Pulpety mięsne w sosie pomidorowym z ciecierzycą


Pulpety mięsne w sosie pomidorowym z ciecierzycą

Mięciutkie i aromatyczne. Przepis na dzisiejszą wersję pulpetów w sosie pomidorowym z ciecierzycą otrzymałam od koleżanki. Recepturę nieco zmodyfikowałam wedle własnych upodobań. Danie wyszło zaskakująco smaczne. Przyznam się wam bez bicia, że po raz pierwszy w życiu jadłam ciecierzycę. W połączeniu z mięsem, kapustą pekińską i ziołami okazała się bardzo smaczna.

Ciecierzyca zwana też powszechnie cieciorką albo grochem włoskim, to roślina strączkowa o licznych właściwościach zdrowotnych. Jest bogata w białko, błonnik, witaminy (zwłaszcza B6 oraz B9), a także minerały jak fosfor, żelazo, cynk i magnez. Ciecierzyca wykazuje działanie przeciwbólowe. Przyczynia się również obniżenia poziomu cholesterolu. Dzięki zawartości cynku i witamin z grupy B, korzystnie wpływa na stan skóry, włosów i paznokci. Ciecierzyca jest składnikiem potraw kuchni Bliskiego Wschodu, jak falafel (kotleciki z cieciorki smażone w głębokim tłuszczu) czy hummusa (pasty z cieciorki na chleb).

Ciecierzycę przyrządza się podobnie jak groch czy fasolę. Konieczne jest jej moczenie przez całą noc. Roślina ta potem wymaga gotowania przez 1-2 godziny. Pamiętajmy, aby solić cieciorkę dopiero pod koniec gotowania. Użycie w dzisiejszym przepisie ciecierzycy z puszki znacząco skraca czas przygotowania potrawy. Wystarczy ją dokładnie rozetrzeć widelcem lub zmielić w blenderze. Polecam także mój przepis na pulpety w sosie pomidorowym.

(Dla 4-5 osób)
Składniki:
– 500g mięsa mielonego wieprzowego  (np. łopatki, szynki; może być też mieszane)
– 5-6 liści drobno poszatkowanej kapusty pekińskiej (bez białych głąbów)
– 1 puszka ciecierzycy
– 4 łyżki bułki tartej
– 1 cebula
– 1 ząbek czosnku
– 1 jajko
– ½ łyżeczki mielonej słodkiej papryki
– 1 łyżeczka majeranku

Dodatkowo:
mąka do obtoczenia kotlecików

Sos pomidorowy:
– 1 cebula
– 2 ząbki czosnku
– 500 ml przecieru pomidorowego w kartoniku
– ok. ¾ szklanki wody
– 1 łyżeczka bazylii
– ½ łyżeczki oregano
– cukier do smaku
– sól, pieprz

Jak zrobić pulpety mięsne w sosie pomidorowym z ciecierzycą?

Ciecierzycę odsączyć z zalewy, przepłukać pod bieżącą wodą. Rozgnieść widelcem albo zmiksować w blenderze. Połączyć wraz z mięsem i drobno posiekaną kapustą pekińską. Cebulę i czosnek zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i dodać do mięsa. Wbić jajko, dodać przyprawy. Wyrobić gładką masę. Zwilżonymi dłońmi formować niezbyt okrągłe, lekko spłaszczone pulpety. Każdy obtoczyć w mące. Pulpety usmażyć na patelni na złoty kolor i przełożyć na półmisek. Używam patelni Fissler SensoRed o specjalnej termoczułej powłoce, która pod wpływem ciepła zmienia kolor. Charakterystyczne kropki znikają, zaś powłoka ciemnieje wskazując idealny moment rozpoczęcia smażenia.

Sos pomidorowy: Na tej samej patelni na oliwie zeszklić drobno posiekaną cebulę. Następnie wlać kartonik przecieru pomidorowego oraz wodę. Doprawić sos solą, pieprzem, bazylią, oregano oraz cukrem i dusić chwilkę. Następnie włożyć do sosu usmażone pulpety oraz drobno posiekany czosnek. Dusić 3 minuty. W razie gdyby sos był za gęsty, dolać jeszcze wody. Pulpety mięsne w sosie pomidorowym z ciecierzycą podawać z ziemniakami purée, ryżem, kluskami śląskimi, bądź kaszą i ulubioną surówką.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć

pulpety-miesne-w-sosie-pomidorowym-z-ciecierzyca-i-kapusta-pekinska3pulpety-miesne-w-sosie-pomidorowym-z-ciecierzyca-i-kapusta-pekinska2patelnia-fissler-sensoredpulpety-miesne-w-sosiem-pomidorowym-z-ciecierzyca-i-kapusta-pekinskapulpety-miesne-w-sosie-pomidorowym-z-ciecierzyca-i-kapusta-pekinska4
Poprzedni Lodowy sorbet truskawkowy
Nastepny Surówka z marchewki i kukurydzy

8 komentarzy

  1. Danuta
    4 lipca 2017
    Odpowiedz

    Wyglądają bardzo smakowicie:) Z wielką chęcią wypróbuję twój przepis Helen !

  2. Ania
    4 lipca 2017
    Odpowiedz

    Bardzo apetycznie wyglądają :) Chętnie bym zjadła :)

  3. Martii
    5 lipca 2017
    Odpowiedz

    Świetny przepis, na pewno wypróbuję. Bardzo lubię cieciorkę :)

  4. Tadeusz
    5 lipca 2017
    Odpowiedz

    Super pomysł na obiad! Fajna ta patelnia, która zmienia kolor:)

  5. Anula
    5 lipca 2017
    Odpowiedz

    Robiłam kiedyś podobne danie, tylko ciecierzycę dawałam do sosu nie do pulpetów.

  6. Ewelina Serafińska
    5 lipca 2017
    Odpowiedz

    Uwielbiam :)

  7. Królowa Karo
    8 lipca 2017
    Odpowiedz

    Narobiłaś mi smaka, a akurat mam mięso mielone w lodówce, więc coś mi mówi, że mam już pomysł na obiad.

    • Helen G.
      Helen G.
      8 lipca 2017
      Odpowiedz

      Polecam, spróbuj :)

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *