Surówka z białej kapusty


Surówka z białej kapusty to jedna z najbardziej popularnych surówek w polskiej kuchni. Idealnie komponuje się zarówno z kotletem schabowym czy mielonym, jak z również z rybą. Jest smaczna i zdrowa. Wystarczy tylko zetrzeć kapustę, marchew i jabłko na tarce. Niektórzy też drobno szatkują kapustę nożem, co w sumie nie jest takim łatwym zadaniem.  Musi być ona bowiem jak najdrobniej poszatkowana. Kapustę należy dodatkowo ugnieść wraz z solą, aby pozbyć się twardości i najlepiej odstawić na jakiś czas aż zmięknie. Osobiście wolę ścierać ją na tarce. Jest jakoś prościej. Proporcje surówki możemy zwiększyć, w zależności od ilości gości. Surówkę z białej kapusty możemy doprawić zarówno majonezem albo z sosem winegret na bazie oleju. Mnie bardziej smakuje ta pierwsza wersja ale to wam zostawiam wybór.

(Dla 3 osób)

– ¼ główki białej kapusty

– ½ marchewki

– ½ cebuli (lub kawałek pora)

– 1 jabłko

– 1 łyżeczka musztardy

– 3 łyżeczki octu winnego lub trochę soku z cytryny

– 2 łyżki majonezu lub ewentualnie 2 łyżki oleju

– 1 łyżeczka cukru (zwykle używam stevii)

– świeży lub suszony koperek

– sól, pieprz

Kapustę podzielić na pół, odkroić ćwiartkę. Umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Marchewkę oraz jabłko zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Jeśli używamy pora, należy go drobno posiekać posypać obficie solą ugnieść i odstawić na kilka minut, aby zmiękł. Surówkę skropić octem winnym albo sokiem z cytryny. Dodać majonez i musztardę. Surówkę doprawić do smaku solą, pieprzem oraz cukrem. Jeśli chcemy doprawić surówkę sosem winegret,  należy wpierw połączyć sok z cytryny albo ocet winny z solą, pieprzem, następnie dodać musztardę i cukier  a na koniec wlewać powoli olej i dokładnie wymieszać. Dodać posiekany albo suszony koperek. Surówkę podawać do obiadu, dobrze komponuje się zarówno z daniami mięsnymi, rybami, jaki i jarskimi.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć

surowka-z-bialej-kapustysurowka-z-bialej-kapusty3surowka-z-bialej-kapusty2surowka-z-bialej-kapusty1
loading...
loading...
Poprzedni Polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowo-pieczarkowym
Nastepny Lasagne z mięsem mielonym pod beszamelem

3 komentarze

  1. Ocean Smaku Ani
    21 listopada 2011
    Odpowiedz

    moja ulubiona!!! pycha:)

  2. Duusiak
    18 lutego 2013
    Odpowiedz

    Uwielbiam ! :) Nieraz siadam i jem cala michę :)

  3. Olimpiaa
    18 kwietnia 2017
    Odpowiedz

    Uwielbiam surówki z kapusty! To jest chyba moja ulubiona :)

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *