Młoda kapusta duszona z marchewką


mloda kapusta zasmazana z marchewka

Szczególnie w sezonie wiosennym warto jak najczęściej jadać młodą kapustę. Czy to na surowo tartą na tarce z jabłkiem, czy to duszoną tzw. kapusta zasmażana albo też faszerowaną jako np. gołąbki tradycyjne lub gołąbki bez zawijania. Możliwości wykorzystania tego warzywa są spore. Młoda kapusta jest delikatniejsza w smaku od klasycznej białej kapusty, jest  zazwyczaj mniejsza oraz szybciej się ją gotuje. Tym razem chciałam przedstawić wam prosty przepis na młodą kapustę duszoną z marchewką. Jakiś czas temu jadłam ją w barze mlecznym i powiem szczerze, że jej smak był niesamowity. Serio :-) Od razu wróciły wspomnienia z dzieciństwa… Przypomniałam sobie, jak dawniej moja babcia przyrządzała taką kapustę na ciepło. Bardzo chciałam odtworzyć ten niepowtarzalny słodkawy smak duszonej kapustki, koniecznie z drobno utartą marchewką. Kapustę można wzbogacić też dodatkiem świeżo posiekanego koperku. Wyjątkowo smaczna jest właśnie młoda (wiosenna) kapusta uduszona na maśle (lepiej się do tego nadaje masło klarowane). Kapusta powinna mieć gęstą konsystencję, stąd w przepisie 2 łyżki mąki. Koniecznie spróbujcie!

 mloda kapusta zasmazana z marchewka

(Dla 4-5 osób)

Składniki:

– 1 główka młodej kapusty

– 1 cebula

– 1 marchewka

– 2 łyżki masła klarowanego (można dać ewentualnie zwykłe masło)

– 1 liść laurowy

– 2 ziarenka ziela angielskiego

– 4 ziarenka pieprzu

– 1-2 łyżki soku z cytryny

– ok. 1,5 szklanki wody

– 2 łyżki mąki

– cukier do smaku

– sól, pieprz

Kapustę umyć, poszatkować. Cebulę pokroić w niedużą kostkę. Marchew zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. W garnku rozpuścić masło klarowane, wpierw zeszklić cebulę, po czym dodać kapustę. Smażyć kilka minut często mieszając. Zalać ok. 1,5 szklanki wody (wody nie powinno być zbyt dużo, tyle by ledwie zakrywała kapustę), dodać ziele angielskie, ziarenka pieprzu oraz listek laurowy. Dusić na małym ogniu do miękkości kapusty. Po 20 minutach dodać marchew. Zagęścić kapustę mąką. W 1/3 szklanki wody dokładnie rozrobić 2 łyżki mąki, zahartować 1-2 łyżkami gorącego wywaru, po czym do wlać do kapusty. Kapustę doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem oraz sokiem z cytryny. Mnie najbardziej smakuje taka kapusta kiedy jest słodkawa. Podawać jako dodatek do dań zarówno mięsnych, rybnych, jak i wegetariańskich. Młoda kapusta duszona z marchewką świetnie również smakuje podana jako danie główne jedynie z młodymi ziemniaczkami.

Smacznego!

Helen G.

mloda kapusta zasmazana z marchewkamloda kapusta zasmazana z marchewkamloda kapusta zasmazana z marchewka

Poprzedni Domowe kruche ciasteczka waniliowe
Nastepny Ciasto cynamonowo-jabłkowe

3 komentarze

  1. Ania
    5 czerwca 2017
    Odpowiedz

    Bardzo lubię taką kapustkę :) Pycha :)

  2. Ewelina Serafińska
    5 czerwca 2017
    Odpowiedz

    pycha :D

  3. Tomasz.J
    22 czerwca 2017
    Odpowiedz

    Super jak dla mnie dodaje kielbaske wiejska i jest rakieta mniam:D

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *