Gulasz wieprzowy z warzywami


Gulasz wieprzowy z warzywami

Rozpływający się w ustach. Gulasz wieprzowy z warzywami jadało się w moim rodzinnym domu stosunkowo często. Lubię go przyrządzać także obecnie. Jak dla mnie gulasz wieprzowy powinien być aromatyczny i mieć wyrazisty smak. Nie żałujcie więc przypraw. Ze swojej strony polecam dodać mieloną słodką i ostrą paprykę oraz majeranek.

Swój gulasz wzbogaciłam marchewką, pieczarkami i ogórkami konserwowymi. Gulasz wieprzowy z warzywami najlepiej komponuje się z kaszą gryczaną.

Zobacz także

gulasz ze śliwkami

gulasz wieprzowy z dynią

gulasz wołowy na ostro

(Dla 4-5 osób)

Składniki:

– 80 dag łopatki wieprzowej

– 1 duża cebula

– 3 ząbki czosnku

– 2 łyżki smalcu/oleju

– 2 marchwie

– 30 dag pieczarek

– 4 ogórki konserwowe

– ½ l wody (można użyć kostki rosołowej, choć nie jest to konieczne)

– 2 ziarenka ziela angielskiego

– 1 listek laurowy

– 1 łyżeczka słodkiej papryki

– ⅓ łyżeczki ostrej papryki

– 1 łyżeczka majeranku

– 1 łyżki śmietany

– 2 łyżki mąki

– sól, pieprz

Jak zrobić gulasz wieprzowy z warzywami?

Mięso umyć, osuszyć i pokroić w dużą kostkę. Umieścić w misce. Posolić, dodać pieprzu i papryki mielone. Dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać smalec lub olej, zeszklić pokrojoną w piórka cebulę i drobno posiekany czosnek. Po chwili dodać mięso. Podsmażyć na dużym ogniu, aż się zarumieni. Podlać wodą (mięso powinno być ledwie przykryte), dodać listek laurowy, ziele angielskie i dusić na wolnym ogniu pod przykryciem.

W międzyczasie umyć i  obrać warzywa. Marchewki pokroić w słupki, pieczarki zaś w plastry. Pieczarki podsmażyć na łyżce oleju, na osobnej patelni i posolić. Po 30 minutach dodać marchewki i pieczarki do mięsa oraz majeranek.

Gulasz dusić do miękkości jeszcze około 30 minut. W 1/3 szklanki wody rozprowadzić mąkę. Dodać śmietanę i kilka łyżek gorącego wywaru. Dodać gulaszu i zamieszać. Zagotować. Gulasz doprawić do smaku solą i pieprzem. Na koniec dodać do gulaszu pokrojone w kostkę ogórki konserwowe. Już nie gotować. Gulasz wieprzowy z warzywami najlepiej komponuje się z kaszą gryczaną (do kupienia np. tym sklepie).

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć - kliknij aby powiększyć

 

gulasz-wieprzowy-z-warzywami2
+ 3
Galeria zdjęć
Loading...
Poprzedni Frittata
Nastepny Racuchy z jabłkami

4 komentarze

  1. Avatar
    Panna Malwinna
    10 września 2011
    Odpowiedz

    Ostatnio bardzo często robiłam gulasz wieprzowy. Pogoda sprzyja takim potrawom;)

  2. Avatar
    Helen
    10 września 2011
    Odpowiedz

    Dokładnie. To idealna potrawa na zbliżającą się wielkimi krokami jesień.

  3. Avatar
    Nieco Starsza Dziewczyna
    31 lipca 2017
    Odpowiedz

    Dawno nie robiłam gulaszu. Wypróbuje Twoją wersję :-)

    • Helen G.
      Helen G.
      31 lipca 2017
      Odpowiedz

      Polecam :)

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *