Zupa-krem z pomidorów


Zupa-krem z pomidorów

Aksamitna, pachnąca bazylią i oregano. Zupę-krem z pomidorów można przygotować na dwa sposoby: ze świeżych pomidorów lub z pomidorów z puszki. Obie wersje są smaczne. Zupa-krem z pomidorów najlepiej smakuje podana z groszkiem ptysiowym lub grzankami. Danie możecie wzbogacić dodając małą, startą na dużych oczkach cukinię. Fanów tradycyjnych zup zachęcam do spróbowania mojego sprawdzonego przepisu na zupę pomidorową z makaronem.

(dla 4 osób)

Składniki:
– 2 puszki pomidorów lub 9 sztuk świeżych
– 1 mała cukinia (opcjonalnie)
– biała część pora
– 1 duża cebula
– 1 łyżka koncentratu pomidorowego
– 1 litr bulionu warzywnego (może być z kostki)
– 2 ząbki czosnku
– 1 łyżka śmietany
– listek laurowy, kilka listków świeżej bazylii i oregano (można dać też suszone zioła)
– 1 łyżeczka cukru
– sól, pieprz

Dodatkowo:
– grzanki lub groszek ptysiowy

Jak zrobić zupę-krem z pomidorów?

Warzywa umyć obrać. Czosnek i cebulę pokroić w kostkę. Białą część pora drobno pokroić. W rondlu rozgrzać olej podsmażyć cebulę, czosnek i por. Dodać następnie koncentrat pomidorowy i podlać niewielką ilością bulionu. Dodać listek laurowy. Dusić na wolnym ogniu pod przykryciem. Pomidory, jeśli używamy świeżych sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki. Pokroić w kostkę. Cukinię umyć, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Do rondla dodać pomidory oraz cukinię. Dusić, aż będą miękkie. Następnie zmiksować. Doprawić do smaku bazylią, oregano, solą, pieprzem oraz cukrem. Zupę-krem z pomidorów podawać z grzankami, bądź z groszkiem ptysiowym.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć

zupa-krem-z-pomidorowzupa-krem-z-pomidorow2
loading...
Poprzedni Pierś z kurczaka z serem i ananasem
Nastepny Ryba w cieście

No Comment

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *