Lasagne z mięsem mielonym


Lasagne z mięsem mielonym

To pyszna rodem z Włoch zapiekanka, w której płaty makaronu są przełożone warstwą sosu mięsnego, sera żółtego i sosu beszamelowego. Lasagne z mięsem mielonym, zwana popularnie lazanią, to danie, któremu trzeba poświęcić dłuższą chwilę. Zawsze przygotowuję lasagne rano, przykrywam folią aluminiową, a tuż przed obiadem zapiekam. Niektórzy dają do zapiekanki surowe płaty makaronu lasagne. Wtedy sosu beszamelowego musi być na tyle dużo, by zapiekanka w nim „pływała”. W przeciwnym razie makaron będzie twardy. Ja zawsze obgotowuję makaron partiami 3 minuty w osolonym wrzątku, wtedy mam pewność, że będzie miękki. Fanom włoskich smaków polecam także cannelloni z mięsem mielonym.

(Dla 4-6 osób)

Składniki:

– ok. ½ opakowania (15 płatów) makaronu lasagne

– 20-25 dag żółtego sera

– 1 opakowanie mozzarelli „kulka” (opcjonalnie)

Sos mięsny:

– 500 g mielonego mięsa wieprzowego lub wieprzowo-wołowego

– 2 cebule

– 3 ząbki czosnku

– 25 dag pieczarek (opcjonalnie)

– 1 marchewka

– 1 puszka pomidorów w kawałkach (bez skórki)

– ½ szklanki wody

– 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego

– 2 łyżki ketchupu

– ½ łyżeczki mielonej słodkiej papryki

– po 1 łyżeczce bazylii i oregano

– ½ łyżeczki tymianku

– ⅓ łyżeczki rozmarynu

– 2 łyżki oliwy z oliwek

– sól, pieprz

Sos beszamelowy:

– ½ kostki masła (100g)

– 80 g mąki

– 1l zimnego mleka

– gałka muszkatołowa

– sól, biały pieprz

– odrobina soku z cytryny

Jak zrobić lasagne z mięsem mielonym?

Sos mięsny: Cebule i czosnek drobno posiekać. Podsmażyć na 2 łyżkach oliwy z oliwek. Po chwili dodać mięso mielone. Podsmażyć. Można je rozdrobnić na patelni tłuczkiem do ziemniaków (ja tak robię). Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz ziołami. Wlać pomidory z puszki, podlać mięso wodą. Dodać koncentrat pomidorowy oraz ketchup. Sos mięsny dusić na wolnym ogniu przez około 15 minut. W między czasie umyć i obrać pieczarki. Pokroić w kostkę. Marchewkę zaś zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Pieczarki podsmażyć na osobnej patelni na łyżce masła. Posolić. Razem z marchewką dodać do mięsa. Dusić jeszcze 2-3 minuty. Po czym odstawić. Sos mięsny powinien mieć wyrazisty smak.

Płaty makaronu podgotować przez 3 minuty partiami w dużym garnku z osoloną wodą i dodatkiem oliwy, by się nie sklejały. Odsączyć i wykładać obok siebie na talerze.

Sos beszamelowy: Masło rozpuścić w rondelku, dodać mąkę i chwilę rozmieszać. Następnie wlewać porcjami  zimne mleko i cały czas mieszać, by nie powstały grudki. Sos zagotować. Doprawić do smaku solą, białym pieprzem i gałką muszkatołową.

Dużą, prostokątną blachę posmarować cienko beszamelem, następnie ułożyć płaty makaronu lasagne, porcję sosu mięsnego, ser żółty (starty lub plastry) i beszamel, następnie kolejna warstwa lasagne, sos mięsny, ser itd., aż do wykończenia składników. Wychodzą ok. 3 warstwy. Ostatnią warstwą powinien stanowić sos mięsny, beszamel, ser żółty i plastry pokrojonej mozzarelli. Wierzch posypać bazylią, oregano i rozmarynem. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200˚C przez 40 minut. Jeśli ser zacznie się mocno rumienić przykryć lasagne pergaminem. Po upieczeniu pozostawić lasagne przez 10 minut, by ser nieco stężał (będzie się wówczas lepiej kroić).

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć - kliknij aby powiększyć

loading...
Poprzedni Surówka z białej kapusty
Nastepny Tarta z fetą i krewetkami

3 komentarze

  1. Duusiak
    18 lutego 2013
    Odpowiedz

    Moja mama czesto robi, uwielbiam:)

  2. x
    25 listopada 2016
    Odpowiedz

    Forma jakiej wielkości?

    • Helen G.
      Helen G.
      25 listopada 2016
      Odpowiedz

      Używam klasycznej prostokątnej o wym. 25×36 cm lub odrobinę mniejszej (zamiennie).

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *