Sałatki i surówkiWegetariańskie

Młoda kapusta duszona z marchewką

Młoda kapusta duszona z marchewką

W sezonie wiosennym warto jak najczęściej jadać młode warzywa, jak kapusta, ziemniaki czy marchewka. Młoda kapusta jest delikatniejsza w smaku od klasycznej białej kapusty, jest  też zazwyczaj mniejsza oraz szybciej się ją gotuje.

Warzywo to możemy przygotować na wiele sposobów, czy to na surowo tartą na tarce z jabłkiem, duszoną tzw. kapusta zasmażana albo też faszerowaną jako np. gołąbki tradycyjne.

Dziś prosty przepis na młodą kapustę duszoną z marchewką. Jakiś czas temu jadłam ją w barze mlecznym i powiem szczerze, że jej smak był niesamowity. Serio :-) Od razu wróciły wspomnienia z dzieciństwa… Przypomniałam sobie, jak dawniej moja babcia przyrządzała taką kapustę na ciepło. Bardzo chciałam odtworzyć ten niepowtarzalny słodkawy smak duszonej kapustki, koniecznie z drobno utartą marchewką.

Kapustę duszoną można wzbogacić też dodatkiem świeżo posiekanego koperku. Wyjątkowo smaczna jest właśnie młoda (wiosenna) kapusta uduszona na maśle (lepiej się do tego nadaje masło klarowane). Kapusta zasmażana powinna mieć gęstą konsystencję, stąd w przepisie 2 łyżki mąki. Koniecznie spróbujcie!

(Dla 4-5 osób)

Składniki:

– 1 główka młodej kapusty

– 1 cebula

– 1-2 marchewki

– 2 łyżki masła klarowanego (można dać ewentualnie zwykłe masło)

– 1 liść laurowy

– 2 ziarenka ziela angielskiego

– 4 ziarenka pieprzu

– 1-2 łyżki soku z cytryny

– około 1,5 szklanki wody

– 2 łyżki mąki

– cukier do smaku

– sól, pieprz

Jak zrobić młodą kapustę duszoną z marchewką?

Kapustę umyć, poszatkować. Cebulę pokroić w niedużą kostkę. Marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach albo pokroić w kostkę. W garnku rozpuścić masło klarowane, wpierw zeszklić cebulę, po czym dodać kapustę. Smażyć kilka minut często mieszając.

Kapustę zalać około 1,5 szklanki wody (wody nie powinno być zbyt dużo, tyle by ledwie zakrywała kapustę), dodać ziele angielskie, ziarenka pieprzu oraz listek laurowy. Dusić na małym ogniu do miękkości kapusty. Po 20 minutach dodać marchew.

Zagęścić kapustę mąką. W około 1/3 szklanki wody dokładnie rozrobić 2 łyżki mąki, zahartować 1-2 łyżkami gorącego wywaru, po czym do wlać do kapusty. Kapustę doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem oraz sokiem z cytryny.

Mnie najbardziej smakuje taka kapusta kiedy jest słodkawa. Podawać jako dodatek do dań zarówno mięsnych, rybnych, jak i wegetariańskich. Młoda kapusta duszona z marchewką świetnie również smakuje podana jako danie główne jedynie z młodymi ziemniaczkami.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć - kliknij aby powiększyć

Młoda kapusta duszona z marchewką
+ 4
Galeria zdjęć
Loading...

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

5 komentarzy

  1. Pani ma przeogromny TALENT ❗❗❗
    Wielki szacunek dla Pani że dzieli się Pani swoimi przepisami ?gotuję już nascie lat i powiem że jadę nieraz na skróty ale jak wchodzę na Pani stronę to porywa mnie do gotowania na nowo
    Mam jedną z córek wegetariankę ma przyjechać teraz i już jestem przygotowana dzięki Pani aby upichcić jej coś innego
    Próbowałam już wiele przepisów Pani i wychodzą znakomicie❗
    Dziękuję Pani .Pozdrawiam serdecznie życzę sukcesów w Pani pasji???

    1. Serdecznie dziękuję za tak miłe słowa! To dla mnie ogromne wyróżnienie i potężna dawka energii i motywacji do dalszego działania :-) Życzę udanych i smacznych potraw :) Pozdrawiam :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Back to top button
Close