Młoda kapusta duszona z marchewką


Młoda kapusta duszona z marchewką

W sezonie wiosennym warto jak najczęściej jadać młode warzywa, jak kapusta, ziemniaki czy marchewka. Młoda kapusta jest delikatniejsza w smaku od klasycznej białej kapusty, jest  też zazwyczaj mniejsza oraz szybciej się ją gotuje. Warzywo to możemy przygotować na wiele sposobów, czy to na surowo tartą na tarce z jabłkiem, duszoną tzw. kapusta zasmażana albo też faszerowaną jako np. gołąbki tradycyjne lub gołąbki bez zawijania. Dziś prosty przepis na młodą kapustę duszoną z marchewką. Jakiś czas temu jadłam ją w barze mlecznym i powiem szczerze, że jej smak był niesamowity. Serio :-) Od razu wróciły wspomnienia z dzieciństwa… Przypomniałam sobie, jak dawniej moja babcia przyrządzała taką kapustę na ciepło. Bardzo chciałam odtworzyć ten niepowtarzalny słodkawy smak duszonej kapustki, koniecznie z drobno utartą marchewką.

Kapustę można wzbogacić też dodatkiem świeżo posiekanego koperku. Wyjątkowo smaczna jest właśnie młoda (wiosenna) kapusta uduszona na maśle (lepiej się do tego nadaje masło klarowane). Kapusta powinna mieć gęstą konsystencję, stąd w przepisie 2 łyżki mąki. Koniecznie spróbujcie!

(Dla 4-5 osób)

Składniki:

– 1 główka młodej kapusty

– 1 cebula

– 1 marchewka

– 2 łyżki masła klarowanego (można dać ewentualnie zwykłe masło)

– 1 liść laurowy

– 2 ziarenka ziela angielskiego

– 4 ziarenka pieprzu

– 1-2 łyżki soku z cytryny

– ok. 1,5 szklanki wody

– 2 łyżki mąki

– cukier do smaku

– sól, pieprz

Jak zrobić młodą kapustę duszoną z marchewką?

Kapustę umyć, poszatkować. Cebulę pokroić w niedużą kostkę. Marchew zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. W garnku rozpuścić masło klarowane, wpierw zeszklić cebulę, po czym dodać kapustę. Smażyć kilka minut często mieszając. Zalać ok. 1,5 szklanki wody (wody nie powinno być zbyt dużo, tyle by ledwie zakrywała kapustę), dodać ziele angielskie, ziarenka pieprzu oraz listek laurowy. Dusić na małym ogniu do miękkości kapusty. Po 20 minutach dodać marchew.

Zagęścić kapustę mąką. W 1/3 szklanki wody dokładnie rozrobić 2 łyżki mąki, zahartować 1-2 łyżkami gorącego wywaru, po czym do wlać do kapusty. Kapustę doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem oraz sokiem z cytryny. Mnie najbardziej smakuje taka kapusta kiedy jest słodkawa. Podawać jako dodatek do dań zarówno mięsnych, rybnych, jak i wegetariańskich. Młoda kapusta duszona z marchewką świetnie również smakuje podana jako danie główne jedynie z młodymi ziemniaczkami.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć

mloda-kapusta-duszona-z-marchewkamloda-kapusta-duszona-z-marchewka3mloda-kapusta-duszona-z-marchewka2mloda-kapusta-duszona-z-marchewka1
loading...
Poprzedni Domowe kruche ciasteczka
Nastepny Ciasto cynamonowo-jabłkowe

5 komentarzy

  1. Ania
    5 czerwca 2017
    Odpowiedz

    Bardzo lubię taką kapustkę :) Pycha :)

  2. Ewelina Serafińska
    5 czerwca 2017
    Odpowiedz

    pycha :D

  3. Tomasz.J
    22 czerwca 2017
    Odpowiedz

    Super jak dla mnie dodaje kielbaske wiejska i jest rakieta mniam:D

  4. Danuta
    23 lipca 2017
    Odpowiedz

    Pani ma przeogromny TALENT ❗❗❗
    Wielki szacunek dla Pani że dzieli się Pani swoimi przepisami ?gotuję już nascie lat i powiem że jadę nieraz na skróty ale jak wchodzę na Pani stronę to porywa mnie do gotowania na nowo
    Mam jedną z córek wegetariankę ma przyjechać teraz i już jestem przygotowana dzięki Pani aby upichcić jej coś innego
    Próbowałam już wiele przepisów Pani i wychodzą znakomicie❗
    Dziękuję Pani .Pozdrawiam serdecznie życzę sukcesów w Pani pasji???

    • Helen G.
      Helen G.
      23 lipca 2017
      Odpowiedz

      Serdecznie dziękuję za tak miłe słowa! To dla mnie ogromne wyróżnienie i potężna dawka energii i motywacji do dalszego działania :-) Życzę udanych i smacznych potraw :) Pozdrawiam :)

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *