MięsaPotrawy Świąteczne

Szynka pieczona z rękawa

Szynka pieczona z rękawa

Pyszna, soczysta, z chrupiącą, przypieczoną skórką. Szynka pieczona z rękawa  to pomysł na elegancki, świąteczny obiad. Idealnie sprawdzi się także na zimno jako domowa wędlina. Lepiej piec szynkę trochę dłużej, niż za krótko, bo nie ma nic gorszego jak twardawe mięso. Zwykle porcję ok.1,3 kg piekę około 2 godziny (im dłużej, tym lepiej) – wtedy jest idealnie miękkie. Polecam wam też inne moje pieczone mięsa:

karkówka pieczona w ziołach prowansalskich

pieczona szynka miodowo-musztardowa

świąteczny indyk pieczony ze śliwkami i morelami

schab pieczony

(Dla 6-8 osób)

Składniki:

– 1-1,5 kg szynki wieprzowej „kulka”

– torebka/rękaw do pieczenia

– 2-3 listki laurowe do obłożenia pieczeni (na wierzch)

Marynata do mięsa:

– 3-4 łyżki oleju

– 2 łyżki octu balsamicznego

– 2 łyżki wody

– 3-4 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę)

– 1 łyżeczka mielonej kolendry (w przypadku całych ziarenek utłuc w moździerzu)

– 4 ziarenka jałowca

– 4 ziarenka ziela angielskiego

– 1 łyżeczka majeranku

– ½ łyżeczki mielonej ostrej papryki

– 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki

– ½ łyżeczki pieprzu

– 1 łyżeczka soli (najlepiej morskiej)

Jak zrobić szynkę pieczoną z rękawa?

Z podanych składników przyrządzić marynatę. Jałowiec i ziele angielskie rozgnieść lub roztłuc w moździerzu. Umyte mięso posmarować z każdej strony marynatą. Wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Włożyć do rękawa do pieczenia i wlać do środka marynatę. Obłożyć listkami laurowymi.

Rękaw spiąć dołączonym klipsem, tak by było w rękawie jak najwięcej powietrza. Zrobić widelcem 2-3 nakłucia. Rękaw umieścić w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce do pieczenia. Mięso wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 2 godzin, w zależności od wagi mięsa w temperaturze 200˚C. Na ok. 20 minut przed końcem pieczenia rozciąć rękaw, wtedy mięso ładnie się przyrumieni. Szynkę pieczoną z rękawa podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno jako wędlina do kanapek. Jak mięso przestygnie, pokroić na plastry.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć - kliknij aby powiększyć

szynka-pieczona-z-rekawa
+ 4
Galeria zdjęć
Loading...
Zobacz przepis

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

55 komentarzy

      1. To bardzo mało, bo szyna podczas pieczenia się jeszcze nieco kurczy. Przyjmuje się, że nie powinno się piec mniejszych kawałków mięsa niż 1 kg, ale jeśli już chcesz je upiec, to jest taka zasada, że 1kg mięsa należy piec 1 godz.+ 30 minut (razem 90 minut), to myślę że 600g mięsa wystarczy piec ok. 60 minut. Na koniec warto sprawdzić widelcem, czy jest wystarczająco miękkie.

        1. W takim razie jutro dokupię drugi kawałek podobnej wielkości i upiekę razem. Najwyżej część powędruje do rodziców ;)

          1. Tak, faktycznie pomyliło mi się, chodziło mi o 90 minut, czyli 1,5 godz. Kawałek 600g powinien być pieczony krócej, ok. 1 godziny. Już poprawiłam.

  1. Szynka jest rewelwcyjna, ale podlalam ja troszkę winem i najpierw pieklam przez 30 min w 220 stopniach żeby zamknąć pory a potem 2,5 godziny w 140 stopniach. Zrobiłam na obiad i miało zostać tez do kanapek ale nie dało rady, trzeba było zjeść do końca. Polecam bez dwóch zdań.

  2. Do kasia: jeśli pieczesz w folii celofanowej 220 st to zbyt dużo.Przy takiej temp. nalezy użyc foli aluminiowej.Pzdr

  3. Witam!

    Po przeczytaniu wstępu nie zamierzam korzystać z przepisu. „Im dłużej tym lepiej”? To jakiś suchar, a nie pieczona szynka. Wieprzowina to nie wołowina halo?!

    1. Miałam ma myśli, aby piec przynajmniej 2 godziny lub nawet dłużej, by szynka była wystarczająco miękka. To chyba lepiej niż by miała być zbyt twarda.

  4. Umyte mięso zanurzyć w marynacie, tak by było całe nią pokryte.
    Sorki Jak mam zanurzyć 1.5 kg szyneczki w 8 łyżkach marynaty? Dolać wina ok. Ile?

    1. Źle się wyraziłam. Dziękuję za sugestię. Poprawiłam. Chodziło mi o dokładne nasmarowanie mięsa marynatą. O winie w tym przepisie nic nie wspominam, choć można trochę go dolać np. 1/2 szklanki (wytrawne).

  5. Szyneczka – istne cudo! Ta marynata jest rewelacyjna. Zjedliśmy szynkę do kanapek. Piekłam w naczyniu żaroodpornym z pokrywką bo jakimś cudem rękawa zabrakło :)
    Polecam niezdecydowanym i pozdrawiam autorkę!

  6. Dodałem do marynaty odrobinę mleka i około 50 ml białego, wytrawnego wina. Po 12h marynowania posypałem całość niewielką ilością ziół prowansalskich i zostawiłem na kolejne 12h. Piekłem korzystając z porady Kasi pierwsze pół godziny piekłem w 200 stopniach aby zamknąć mięso, potem 1,5h w temp. 150 stopni i na koniec kolejne 30 minut znów w 200 przy rozerwanym rękawie. Wyszło przepysznie! Świetny przepis :-)

    1. Dobry pomysł z dodatkiem tym dodatkiem wina. Mleka nigdy nie dodawałam do marynat, czasem maślankę do wołowiny.Cieszę się,że mięso smakowało :)

    1. Z porcji mięsa ok.1,5 kg, jak na zdjęciu wychodzi ok.10-11 plastrów, w zależności od grubości. Trzeba by upiec ze 3 takie szynki, na wszelki wypadek aby był zapas.

  7. Wczoraj zamarynowałam mięso, ponad dobę stało w lodówce i dziś upiekłam. Przepyszne! Wszystkim bardzo smakowało.. za dwa dni lecę po kolejny kawał mięsa i znów robię. Jestem zachwycona, wspaniały przepis. Polecam każdemu, kto jest niezdecydowany – warto. :)

  8. Witam, nie rozumiem tych nakloc widelcem, na mięsie czy rękawie ? Zamierzam upiec na święta, proszę o odpowiedz. Pozdrawiam

    1. Nakłucia robi się w rękawie po to, aby para mogła swobodnie uchodzić. Tak też zaleca producent na opakowaniu takiego rękawa. Pozdrawiam!

  9. Na ile porcji wystarcza taki kawałek szynki, bo mam komunię na dwanaście osób i chciałabym wiedzieć. Pozdrawiam serdecznie

  10. Mam jeszcze jedno pytanie, a mianowicie jak długo trzeba piec na raz dwie takie szynki. Może głupio się pytam, ale wolę pytać niż błądzić:))

  11. Ma Pani wspaniałe pyszne nie drogie przepisy na tworzenie w kuchni pysznych smakołyków i co najważniejsze że nie są zakłamane wszystko wychodzi pysznie bez niespodzianek.Zdrowych cudownych Świat życzę

    1. Serdecznie dziękuję za miłe słowa :) Dodaje mi to skrzydeł. Gotowanie to moja pasja :) Ja również życzę Pani spokojnych, pełnych miłości i smacznych Świąt Wielkanocnych!

  12. Właśnie mięsko dostało się pod opiekę marynatki pierwszy raz z majerankiem i kolendrą,jutro piec pokaże i da poczuć efekty.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Back to top button
Close