Racuchy z jabłkami

Racuchy z jabłkami
Mięciutkie, wilgotne od jabłek, pachnące cynamonem. Racuchy z jabłkami to moje wspomnienie z dzieciństwa. Uwielbiałam, gdy mama robiła je na obiad. Z wielkim sentymentem powracam dziś do racuszków :) Mama przygotowywała tradycyjne racuchy z jabłkami. Ja nieco ulepszyłam jej recepturę, dodając orzechy, rodzynki i cynamon.
Racuchy możecie zrobić na dwa sposoby: na bazie drożdży lub na proszku do pieczeniu, ewentualnie na sodzie. Ta pierwsza wersja jest moim zdaniem smaczniejsza. Wymaga jednak oczekiwania około 1 godzinę na wyrośnięcie ciasta drożdżowego. Mimo wszystko warto:)
Serdecznie polecam wam również inne moje przepisy na racuchy:
(Dla 4 osób)
Składniki:
– 2 szklanki mleka
– 3 szklanki mąki
– 4-5 jabłek
– 2 jajka
– 4-5 łyżek cukru
– 1/4 kostki drożdży
– ½ łyżeczki cynamonu
– 1 cukier waniliowy
– 4 łyżki drobno posiekanych orzechów włoskich lub laskowych (opcjonalnie)
– garść rodzynek
Dodatkowo:
– cukier puder do posypania lub opcjonalnie syrop klonowy/ bita śmietana
▌Jak zrobić racuchy z jabłkami?
Szklankę mleka zagrzać w garnuszku, dodać drożdże i cukier. Rozmieszać, aby drożdże się dobrze rozpuściły. Rodzynki zalać na kilka minut wrzątkiem, następnie odsączyć. Do miski wbić jaja, dodać mąkę i zaczyn z drożdży i resztę mleka. Zmiksować na gładką masę. Wsypać orzechy, rodzynki i obrane jabłka pokrojone w drobne kawałki. Następnie dodać cynamon i cukier waniliowy.
Ciasto pozostawić do wyrośnięcia na 1 godzinę. Smażyć placki na mocno rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Racuchy z jabłkami posypać cukrem pudrem. Świetnie też smakują polane syropem klonowym lub bitą śmietaną.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć - kliknij aby powiększyć
Galeria zdjęć
nie wiem naprawdę, jak to się stało, że nigdy nie dodałam do racuchów orzechów…
Dodatek orzechów nadaje ciekawy smak racuszkom, polecam:)
Cudowne racuszki, oj jak bym zjadła,
jabłka, orzechy i cynamon = super połączenie,
pozdrawiam:)