Szynka pieczona z rękawa


Szynka pieczona z rękawa

Pyszna, soczysta, z chrupiącą, przypieczoną skórką. Szynka pieczona z rękawa  to pomysł na elegancki, świąteczny obiad. Idealnie sprawdzi się także na zimno jako domowa wędlina. Lepiej piec szynkę trochę dłużej, niż za krótko, bo nie ma nic gorszego jak twardawe mięso. Zwykle porcję ok.1,3 kg piekę ok.2 godziny (im dłużej, tym lepiej) – wtedy jest idealnie miękkie. Polecam wam też inne moje pieczone mięsa:

karkówka pieczona w ziołach prowansalskich

pieczona szynka miodowo-musztardowa

świąteczny indyk pieczony ze śliwkami i morelami

Składniki:

– 1-1,5 kg szynki wieprzowej „kulka”

– torebka/rękaw do pieczenia

– 2-3 listki laurowe do obłożenia pieczeni (na wierzch)

Marynata do mięsa:

– 3-4 łyżki oleju

– 2 łyżki octu balsamicznego

– 2 łyżki wody

– 3-4 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę)

– 1 łyżeczka mielonej kolendry (w przypadku całych ziarenek utłuc w moździerzu)

– 4 ziarenka jałowca

– 4 ziarenka ziela angielskiego

– 1 łyżeczka majeranku

– ½ łyżeczki mielonej ostrej papryki

– 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki

– ½ łyżeczki pieprzu

– 1 łyżeczka soli (najlepiej morskiej)

Jak zrobić szynkę pieczoną z rękawa?

Z podanych składników przyrządzić marynatę. Jałowiec i ziele angielskie rozgnieść lub roztłuc w moździerzu. Umyte mięso posmarować z każdej strony marynatą. Wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Włożyć do rękawa do pieczenia i wlać do środka marynatę. Obłożyć listkami laurowymi.

Rękaw spiąć dołączonym klipsem, tak by było w rękawie jak najwięcej powietrza. Zrobić widelcem 2-3 nakłucia. Rękaw umieścić w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce do pieczenia. Mięso wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 2 godzin, w zależności od wagi mięsa w temperaturze 200˚C. Na ok. 20 minut przed końcem pieczenia rozciąć rękaw, wtedy mięso ładnie się przyrumieni. Szynkę pieczoną z rękawa podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno jako wędlina do kanapek. Pokroić na plastry, jak mięso przestygnie.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć

szynka-pieczona-z-rekawa2szynka-pieczona-z-rekawaszynka-pieczona-z-rekawa1szynka-pieczona-z-rekawa3
loading...
Poprzedni Gotowana brukselka z bułką tartą
Nastepny Buraczki na ciepło

55 komentarzy

  1. MAUGUSTYNA
    6 stycznia 2012
    Odpowiedz

    pięknie się prezentuje, muszę kiedyś wypróbować przepis

    • Kasia
      4 grudnia 2016
      Odpowiedz

      Mam 600g szynki, jak długo powinnam ją piec?

      • Helen G.
        Helen G.
        4 grudnia 2016
        Odpowiedz

        To bardzo mało, bo szyna podczas pieczenia się jeszcze nieco kurczy. Przyjmuje się, że nie powinno się piec mniejszych kawałków mięsa niż 1 kg, ale jeśli już chcesz je upiec, to jest taka zasada, że 1kg mięsa należy piec 1 godz.+ 30 minut (razem 90 minut), to myślę że 600g mięsa wystarczy piec ok. 60 minut. Na koniec warto sprawdzić widelcem, czy jest wystarczająco miękkie.

        • Kasia
          4 grudnia 2016
          Odpowiedz

          W takim razie jutro dokupię drugi kawałek podobnej wielkości i upiekę razem. Najwyżej część powędruje do rodziców ;)

        • Kasia
          23 stycznia 2017
          Odpowiedz

          Witam. Coś Pani pokręciła z tym czasem pieczenia. 1 godz. i 30 min. to razem 90 min., a 180 min. to 3 godz.!

          • Helen G.
            Helen G.
            23 stycznia 2017

            Tak, faktycznie pomyliło mi się, chodziło mi o 90 minut, czyli 1,5 godz. Kawałek 600g powinien być pieczony krócej, ok. 1 godziny. Już poprawiłam.

  2. kasia
    15 maja 2014
    Odpowiedz

    Szynka jest rewelwcyjna, ale podlalam ja troszkę winem i najpierw pieklam przez 30 min w 220 stopniach żeby zamknąć pory a potem 2,5 godziny w 140 stopniach. Zrobiłam na obiad i miało zostać tez do kanapek ale nie dało rady, trzeba było zjeść do końca. Polecam bez dwóch zdań.

    • kasia
      15 maja 2014
      Odpowiedz

      Dziś marynuje tak samo karkoweczke, mam nadzieję że będzie równie pyszna

    • Helen G.
      Helen G.
      15 maja 2014
      Odpowiedz

      Tak, dobry pomysł z tym winem, z pewnością dobrze wpłynie na soczystość mięska:)

  3. pit2103
    16 maja 2014
    Odpowiedz

    Do kasia: jeśli pieczesz w folii celofanowej 220 st to zbyt dużo.Przy takiej temp. nalezy użyc foli aluminiowej.Pzdr

    • Helen G.
      Helen G.
      17 maja 2014
      Odpowiedz

      W rękawie do pieczenia można piec w temperaturze max.220 st., nie wyższej.

  4. Michał
    8 października 2014
    Odpowiedz

    Witam!

    Po przeczytaniu wstępu nie zamierzam korzystać z przepisu. „Im dłużej tym lepiej”? To jakiś suchar, a nie pieczona szynka. Wieprzowina to nie wołowina halo?!

    • Helen G.
      Helen G.
      8 października 2014
      Odpowiedz

      Miałam ma myśli, aby piec przynajmniej 2 godziny lub nawet dłużej, by szynka była wystarczająco miękka. To chyba lepiej niż by miała być zbyt twarda.

  5. Leszek
    20 grudnia 2014
    Odpowiedz

    Umyte mięso zanurzyć w marynacie, tak by było całe nią pokryte.
    Sorki Jak mam zanurzyć 1.5 kg szyneczki w 8 łyżkach marynaty? Dolać wina ok. Ile?

    • Helen G.
      Helen G.
      20 grudnia 2014
      Odpowiedz

      Źle się wyraziłam. Dziękuję za sugestię. Poprawiłam. Chodziło mi o dokładne nasmarowanie mięsa marynatą. O winie w tym przepisie nic nie wspominam, choć można trochę go dolać np. 1/2 szklanki (wytrawne).

  6. ania
    25 lutego 2015
    Odpowiedz

    Szyneczka – istne cudo! Ta marynata jest rewelacyjna. Zjedliśmy szynkę do kanapek. Piekłam w naczyniu żaroodpornym z pokrywką bo jakimś cudem rękawa zabrakło :)
    Polecam niezdecydowanym i pozdrawiam autorkę!

    • Helen G.
      Helen G.
      25 lutego 2015
      Odpowiedz

      Cieszę się, że mięsko smakowało ;-) Również Cię pozdrawiam Aniu:)

  7. Jarek
    5 kwietnia 2015
    Odpowiedz

    Dodałem do marynaty odrobinę mleka i około 50 ml białego, wytrawnego wina. Po 12h marynowania posypałem całość niewielką ilością ziół prowansalskich i zostawiłem na kolejne 12h. Piekłem korzystając z porady Kasi pierwsze pół godziny piekłem w 200 stopniach aby zamknąć mięso, potem 1,5h w temp. 150 stopni i na koniec kolejne 30 minut znów w 200 przy rozerwanym rękawie. Wyszło przepysznie! Świetny przepis :-)

    • Helen G.
      Helen G.
      5 kwietnia 2015
      Odpowiedz

      Dobry pomysł z dodatkiem tym dodatkiem wina. Mleka nigdy nie dodawałam do marynat, czasem maślankę do wołowiny.Cieszę się,że mięso smakowało :)

  8. Ania
    26 kwietnia 2015
    Odpowiedz

    Bardzo dobry przepis, już któryś raz do niego wracam. Polecam niezdecydowanym :)

    • Helen G.
      Helen G.
      26 kwietnia 2015
      Odpowiedz

      Dziękuję za miły komentarz:) Cieszę się, że szynka smakuje:0

  9. Mateusz
    6 lipca 2015
    Odpowiedz

    A ile taka szynka po upieczeniu postoi w lodówce? Pozdrawiam, super :)

    • Helen G.
      Helen G.
      6 lipca 2015
      Odpowiedz

      Myślę, że niebyt długo, tak do 5 dni. U mnie zwykle szybko znika. Zawsze można część zamrozić :-)

  10. Karo
    8 września 2015
    Odpowiedz

    Hej, ile wychodzi z tej pieczeni porcji? Chodzi mi o przygotowanie tej szynki na imprezke na 25 osob????
    Karo

    • Helen G.
      Helen G.
      8 września 2015
      Odpowiedz

      Z porcji mięsa ok.1,5 kg, jak na zdjęciu wychodzi ok.10-11 plastrów, w zależności od grubości. Trzeba by upiec ze 3 takie szynki, na wszelki wypadek aby był zapas.

  11. Trejt
    10 października 2015
    Odpowiedz

    Wczoraj zamarynowałam mięso, ponad dobę stało w lodówce i dziś upiekłam. Przepyszne! Wszystkim bardzo smakowało.. za dwa dni lecę po kolejny kawał mięsa i znów robię. Jestem zachwycona, wspaniały przepis. Polecam każdemu, kto jest niezdecydowany – warto. :)

    • Helen G.
      Helen G.
      10 października 2015
      Odpowiedz

      Dziękuję za miły komentarz:) Cieszę się, że mięso smakowało ;-0 Pozdrawiam!

  12. agata
    15 grudnia 2015
    Odpowiedz

    Witam, nie rozumiem tych nakloc widelcem, na mięsie czy rękawie ? Zamierzam upiec na święta, proszę o odpowiedz. Pozdrawiam

    • Helen G.
      Helen G.
      15 grudnia 2015
      Odpowiedz

      Nakłucia robi się w rękawie po to, aby para mogła swobodnie uchodzić. Tak też zaleca producent na opakowaniu takiego rękawa. Pozdrawiam!

      • agata
        15 grudnia 2015
        Odpowiedz

        Dziękuję bardzo, pozdrawiam :-)

  13. sebastian
    28 maja 2016
    Odpowiedz

    Przepis super. Szynka robiona już po raz 4. Za każdym razem SUPER.

    • Helen G.
      Helen G.
      28 maja 2016
      Odpowiedz

      Miło mi to słyszeć:) Bardzo się cieszę, że szyneczka smakowała:)

  14. Lucy
    19 grudnia 2016
    Odpowiedz

    a czy nie namieszam za dużo w smakach, jeśli w jednym rękawie umieszczę kulkę szynki i kawałki łopatki??

    • Helen G.
      Helen G.
      19 grudnia 2016
      Odpowiedz

      Nie sądzę, gdyż oba mięsa to wieprzowina :-)

  15. Iwona
    20 stycznia 2017
    Odpowiedz

    Na ile porcji wystarcza taki kawałek szynki, bo mam komunię na dwanaście osób i chciałabym wiedzieć. Pozdrawiam serdecznie

    • Helen G.
      Helen G.
      20 stycznia 2017
      Odpowiedz

      Na taką ilość gości proponuję upiec 2 szynki o wadze ok. 1,2-1,5kg każda.

      • Iwona
        20 stycznia 2017
        Odpowiedz

        Dziękuję bardzo za odpowiedz :))

        • Helen G.
          Helen G.
          20 stycznia 2017
          Odpowiedz

          Proszę bardzo :-)

  16. Iwona
    20 stycznia 2017
    Odpowiedz

    Mam jeszcze jedno pytanie, a mianowicie jak długo trzeba piec na raz dwie takie szynki. Może głupio się pytam, ale wolę pytać niż błądzić:))

    • Helen G.
      Helen G.
      20 stycznia 2017
      Odpowiedz

      Tyle samo czasu co jedną. Jeśli się zmieszczą, można je piec jednocześnie :)

      • Iwona
        20 stycznia 2017
        Odpowiedz

        jeszcze raz dziękuję:))

        • Helen G.
          Helen G.
          20 stycznia 2017
          Odpowiedz

          Jeśli szynki byłyby mniejsze około 1 kg, to można wtedy upiec na wszelkie wypadek 3.

          • Iwona
            20 stycznia 2017

            super:))

  17. dryfta
    13 kwietnia 2017
    Odpowiedz

    Nie mam jałowca, czy szynka straci dużo na smaku bez niego?

    • Helen G.
      Helen G.
      13 kwietnia 2017
      Odpowiedz

      Można pominąć i dać więcej majeranku, zamiast 1 łyżeczki, dwie :)

      • dryfta
        13 kwietnia 2017
        Odpowiedz

        Dziękuje :)

  18. Dana
    13 kwietnia 2017
    Odpowiedz

    Robiłam tą szynkę już parę razy jest WYŚMIENITA ❗❗❗PRZEPYSZNA
    Bardzo dziękuję za ten przepis

    • Helen G.
      Helen G.
      13 kwietnia 2017
      Odpowiedz

      Bardzo się cieszę, że szynka smakuje :)

  19. Dana
    13 kwietnia 2017
    Odpowiedz

    Pycha CUDOWNIE SOCZYSTA SMAK PRZEPYSZNY

  20. Dana
    14 kwietnia 2017
    Odpowiedz

    Ma Pani wspaniałe pyszne nie drogie przepisy na tworzenie w kuchni pysznych smakołyków i co najważniejsze że nie są zakłamane wszystko wychodzi pysznie bez niespodzianek.Zdrowych cudownych Świat życzę

    • Helen G.
      Helen G.
      14 kwietnia 2017
      Odpowiedz

      Serdecznie dziękuję za miłe słowa :) Dodaje mi to skrzydeł. Gotowanie to moja pasja :) Ja również życzę Pani spokojnych, pełnych miłości i smacznych Świąt Wielkanocnych!

  21. halago
    14 kwietnia 2017
    Odpowiedz

    Właśnie mięsko dostało się pod opiekę marynatki pierwszy raz z majerankiem i kolendrą,jutro piec pokaże i da poczuć efekty.

    • Helen G.
      Helen G.
      15 kwietnia 2017
      Odpowiedz

      Życzę udanej i smacznej pieczeni :)

  22. Ròża
    15 kwietnia 2017
    Odpowiedz

    Czy zamiast octu mege dac oliwę?

    • Helen G.
      Helen G.
      15 kwietnia 2017
      Odpowiedz

      Może Pani dać ewentualnie więcej oleju.

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *