Pierś z kurczaka zapiekana z pieczarkami i serem


Pierś z kurczaka zapiekana z pieczarkami i serem

To pomysł na niebanalny i elegancki obiad. Pierś z kurczaka zapiekana z pieczarkami i serem jest  bardzo smacznym oraz sycącym daniem. Możecie odmienić tradycyjne kotlety z piersi kurczaka smażąc, je sauté a potem zapiec w piekarniku z warstwą podsmażonej cebulki i pieczarek, majonezu oraz sera żółtego.

Jeśli chcecie zaskoczyć bliskich ciekawym pomysłem na obiad, to polecam wam zrobić pierś z kurczaka zapiekaną z pieczarkami i serem.

Zobacz teżpierś z kurczaka z serem i ananasem (wystarczy zapiec na patelni).

(Dla 4 osób)

Składniki:

– 50-60 dag piersi z kurczaka (1 pierś podwójna)

– 10 pieczarek

– 1 cebula

– 2 ząbki czosnku

– 10-12 dag sera żółtego

– 1 łyżka masła

– oliwa z oliwek

– majonez

– ostra papryka

– gałka muszkatołowa

– sól, pieprz

Jak zrobić pierś z kurczaka zapiekaną z pieczarkami i serem?

Mięso umyć, osuszyć. Pierś przekroić na pół, następnie wzdłuż. Rozbić delikatnie tłuczkiem. Posolić, popieprzyć. Posmarować sprasowanym czosnkiem i oprószyć ostrą papryką. Kotlety usmażyć  sauté  na rozgrzanej oliwie z oliwek. Niektórzy nie obsmażają mięsa, tylko surowe zapiekają. Moim zdaniem podsmażone kotlety lepiej smakują, są apetycznie przypieczone i bardziej chrupiące.

Cebulę drobno posiekać. Pieczarki umyć, obrać, pokroić w kostkę. Na rozgrzanej patelni podsmażyć wpierw cebulę, po chwili dodać pieczarki i smażyć parę minut. Doprawić solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

Usmażone piersi kurczaka wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Położyć na każdą porcję pieczarek z cebulą, i posmarować majonezem. Wierzch posypać obficie startym żółtym serem. Mięso wstawić do nagrzanego piekarnika do 200˚C i zapiekać 10-15 minut, aż ser się rozpuści i nieco zarumieni. Piersi z kurczaka zapiekana z pieczarkami i serem podawać z surówką, np. gotowaną brukselka (jak na zdjęciu) lub surówka z pora.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć - kliknij aby powiększyć

loading...
Poprzedni Twarożek z ogórkiem
Nastepny Majonez dr Budwig

11 komentarzy

  1. Jey
    22 kwietnia 2013
    Odpowiedz

    superowy kurczak :D

  2. mopswkuchni
    23 kwietnia 2013
    Odpowiedz

    Zacny kurczaczek, a ponieważ to właśnie pieczarki nadają mu smaku zapraszam do dodania wpisu do mojej akcji Pieczarkowy Tydzień 2013 :)

  3. Katarzyna Zastrożna
    26 kwietnia 2013
    Odpowiedz

    Apetyczny kurczaczek :) robie zakupy przez internet i juz wiem co dzis podam swojej rodzinie na obiad :)

  4. stania
    2 lipca 2013
    Odpowiedz

    proste i bardzo dobre

  5. zuzapaula
    20 grudnia 2013
    Odpowiedz

    Takie średnie, dla mnie trochę za tluste i chyba zbyt wzięłam sobie do serca ten majonez – moje kotlety bardziej smakowaly nim niż pieczarami co za tym idzie mniej smakowaly ; )

  6. Helen G.
    20 grudnia 2013
    Odpowiedz

    Ja majonezu daję niezbyt dużo, pewnie przedobrzyłaś.

  7. Kaśka
    25 września 2014
    Odpowiedz

    Witam

    Bardzo fajny przepis:) Na pewno kiedyś wypróbuję :)

  8. Magda
    24 grudnia 2014
    Odpowiedz

    Czy moge przesmarowac piersi maslem zamiast majonezem?

    • Helen G.
      Helen G.
      24 grudnia 2014
      Odpowiedz

      Nie próbowałam ale myślę że możesz spróbować niedużą ilością, bo masło i tak się rozpuści :)

  9. MaGdAlEnA
    7 lutego 2016
    Odpowiedz

    Przepis znajomy,piersi bardzo smaczne i soczyste,polecam :-)

  10. Beti
    15 kwietnia 2018
    Odpowiedz

    Bardzo smaczne są, robiłam :-)

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *