Zupa-krem z pomidorów


Gęsta, pachnąca bazylią. Taka jest właśnie zupa-krem z pomidorów. Możecie przygotować ją na dwa sposoby: ze świeżych pomidorów lub z pomidorów z puszki. Zupa krem z pomidorów najlepiej smakuje podana z groszkiem ptysiowym lub grzankami.

(dla 4 osób)

Składniki:
– 2 puszki pomidorów lub 9 sztuk świeżych
– 1 mała cukinia (opcjonalnie)
– 1 por
– duża cebula
– 1 łyżka koncentratu pomidorowego
– 1 litr bulionu warzywnego (może być z kostki)
– 2 ząbki czosnku
– 1 łyżka śmietany
– listek laurowy, kilka listków świeżej bazylii, oregano
– sól, pieprz
– 1 łyżeczka cukru

Dodatkowo:
– grzanki lub groszek ptysiowy

Warzywa umyć obrać. Czosnek i cebulę pokroić w kostkę. Białą część pora drobno pokroić. W rondlu rozgrzać olej podsmażyć cebulę, czosnek i por. Dodać następnie koncentrat pomidorowy i podlać niewielką ilością bulionu. Dodać listek laurowy. Dusić na wolnym ogniu pod przykryciem. Pomidory (w przypadku świeżych) sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki. Pokroić w kostkę. Cukinię  umyć, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Do rondla dodać pomidory oraz cukinię. Dusić, aż będą miękkie. Następnie zmiksować. Doprawić do smaku bazylią, oregano, solą, pieprzem oraz cukrem. Zupę podawać z grzankami, bądź z groszkiem ptysiowym.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć

zupa-krem-z-pomidorowzupa-krem-z-pomidorow2
loading...
loading...
Poprzedni Pierś z kurczaka z serem i ananasem
Nastepny Ryba w cieście tymiankowo-bazyliowym

No Comment

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *