Gulasz wieprzowy z warzywami


Odmian gulaszu mięsnego jest naprawdę wiele. Można ugotować gulasz z samego mięsa oraz z dodatkiem warzyw czy grzybów. Dziś przedstawiam przepis na gulasz wieprzowy z warzywami – marchewką, pieczarkami i ogórkami konserwowymi. Gulasz powinien mieć wyrazisty smak. Nie żałujcie więc przypraw. Ze swojej strony polecam dodać mieloną słodką i ostrą paprykę oraz majeranek. Gulasz najlepiej komponuje się z kaszą gryczaną :)

(Dla 4-5 osób)

Składniki:

– 80 dag łopatki wieprzowej
– 1 duża cebula
– 3 ząbki czosnku
– 2 łyżki smalcu/oleju
– 2 marchwie
– 30 dag pieczarek
– 4 ogórki konserwowe
-1/2 l wody (można użyć kostki rosołowej, choć nie jest to konieczne)
– 2 ziarenka ziela angielskiego
– 1 listek laurowy
– 1 łyżeczka słodkiej papryki
– 1/3 łyżeczki ostrej papryki
– 1 łyżeczka majeranku
– 1 łyżka śmietany
– 2 łyżki mąki
– sól, pieprz

Mięso umyć, osuszyć i pokroić w dużą kostkę. Umieścić w misce. Posolić, dodać pieprzu i papryki mielone. Dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać smalec lub olej, zeszklić pokrojoną w piórka cebulę i drobno posiekany czosnek. Po chwili dodać mięso. Podsmażyć na dużym ogniu, aż się zarumieni. Podlać wodą (mięso powinno być ledwie przykryte), dodać listek laurowy, ziele angielskie i dusić na wolnym ogniu pod przykryciem. W miedzy czasie umyć i  obrać warzywa. Marchewki pokroić w słupki,  pieczarki zaś w plastry. Pieczarki podsmażyć na łyżce oleju, na osobnej patelni i posolić. Po 30 minutach dodać marchewki i pieczarki do mięsa oraz majeranek. Gulasz dusić do miękkości jeszcze około 30 minut.  W 1/3 szklanki wody rozprowadzić mąkę. Dodać śmietanę i kilka łyżek gorącego wywaru. Dodać gulaszu i zamieszać. Zagotować. Gulasz doprawić do smaku solą i pieprzem. Na koniec dodać do gulaszu pokrojone w kostkę ogórki konserwowe. Już nie gotować. Gulasz wieprzowy najlepiej komponuje się z kaszą gryczaną.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć

 

gulasz-wieprzowy-z-warzywamigulasz-wieprzowy-z-warzywami1gulasz-wieprzowy-z-warzywami2
loading...
loading...
Poprzedni Krokiety z pieczarkami i serem
Nastepny Pulpeciki w sosie koperkowym

2 komentarze

  1. Panna Malwinna
    10 września 2011
    Odpowiedz

    Ostatnio bardzo często robiłam gulasz wieprzowy. Pogoda sprzyja takim potrawom;)

  2. Helen
    10 września 2011
    Odpowiedz

    Dokładnie. To idealna potrawa na zbliżającą się wielkimi krokami jesień.

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *