Mięsa

Gulasz z szynki w sosie pieczarkowym

Gulasz z szynki w sosie pieczarkowym

Z cebulą i pieczarkami. Gulasz z szynki w sosie pieczarkowym to pyszne danie obiadowe, które prawie, że „robi się samo”. Wcześniej należy jedynie pokroić i podsmażyć mięso, cebulę oraz pieczarki.

Gulasz z szynki z pieczarkami nabierze charakteru oraz ciemnej barwy, jeśli dodacie do niego nieco sosu sojowego ciemnego – do smaku. Mięso wieprzowe z szynki jest idealnie miękkie, pieczarki zaś sprężyste. Wystarczy je dodać do mięsa po 30 minutach duszenia.

Szynka w sosie pieczarkowym dobrze komponuje się z kaszą i buraczkami, choć możecie również ją podać z ziemniakami puree albo ewentualnie z ryżem. Są także zwolennicy jedzenia gulaszu z dodatkiem pieczywa.

Zobacz takżegulasz wieprzowy z warzywami.

(Dla 4-5 osób)

Składniki:

– 700g szynki wieprzowej bez kości

– 300g pieczarek

– 1 duża cebula

– 2 ząbki czosnku

– 2 szczypty mielonej gałki muszkatołowej

– 3 ziarenka ziela angielskiego

– 1 liść laurowy

– 1 łyżeczka sosu sojowego ciemnego (opcjonalnie)

– 1 pełna łyżka mąki

– 2 łyżki gęstej śmietany 18%

Marynata do mięsa:

– 2 łyżki oleju

– 1 łyżka octu balsamicznego (opcjonalnie)

– około 2/3 łyżeczki soli

– około 1/3 łyżeczki mielonego pieprzu

– ½ łyżeczki przyprawy do mięsa wieprzowego

– 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki

Dodatkowo:

– 1 łyżka masła

– 2 łyżki smalcu lub oleju do podsmażenia mięsa

– 2 łyżki posiekanej natki pietruszki (opcjonalnie)

Jak zrobić gulasz z szynki w sosie pieczarkowym?

Mięso z szynki umyć pod zimną wodą, osuszyć papierowym ręcznikiem, pozbyć się błonek i pokroić w średniej wielkości kostkę. Przełożyć do miski, dodać składniki marynaty i dokładnie wymieszać, by mięso było równomiernie obtoczone przyprawami. Jeśli mamy trochę czasu, mięso przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki przynajmniej na godzinę (albo całą noc), jeśli nie, można od razu je podsmażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu, na dużym ogniu.

Następnie dodać pokrojoną w małą kostkę cebulę i smażyć 3 minuty. Na koniec dodać posiekany czosnek i smażyć jeszcze minutę. Na patelnię wlać nieco wody, lecz nie za dużo. Powinna ledwie zakrywać mięso. Dodać liść laurowy i ziele angielskie. Szynkę dusić pod przykryciem na małym ogniu przez około 1 godzinę, do miękkości. W razie potrzeby podlać mięso wodą.

Pieczarki umyć, obrać i pokroić w grubsze plastry. Podsmażyć na drugiej patelni na 1 łyżce masła. Kiedy puszczą sok, doprawić do smaku solą, pieprzem oraz mieloną gałką muszkatołową. Podsmażone pieczarki dodać do gulaszu po 30 minutach duszenia mięsa.

Sos zagęścić mąką. W ¼ szklanki wody rozrobić mąkę, tak by nie było grudek. Dodać śmietanę i dokładnie wymieszać oraz kilka łyżek gorącego wywaru. Na koniec wlać do mięsa. Wymieszać i zagotować. Gulasz z szynki doprawić do smaku ewentualnie solą i pieprzem. Gulasz wieprzowy z pieczarkami podawać najlepiej z kaszą, ziemniakami puree i ulubioną surówką.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć - kliknij aby powiększyć

Gulasz z szynki w sosie pieczarkowym
+ 4
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Back to top button
Close