Kapusta zasmażana


DSCN7555

Kapusta zasmażana wraz kotletem schabowym i ziemniakami okraszonych tłuszczem i koperkiem, stanowi tradycyjny obiad w kuchni polskiej.  Aby była lżej strawna, warto dodać do niej liść laurowy, ziele angielskie, majeranek oraz kminek. Osobiście lubię, kiedy kapusta jest słodkawa w smaku. Musi być również zakwaszona sokiem z cytryny albo octem. Zazwyczaj kapustę zasmaża się na smalcu, choć można użyć również masła klarowanego lub zwykłego. To łatwy dodatek do obiadu. Polecam szczególnie do dań mięsnych 🙂

DSCN7541

 

(Dla 4-6 osób)

Składniki:

– 1 główka białej kapusty (najlepsza młoda)

– 1 cebula

– 2 łyżki mąki

– 2 łyżki smalcu lub masła

– 2-3 ziarenka ziela angielskiego

– 4 ziarenka pieprzu

– 1 liść laurowy

– 1-2 łyżki soku z cytryny lub octu

– cukier do smaku

– 1,5-2 szklanki wody

– pęczek koperku (ewentualnie suszony)

– ½ łyżeczki kminku (dałam mielony)

– ½ łyżeczki majeranku

– sól, pieprz

 

 

Cebulę pokroić w niedużą kostkę. Kapustę umyć i poszatkować. W większym garnku roztopić smalec, dodać wpierw cebulę i zeszklić. Następnie dołożyć kapustę i smażyć kilka minut często mieszając.  Kapustę podlać 1,5-2 szklankami wody, dodać ziele angielskie, liść laurowy. Dusić na małym ogniu do miękkości, od czasu do czasu mieszając. Zagęścić kapustę mąką. W 1/3 szklanki wody rozrobić mąkę. Dodać kilka łyżek gorącego wywaru. Następnie wlać do kapusty i doprowadzić do zagotowania. Doprawić kapustę do smaku solą, pieprzem, cukrem, sokiem z cytryny, kminkiem oraz majerankiem. Mnie najbardziej smakuje kiedy jest słodkawa. Na koniec dodać posiekany koper. Podawać  na ciepło głównie do mięs.

Smacznego!

Helen G.

DSCN7533DSCN7555

Poprzedni Mięsa i przetwory
Nastepny Kotlety mielone z żółtym serem

1 Comment

  1. Duusiak
    18 lutego 2013
    Odpowiedz

    Młoda z marcheweczką i koperkiem 🙂 Moja ulubiona:)

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *