Racuchy z jabłkami i orzechami


SONY DSC

Racuchy do moje wspomnienie z dzieciństwa. Uwielbiałam, gdy mama robiła je na obiad. Z wielkim sentymentem do nich powracam :) Nieco je ulepszyłam, dodając orzechy, rodzynku i cynamon.

SONY DSC

(Dla 4 osób)
Składniki:
– 2 szklanki mleka

– 3 szklanki mąki

– 4-5 łyżek cukru

–  1/3 kostki świeżych drożdży

– 4-5 jabłek

– 2 jaja

– ½ łyżeczki cynamonu

– 1 cukier waniliowy

– 4 łyżki drobno posiekanych orzechów włoskich lub laskowych

– garść rodzynek (opcjonalnie)

– cukier puder do posypania lub opcjonalnie syrop klonowy/ bita śmietana

 

 

Szklankę mleka zagrzać w garnuszku, dodać drożdże i cukier. Rozmieszać, aby drożdże się dobrze rozpuściły. Rodzynki zalać na kilka minut wrzątkiem, następnie odsączyć. Do miski wbić jaja, dodać mąkę i zaczyn z drożdży i resztę mleka. Zmiksować na gładką masę.  Wsypać orzechy, rodzynki i obrane jabłka pokrojone w drobne kawałki. Następnie dodać cynamon i cukier waniliowy. Ciasto pozostawić do wyrośnięcia na 1 godzinę. Smażyć placki na mocno rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Posypać do dekoracji cukrem pudrem. Świetnie też smakują polane syropem klonowym lub bitą śmietaną.

Smacznego!

Helen G.

SONY DSCSONY DSC

 

Poprzedni Pulpeciki w sosie koperkowym
Nastepny Rosół

3 komentarze

  1. monami
    10 września 2011
    Odpowiedz

    nie wiem naprawdę, jak to się stało, że nigdy nie dodałam do racuchów orzechów…

  2. Helen
    10 września 2011
    Odpowiedz

    Dodatek orzechów nadaje ciekawy smak racuszkom, polecam:)

  3. bułeczka
    14 stycznia 2012
    Odpowiedz

    Cudowne racuszki, oj jak bym zjadła,
    jabłka, orzechy i cynamon = super połączenie,
    pozdrawiam:)

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *