Kapusta zasmażana


Kapusta zasmażana

Wraz z kotletem schabowym i ziemniakami okraszonymi tłuszczem i koperkiem, stanowi tradycyjny obiad w kuchni polskiej. Aby kapusta zasmażana była lżej strawna, warto dodać do niej liść laurowy, ziele angielskie, majeranek oraz kminek. Osobiście lubię, kiedy kapusta jest słodkawa w smaku. Musi być również zakwaszona sokiem z cytryny albo octem. Zazwyczaj kapustę zasmaża się na smalcu, choć można użyć również masła klarowanego lub ewentualnie zwykłego. Kapusta zasmażana to świetny dodatek zwłaszcza do dań mięsnych :-) Spróbujcie również mojego przepisu na młodą kapustę duszoną z marchewką.

(Dla 4-6 osób)

Składniki:

– 1 główka białej kapusty (najlepsza młoda)

– 1 cebula

– 2 łyżki mąki

– 2 łyżki smalcu lub masła klarowanego

– 2-3 ziarenka ziela angielskiego

– 4 ziarenka pieprzu

– 1 liść laurowy

– 1-2 łyżki soku z cytryny lub octu

– cukier do smaku

– 1,5-2 szklanki wody

– pęczek koperku (ewentualnie suszony)

– ½ łyżeczki kminku (dałam mielony)

– ½ łyżeczki majeranku

– sól, pieprz

Jak zrobić kapustę zasmażaną?

Cebulę pokroić w niedużą kostkę. Kapustę umyć i poszatkować. W większym garnku roztopić smalec, dodać wpierw cebulę i zeszklić. Następnie dołożyć kapustę i smażyć kilka minut często mieszając.  Kapustę podlać 1,5-2 szklankami wody, dodać ziele angielskie, liść laurowy. Dusić na małym ogniu do miękkości, od czasu do czasu mieszając. Zagęścić kapustę mąką. W ⅓ szklanki wody rozrobić mąkę. Dodać kilka łyżek gorącego wywaru. Następnie wlać do kapusty i doprowadzić do zagotowania. Doprawić kapustę do smaku solą, pieprzem, cukrem, sokiem z cytryny, kminkiem oraz majerankiem. Mnie najbardziej smakuje kiedy jest słodkawa. Na koniec dodać posiekany koper. Kapustę zasmażaną podawać na ciepło, najlepiej pasuje do mięs.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć

kapusta-zasmazanakapusta-zasmazana1kapusta-zasmazana2
loading...
Poprzedni Mięsa i przetwory
Nastepny Kotlety mielone z żółtym serem

1 Comment

  1. Duusiak
    18 lutego 2013
    Odpowiedz

    Młoda z marcheweczką i koperkiem :) Moja ulubiona:)

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *