrynę dokładnie wyszorować szczoteczką pod wodą, przekroić na pół, wycisnąć sok i otrzeć na tarce o drobnych oczakch ze skórki.

W miseczce wymieszać ze sobą oliwę wraz z sokiem z cytryny, skórką cytrynową, przyprawami i drobno posiekanym czosnkiem. Każde udko pokryć marynatą z obu stron. Pozostałą część polać wierzch. Udka umieścić w nasmarownanym wcześniej tłuszczem żaroodpornym naczyniu.

Udka z kurczka z miodem i cytryną wstawić do nagrzanego piekarnika skórą do góry i piec bez przykrycia w temperaturze około 190˚C do miękkości i zarumienienia (około 45-50 minut), od czasu do czasu polewając powstałym sosem.

Pieczone udka podawać z ziemniaczkam i dowolną surowką.

Smacznego!

Helen G.

Pieczone udka z kurczaka miodowo-cytrynowe
+ 4
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Back to top button