MięsaTesty produktów

Pulpety mięsne w sosie pomidorowym z ciecierzycą

Pulpety mięsne w sosie pomidorowym z ciecierzycą

Mięciutkie i aromatyczne. Przepis na dzisiejszą wersję pulpetów w sosie pomidorowym z ciecierzycą otrzymałam od koleżanki. Recepturę nieco zmodyfikowałam wedle własnych upodobań. Danie wyszło zaskakująco smaczne. Przyznam się wam bez bicia, że po raz pierwszy w życiu jadłam ciecierzycę. W połączeniu z mięsem, kapustą pekińską i ziołami okazała się bardzo smaczna.

Ciecierzyca zwana też powszechnie cieciorką albo grochem włoskim, to roślina strączkowa o licznych właściwościach zdrowotnych. Jest bogata w białko, błonnik, witaminy (zwłaszcza B6 oraz B9), a także minerały jak fosfor, żelazo, cynk i magnez. Ciecierzyca wykazuje działanie przeciwbólowe. Przyczynia się również obniżenia poziomu cholesterolu. Dzięki zawartości cynku i witamin z grupy B, korzystnie wpływa na stan skóry, włosów i paznokci. Ciecierzyca jest składnikiem potraw kuchni Bliskiego Wschodu, jak falafel (kotleciki z cieciorki smażone w głębokim tłuszczu) czy hummusa (pasty z cieciorki na chleb).

Ciecierzycę przyrządza się podobnie jak groch czy fasolę. Konieczne jest jej moczenie przez całą noc. Roślina ta potem wymaga gotowania przez 1-2 godziny. Pamiętajmy, aby solić cieciorkę dopiero pod koniec gotowania. Użycie w dzisiejszym przepisie ciecierzycy z puszki znacząco skraca czas przygotowania potrawy. Wystarczy ją dokładnie rozetrzeć widelcem lub zmielić w blenderze.

Zobacz takżepulpety w sosie pomidorowym.

(Dla 4-5 osób)
Składniki:
– 500g mięsa mielonego wieprzowego  (np. łopatki, szynki; może być też mieszane)
– 5-6 liści drobno poszatkowanej kapusty pekińskiej (bez białych głąbów)
– 1 puszka ciecierzycy
– 3-4 łyżki bułki tartej
– 1 cebula
– 1 ząbek czosnku
– 1 jajko
– ½ łyżeczki mielonej słodkiej papryki
– 1 łyżeczka majeranku

Dodatkowo:
mąka do obtoczenia kotlecików

Sos pomidorowy:
– 1 cebula
– 2 ząbki czosnku
– 500 ml przecieru pomidorowego w kartoniku
– około ¾ szklanki wody
– 1 łyżeczka bazylii
– ½ łyżeczki oregano
– cukier do smaku
– sól, pieprz

Jak zrobić pulpety mięsne w sosie pomidorowym z ciecierzycą?

Ciecierzycę odsączyć z zalewy, przepłukać pod bieżącą wodą. Rozgnieść widelcem albo zmiksować w blenderze. Połączyć wraz z mięsem i drobno posiekaną kapustą pekińską. Cebulę i czosnek zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i dodać do mięsa. Wbić jajko, dodać przyprawy. Wyrobić gładką masę. Zwilżonymi dłońmi formować niezbyt okrągłe, lekko spłaszczone pulpety.

Każdy obtoczyć w mące. Pulpety usmażyć na patelni na złoty kolor i przełożyć na półmisek. Używam patelni Fissler SensoRed o specjalnej termoczułej powłoce, która pod wpływem ciepła zmienia kolor. Charakterystyczne kropki znikają, zaś powłoka ciemnieje wskazując idealny moment rozpoczęcia smażenia.

Sos pomidorowy: Na tej samej patelni na oliwie zeszklić drobno posiekaną cebulę. Następnie wlać kartonik przecieru pomidorowego oraz wodę. Doprawić sos solą, pieprzem, bazylią, oregano oraz cukrem i dusić chwilkę. Następnie włożyć do sosu usmażone pulpety oraz drobno posiekany czosnek. Dusić 3 minuty.

W razie gdyby sos był za gęsty, dolać jeszcze wody. Pulpety mięsne w sosie pomidorowym z ciecierzycą podawać z ziemniakami purée, ryżem, kluskami śląskimi, bądź kaszą i ulubioną surówką.

Smacznego!

Helen G.

Pulpety mięsne w sosie pomidorowym z ciecierzycą
+ 5
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

8 komentarzy

  1. Narobiłaś mi smaka, a akurat mam mięso mielone w lodówce, więc coś mi mówi, że mam już pomysł na obiad.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Back to top button