Kurczak zapiekany w sosie serowym


Kurczak zapiekany w sosie serowym

To pomysł na niebanalny obiad. Kurczak zapiekany w sosie serowym jest bardzo sycącą potrawą. Nie warto przejmować się nadmiernymi kaloriami. Tutaj liczy się niepowtarzalny smak dania. Potrawa dobrze komponuje się z ryżem. Serdecznie polecam wam też pierś z kurczaka zapiekaną z pieczarkami i serem.

(dla 3-4 osób)

Składniki:

– pierś z kurczaka (ok. 500g)

– 1 serek camembert

– 1 cebula

Marynata do mięsa:

– 2 łyżki oliwy z oliwek

– 1 łyżka octu balsamicznego

– 1 ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę)

– ok.½ łyżeczki soli

– 1 łyżeczka słodkiej papryki

– po ½ łyżeczki majeranku, tymianku i oregano

– pieprz

Sos serowy:

– 2 łyżki masła

– 2 łyżki mąki pszennej

– 1 i ¼ szklanki zimnego mleka

– 15 dag sera cheddar

–  mielona gałka muszkatołowa

– pieprz cayenne

Jak zrobić kurczaka zapiekanego w sosie serowym?

Kurczaka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić w paski. Z podanych składników przygotować marynatę. Włożyć mięso do miseczki zalać marynatą, dobrze wymieszać. Przykryć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 1 godzinę.

Sos serowy: W rondelku rozpuścić masło, dodać mąkę i mieszać. Jak mąka zacznie zmieniać kolor, dodawać stopniowo zimne mleko cały czas mieszając. Dodawać porcjami starty cheddar i mieszać, by ser dobrze się rozpuścił. Sos powinien być gęsty ale lejący. Jeśli wyjdzie za gęsty dodać mleka. Na koniec doprawić gałką muszkatołową i pieprzem cayenne.

Kurczaka i cebulę pokrojoną w piórka podsmażyć na oliwie z oliwek. Następnie przełożyć do żaroodpornego naczynia i polać sosem serowym. Na wierzchu położyć kawałki sera camembert. Zapiekankę posypać oregano. Wstawić do nagrzanego do 200ºC piekarnika i piec przez 20-25 minut. Kurczaka zapiekanego w sosie serowym podawać z ryżem lub ziemniakami  purée i surówką np. z surówką z marchewki i jabłka.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć

kurczak-zapiekany-w-sosie-serowym-z-camembertem1kurczak-zapiekany-w-sosie-serowym-z-camembertem
loading...
Poprzedni Sałatka z ananasem
Nastepny Babka marmurkowa

No Comment

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *