MięsaTesty produktów

Leczo z kiełbasą

Leczo z kiełbasą

Leczo ma swoje korzenie w kuchni węgierskiej. Potrawę tę podaje się tam jako dodatek do dań mięsnych. Podstawowymi składnikami lecza są papryka, pomidory oraz cebula. W Polsce leczo najczęściej stanowi odrębne danie, bowiem często zawiera też kiełbasę czy boczek wędzony. Takie też smakuje mi najbardziej. Ze swojej strony dodałam także cukinię.

Leczo z kiełbasą jest aromatyczne, lekko pikantne i rozgrzewające. Bezsprzecznie kojarzy mi się z jesienią. To potrawa jednogarnkowa, która dobrze rozgrzewa w chłodne dni i za sprawą dodatku mięsa syci na długi czas. ;-) Zachęcam do spróbowania. To typowo męskie, solidne danie :-) Do wszystkich gospodyń – wasi panowie będą na pewno zadowoleni!!!

Leczo ugotowałam przy użyciu największego garnka z kolekcji Fissler. Są one wykonane są bardzo grubej stali nierdzewnej (18/10), odpornej na uszkodzenia i zadrapania. Garnki są przez to ciężkie ale stabilne. Mama zawsze powtarzała mi, że im garnek cięższy, tym lepiej, bo dłużej posłuży. Garnki Fissler to garnki marzenie ;-) Świetnie się w nich gotuje, polecam :)

Zestaw garnków Fissler dość niedrogo można kupić tutaj.

(Dla 4-5 osób)

Składniki:

– 40 dag kiełbasy (np. śląska, podwawelska)

– 10-15 dag wędzonego boczku

– 3 kolorowe papryki (czerwona, żółta, zielona)

– 1 nieduża cukinia

– 4 duże pomidory lub ewentualnie puszka pomidorów krojonych

– 3 cebule

– 2 ząbki czosnku

– 1 liść laurowy

– 3 ziarenka ziela angielskiego

– 1 ½ łyżeczki słodkiej papryki

– 1 łyżeczka wędzonej papryki (opcjonalnie)

– ½ łyżeczki ostrej papryki lub ¼ łyżeczki chili

–  po ½ łyżeczki cząbru i oregano

– cukier (opcjonalnie, w zależności od typu pomidorów)

– 1-2 łyżeczki smalcu

– sól, pieprz

Jak zrobić leczo z kiełbasą?

Boczek pokroić w niedużą kostkę, kiełbasę w nieco grubszą, w razie potrzeby zdjąć skórkę. Cebule obrać i drobno poszatkować. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić kostkę. Papryki umyć, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić na duże kawałki. Cukinię dokładnie umyć, nie obierać ze skórki, pokroić w większą kostkę. Wpierw w dużym garnku z grubym dnem stopić boczek, w zależności od ilości wytopionego tłuszczu dodać jeszcze trochę smalcu.

Dodać cebule i dusić kilka minut. Następnie dodać pokrojone papryki, pomidory, liść laurowy, ziele angielskie, podlać ok. 2-2,5 szklankami wody. Po 10 minutach dołożyć cukinię. Po kolejnych 10 minutach dodać kiełbasę i drobno posiekany czosnek. Doprawić do smaku solą, pieprzem, paprykami, cząbrem i oregano.

Dusić jeszcze 10-15 minut, aż papryki i cukinia będą miękkie, lecz nie rozgotowane. W razie potrzeby, jeśli pomidory nie są zbyt słodkie dodać szczyptę cukru. Danie podawać z pieczywem (ja lubię dodatkowo posmarowanym masłem). Leczo z kiełbasą jest najsmaczniejsze na następny dzień, kiedy przejdzie przyprawami.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć - kliknij aby powiększyć

leczo-z-kielbasa1
+ 5
Galeria zdjęć
Loading...

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

8 komentarzy

      1. Szczerze? Zirytowała mnie reklama na pół strony… Weszłam po przepis na leczo, a musiałam przekopać się przez pół strony pieprzenia o garach.

  1. Wchodząc na stronę główną miałam problem, co wybrać, bo wszystko wygląda bardzo apetycznie. Padło na leczo, bo dawno nie jadłam i mam nadzieję, że z przepisu wyjdzie równie smacznie, jak wygląda! :))

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Back to top button
Close