Mięsa

Pierś z kurczaka zapiekana z pieczarkami i serem

Pierś z kurczaka zapiekana z pieczarkami i serem

Niebanalny pomysł na elegancki obiad. Pierś z kurczaka zapiekana z pieczarkami i serem jest  niezwykle smacznym i jednocześnie bardzo sycącym daniem. Możecie odmienić tradycyjne kotlety z piersi kurczaka, smażąc je sauté a potem chwilę zapiekając w piekarniku z warstwą podsmażonej cebulki i pieczarek, majonezu oraz sera żółtego.

Jeśli chcecie zaskoczyć bliskich ciekawym pomysłem na obiad, to koniecznie spróbujcie zrobić filet z kurczaka zapiekany z pieczarkami i majonezem! Gwarantuję wam, że goście będą tym daniem zachwyceni. Jak ktoś pyta mnie co przygotować na przyjęcie jako danie obiadowe, to zawsze polecam pierś z kurczaka zapiekaną z serem i pieczarkami w piekarniku.

Niektórzy nie obsmażają mięsa, tylko surowe zapiekają. Moim zdaniem podsmażone kotlety lepiej smakują, są apetycznie przypieczone i bardziej chrupiące. Jeśli chcecie nieco podkręcić smak potrawy, polecam wam gorąco dodać do pieczarek z cebulą trochę drobno pokrojonej papryczki chili.

Zobacz także domowe qurrito jak KFC.

(Dla 4 osób)

Składniki:

– 50-60 dag piersi z kurczaka (1 pierś podwójna)

– 6-8 małych pieczarek

– 1 cebula

– 1 ząbek czosnku

– 10-12 dag sera żółtego

– szczypta mielonej ostrej papryki

– szczypta mielonej gałki muszkatołowej

– sól, pieprz

Dodatkowo:

– majonez

– oliwa do smażenia

Jak zrobić pierś z kurczaka zapiekaną z pieczarkami i serem?

Mięso umyć, osuszyć. Pierś z kurczaka przekroić na pół, następnie wzdłuż. Rozbić delikatnie tłuczkiem  obu stron. Posolić, posypać pieprzem. Posmarować sprasowanym czosnkiem i oprószyć mieloną ostrą papryką.

Kotlety usmażyć  sauté na rozgrzanej oliwie. Ostawić. Cebulę drobno posiekać. Pieczarki umyć, obrać, pokroić w niedużą kostkę. Na rozgrzanej patelni zeszklić najpierw cebulę, po chwili dodać pieczarki i smażyć parę minut do odparowania wody. Doprawić solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej. Ser żółty zetrzeć na tarce o małych oczkach.

Usmażone piersi kurczaka wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na każdą wyłożyć porcję pieczarek z cebulą i lekko posmarować majonezem. Wierzch posypać obficie startym żółtym serem.

Mięso wstawić do nagrzanego piekarnika do 200˚C i zapiekać 10-15 minut, aż ser się rozpuści i nieco zarumieni. Pierś z kurczaka zapiekana z serem i pieczarkami podawać z ziemniakami i surówką, np. gotowana brukselka (jak na zdjęciu).

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć - kliknij aby powiększyć

Pierś z kurczaka zapiekana z pieczarkami i serem
+ 5
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

13 komentarzy

  1. Zacny kurczaczek, a ponieważ to właśnie pieczarki nadają mu smaku zapraszam do dodania wpisu do mojej akcji Pieczarkowy Tydzień 2013 :)

  2. Takie średnie, dla mnie trochę za tluste i chyba zbyt wzięłam sobie do serca ten majonez – moje kotlety bardziej smakowaly nim niż pieczarami co za tym idzie mniej smakowaly ; )

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Back to top button
Close