Leczo z kiełbasą


Leczo z kiełbasą

Ma swoje korzenie w kuchni węgierskiej. Leczo podaje się tam jako dodatek do dań mięsnych. Podstawowymi jego składnikami są papryka, pomidory oraz cebula. W Polsce leczo najczęściej stanowi odrębne danie, bowiem często zawiera też kiełbasę czy boczek wędzony. Takie też smakuje mi najbardziej. Ze swojej strony dodałam także cukinię. Leczo z kiełbasą jest aromatyczne, lekko pikantne i rozgrzewające. Bezsprzecznie kojarzy mi się z jesienią. To potrawa jednogarnkowa, która dobrze rozgrzewa w chłodne dni i za sprawą dodatku mięsa syci na długi czas. ;-) Zachęcam do spróbowania. To typowo męskie, solidne danie :-) Do wszystkich gospodyń – wasi panowie będą na pewno zadowoleni!!!

Leczo ugotowałam przy użyciu największego z kolekcji garnków Fissler. Są wykonane są bardzo grubej stali nierdzewnej (18/10), odpornej na uszkodzenia i zadrapania, zaprojektowane by służyły jak najdłużej. Są przez to ciężkie ale stabilne. Mama zawsze powtarzała mi, że im garnek cięższy tym lepiej, bo dłużej posłuży. Co ciekawe garnki Fissler mogą być stosowane w piekarniku.

(Dla 4-5 osób)

Składniki:

– 40 dag kiełbasy (np. śląska, podwawelska)

– 10-15 dag wędzonego boczku

– 3 kolorowe papryki (czerwona, żółta, zielona)

– 1 nieduża cukinia

– 4 duże pomidory lub ewentualnie puszka pomidorów krojonych

– 3 cebule

– 2 ząbki czosnku

– 1 liść laurowy

– 3 ziarenka ziela angielskiego

– 1 ½ łyżeczki słodkiej papryki

– 1 łyżeczka wędzonej papryki (opcjonalnie)

– ½ łyżeczki ostrej papryki lub ¼ łyżeczki chili

–  po ½ łyżeczki cząbru i oregano

– cukier (opcjonalnie, w zależności od typu pomidorów)

– 1-2 łyżeczki smalcu

– sól, pieprz

Jak zrobić leczo z kiełbasą?

Boczek pokroić w niedużą kostkę, kiełbasę w nieco grubszą, w razie potrzeby zdjąć skórkę. Cebule obrać i drobno poszatkować. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić kostkę. Papryki umyć, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić na duże kawałki. Cukinię dokładnie umyć, nie obierać ze skórki, pokroić w większą kostkę. Wpierw w dużym garnku z grubym dnem stopić boczek, w zależności od ilości wytopionego tłuszczu dodać jeszcze trochę smalcu. Dodać cebule i dusić kilka minut. Następnie dodać pokrojone papryki, pomidory, liść laurowy, ziele angielskie, podlać ok. 2-2,5 szklankami wody. Po 10 minutach dołożyć cukinię. Po kolejnych 10 minutach dodać kiełbasę i drobno posiekany czosnek. Doprawić do smaku solą, pieprzem, paprykami, cząbrem i oregano. Dusić jeszcze 10-15 minut, aż papryki i cukinia będą miękkie, lecz nie rozgotowane. W razie potrzeby, jeśli pomidory nie są zbyt słodkie dodać szczyptę cukru. Danie podawać z pieczywem (ja lubię dodatkowo posmarowanym masłem). Leczo z kiełbasą jest najsmaczniejsze na następny dzień, kiedy przejdzie przyprawami.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć

leczo-z-kielbasaleczo-z-kielbasa3leczo-z-kielbasa2leczo-z-kielbasa1leczo-z-kielbasa4
loading...
Poprzedni Krem z groszku
Nastepny Płatki jaglane

8 komentarzy

  1. Ewel
    6 października 2015
    Odpowiedz

    Apetyczne to Twoje leczo, też robię z kiełbasą a czasem z parówkami. Śliczne garnki!

    • Helen G.
      Helen G.
      6 października 2015
      Odpowiedz

      Z parówkami jeszcze nie robiłam:)

  2. agata
    8 października 2015
    Odpowiedz

    Jakie piękne garnki :)

    • Helen G.
      Helen G.
      8 października 2015
      Odpowiedz

      Też mi bardzo przypadły do gustu ;)

      • Agata
        11 września 2016
        Odpowiedz

        Szczerze? Zirytowała mnie reklama na pół strony… Weszłam po przepis na leczo, a musiałam przekopać się przez pół strony pieprzenia o garach.

        • Helen G.
          Helen G.
          11 września 2016
          Odpowiedz

          Słuszna uwaga, nieco zmodyfikowałam wpis.

  3. Iga z Dietmap.pl
    11 listopada 2015
    Odpowiedz

    Wchodząc na stronę główną miałam problem, co wybrać, bo wszystko wygląda bardzo apetycznie. Padło na leczo, bo dawno nie jadłam i mam nadzieję, że z przepisu wyjdzie równie smacznie, jak wygląda! :))

    • Helen G.
      Helen G.
      11 listopada 2015
      Odpowiedz

      Mam nadzieję, że leczo będzie Ci smakować :)

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *