Młoda kapusta duszona z marchewką
Młoda kapusta duszona z marchewką
W sezonie wiosennym warto jak najczęściej jadać młode warzywa, jak kapusta, ziemniaki czy marchewka. Młoda kapusta jest delikatniejsza w smaku od klasycznej białej kapusty, jest też zazwyczaj mniejsza oraz szybciej się ją gotuje.
Warzywo to możemy przygotować na wiele sposobów, czy to na surowo tartą na tarce z jabłkiem, duszoną tzw. kapusta zasmażana albo też faszerowaną jako np. gołąbki tradycyjne.
Dziś prosty przepis na młodą kapustę duszoną z marchewką. Jakiś czas temu jadłam ją w barze mlecznym i powiem szczerze, że jej smak był niesamowity. Serio 🙂 Od razu wróciły wspomnienia z dzieciństwa… Przypomniałam sobie, jak dawniej moja babcia przyrządzała taką kapustę na ciepło. Bardzo chciałam odtworzyć ten niepowtarzalny słodkawy smak duszonej kapustki, koniecznie z drobno utartą marchewką.
Kapustę duszoną można wzbogacić też dodatkiem świeżo posiekanego koperku. Wyjątkowo smaczna jest właśnie młoda (wiosenna) kapusta uduszona na maśle (lepiej się do tego nadaje masło klarowane). Kapusta zasmażana powinna mieć gęstą konsystencję. Opcjonalnie do zasmażki można dodać 2-3 łyżki gęstej śmietany. Koniecznie spróbujcie!
(Dla 4-5 osób)
Składniki:
– 1 główka młodej kapusty
– 1 cebula
– 1-2 marchewki
– 2 łyżki masła klarowanego (można dać ewentualnie zwykłe masło)
– 1 liść laurowy
– 2 ziarenka ziela angielskiego
– 4 ziarenka pieprzu
– 1-2 łyżki soku z cytryny
– około 1,5 szklanki wody
– 1 czubata łyżki mąki
– cukier do smaku
– sól, pieprz
▌Jak zrobić młodą kapustę duszoną z marchewką?
Kapustę umyć, poszatkować. Cebulę pokroić w niedużą kostkę. Marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach albo pokroić w kostkę. W garnku rozpuścić masło klarowane, wpierw zeszklić cebulę, po czym dodać kapustę. Smażyć kilka minut często mieszając.
Kapustę zalać około 1,5-2 szklanki wody, dodać ziele angielskie, ziarenka pieprzu oraz listek laurowy. Dusić na małym ogniu do miękkości kapusty. Po 20 minutach dodać startą marchew.
Zagęścić kapustę mąką. W około 1/3 szklanki wody dokładnie rozrobić mąke, zahartować kilkoma łyżkami gorącego wywaru, po czym do wlać do kapusty. Kapustę doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem oraz sokiem z cytryny.
Mnie najbardziej smakuje taka kapusta kiedy jest słodkawa. Podawać jako dodatek do dań zarówno mięsnych, rybnych, jak i wegetariańskich. Młoda kapusta duszona z marchewką świetnie również smakuje podana jako danie główne jedynie z młodymi ziemniaczkami.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
Bardzo lubię taką kapustkę 🙂 Pycha 🙂
pycha 😀
Super jak dla mnie dodaje kielbaske wiejska i jest rakieta mniam:D
Pani ma przeogromny TALENT ❗❗❗
Wielki szacunek dla Pani że dzieli się Pani swoimi przepisami ?gotuję już nascie lat i powiem że jadę nieraz na skróty ale jak wchodzę na Pani stronę to porywa mnie do gotowania na nowo
Mam jedną z córek wegetariankę ma przyjechać teraz i już jestem przygotowana dzięki Pani aby upichcić jej coś innego
Próbowałam już wiele przepisów Pani i wychodzą znakomicie❗
Dziękuję Pani .Pozdrawiam serdecznie życzę sukcesów w Pani pasji???
Serdecznie dziękuję za tak miłe słowa! To dla mnie ogromne wyróżnienie i potężna dawka energii i motywacji do dalszego działania 🙂 Życzę udanych i smacznych potraw 🙂 Pozdrawiam 🙂