Pieczone udka z kurczaka miodowo-cytrynowe
Pieczone udka z kurczaka z miodowo-cytrynowe
Klasyczny obiad. Pieczony kurczak zawsze się obroni! Dziś pomysł do pieczone udka. Sekretem udanej potrawy z kurczaka jest marynata miodowo-cytrynowa z dodatkiem miodu, cytryny, oliwy, czosnku i ziół. Pieczone udka z kurczaka mają chrupiącą skórkę i są soczyste w środku.
Zobacz także →pierś z kurczaka ze skórą z piekarnika.
(6 porcji)
Składniki:
– 6 udek (udźce) z kurczaka
– 2 łyżki oliwy
– 3 ząbki czosnku
– 1 cytryna – sok + otarta skórka
– 1 łyżka miodu
– 1 łyżeczka ziół prowasalskich
– po ½ łyżeczki rozmarynu i tymianku
– około 3/4 łyżeczki soli* i pieprzu
*w zależności od wagi mięsa, na 1 kg mięsa dajemy 1 łyżeczkę soli i podobną ilość pieprzu
▌Jak zrobić pieczone udka z kurczaka miodowo-cytrynowe?
Udka z kurczaka umyć pod zimną wodą, osuszyć papierowym ręcznikiem. Cytrynę dokładnie wyszorować szczoteczką pod wodą, przekroić na pół, wycisnąć sok i otrzeć na tarce o drobnych oczakch ze skórki.
W miseczce wymieszać ze sobą oliwę wraz z sokiem z cytryny, skórką cytrynową, przyprawami i drobno posiekanym czosnkiem. Każde udko pokryć marynatą z obu stron. Pozostałą część polać wierzch. Udka umieścić w nasmarownanym wcześniej tłuszczem żaroodpornym naczyniu.
Udka z kurczka z miodem i cytryną wstawić do nagrzanego piekarnika skórą do góry i piec bez przykrycia w temperaturze około 190˚C do miękkości i zarumienienia (około 45-50 minut), od czasu do czasu polewając powstałym sosem.
Pieczone udka podawać z ziemniaczkam i dowolną surowką.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć