Gulasz wieprzowy z warzywami


Gulasz wieprzowy z warzywami

Odmian tej jednogarnkowej potrawy jest naprawdę wiele. Jak dla mnie gulasz wieprzowy powinien być aromatyczny i mieć wyrazisty smak. Nie żałujcie więc przypraw. Ze swojej strony polecam dodać mieloną słodką i ostrą paprykę oraz majeranek. Swój gulasz wzbogaciłam marchewką, pieczarkami i ogórkami konserwowymi. Gulasz wieprzowy z warzywami najlepiej komponuje się z kaszą gryczaną. Polecam wam też inne moje przepisy na gulasz:

gulasz ze śliwkami

gulasz wieprzowy z dynią

gulasz wołowy na ostro

(Dla 4-5 osób)

Składniki:
– 80 dag łopatki wieprzowej
– 1 duża cebula
– 3 ząbki czosnku
– 2 łyżki smalcu/oleju
– 2 marchwie
– 30 dag pieczarek
– 4 ogórki konserwowe
– ½ l wody (można użyć kostki rosołowej, choć nie jest to konieczne)
– 2 ziarenka ziela angielskiego
– 1 listek laurowy
– 1 łyżeczka słodkiej papryki
– ⅓ łyżeczki ostrej papryki
– 1 łyżeczka majeranku
– 1 łyżki śmietany
– 2 łyżki mąki
– sól, pieprz

Jak zrobić gulasz wieprzowy z warzywami?

Mięso umyć, osuszyć i pokroić w dużą kostkę. Umieścić w misce. Posolić, dodać pieprzu i papryki mielone. Dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać smalec lub olej, zeszklić pokrojoną w piórka cebulę i drobno posiekany czosnek. Po chwili dodać mięso. Podsmażyć na dużym ogniu, aż się zarumieni. Podlać wodą (mięso powinno być ledwie przykryte), dodać listek laurowy, ziele angielskie i dusić na wolnym ogniu pod przykryciem.

W miedzyczasie umyć i  obrać warzywa. Marchewki pokroić w słupki, pieczarki zaś w plastry. Pieczarki podsmażyć na łyżce oleju, na osobnej patelni i posolić. Po 30 minutach dodać marchewki i pieczarki do mięsa oraz majeranek.

Gulasz dusić do miękkości jeszcze około 30 minut. W 1/3 szklanki wody rozprowadzić mąkę. Dodać śmietanę i kilka łyżek gorącego wywaru. Dodać gulaszu i zamieszać. Zagotować. Gulasz doprawić do smaku solą i pieprzem. Na koniec dodać do gulaszu pokrojone w kostkę ogórki konserwowe. Już nie gotować. Gulasz wieprzowy z warzywami najlepiej komponuje się z kaszą gryczaną (do kupienia np. tym sklepie).

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć

 

gulasz-wieprzowy-z-warzywamigulasz-wieprzowy-z-warzywami1gulasz-wieprzowy-z-warzywami2
loading...
Poprzedni Krokiety z pieczarkami
Nastepny Racuchy z jabłkami

4 komentarze

  1. Panna Malwinna
    10 września 2011
    Odpowiedz

    Ostatnio bardzo często robiłam gulasz wieprzowy. Pogoda sprzyja takim potrawom;)

  2. Helen
    10 września 2011
    Odpowiedz

    Dokładnie. To idealna potrawa na zbliżającą się wielkimi krokami jesień.

  3. Nieco Starsza Dziewczyna
    31 lipca 2017
    Odpowiedz

    Dawno nie robiłam gulaszu. Wypróbuje Twoją wersję :-)

    • Helen G.
      Helen G.
      31 lipca 2017
      Odpowiedz

      Polecam :)

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *