Sałatka żydowska


Sałatka żydowska

Smaczna w swej prostocie. Sałatka żydowska, zwana też sałatką ziemniaczaną, opiera się ugotowanych ziemniakach i jajkach oraz dodatku cebuli. Moja teściowa zawsze podaje ją na Wigilię ;-) Ja czasem wzbogacam sałatkę żydowską również o kukurydzę konserwową. Sałatka żydowska gości w mojej kuchni bardzo często, gdyż bliscy ją bardzo lubią. Powodzenie tej wegetariańskiej potrawy tkwi w prostocie jej składników. Polecam dodać do sałatki szczyptę mielonej gałki muszkatołowej, bardzo dobrze podnosi smak dania. Wypróbujcie także mój przepis na sałatkę jarzynową.

(Dla 4-5 osób)

Składniki:

– 4-5 ugotowanych ziemniaków

– 4 jajka ugotowane na twardo

– 1 nieduża cebula

– puszka kukurydzy konserwowej (opcjonalnie)

– kilka łyżek majonezu

– 1 łyżeczka musztardy

– szczypta mielonej gałki muszkatołowej

– sól, pieprz

Jak zrobić sałatkę żydowską?

Ugotowane ziemniaki ostudzić i pokroić w kostkę. Jajka ugotować na twardo. Ostudzić,  obrać ze skorupek i także pokroić w kostkę. Cebulę obrać i drobniutko posiekać. Można sparzyć wrzątkiem, jeśli chcemy aby miała łagodniejszy smak i była lżej strawna. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą w misce. Dodać majonez, musztardę. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Przed podaniem schłodzić w lodówce. Sałatkę żydowską podawać z pieczywem.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć

salatka-zydowska1salatka-zydowska
loading...
Poprzedni Zupa-krem z dyni
Nastepny Pierogi z mięsem

No Comment

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *