Potrawy ŚwiąteczneSałatki i surówkiŚniadanieWegetariańskie

Sałatka żydowska

Sałatka żydowska

Smaczna w swej prostocie. Sałatka żydowska, zwana też sałatką ziemniaczaną, opiera się ugotowanych ziemniakach i jajkach oraz dodatku cebuli. Moja teściowa zawsze podaje ją na Wigilię 😉 Ja czasem wzbogacam sałatkę żydowską również o kukurydzę konserwową.

Sałatka żydowska gości w mojej kuchni bardzo często, gdyż bliscy ją bardzo lubią. Powodzenie tej wegetariańskiej potrawy tkwi w prostocie jej składników. Polecam dodać do sałatki szczyptę mielonej gałki muszkatołowej, bardzo dobrze podnosi smak dania. Wypróbujcie także mój przepis na sałatkę jarzynową.

(Dla 4-5 osób)

Składniki:

– 4-5 ugotowanych ziemniaków

– 4 jajka ugotowane na twardo

– 1 nieduża cebula

– puszka kukurydzy konserwowej (opcjonalnie)

– kilka łyżek majonezu

– 1 łyżeczka musztardy

– szczypta mielonej gałki muszkatołowej

– sól, pieprz

Jak zrobić sałatkę żydowską?

Ugotowane ziemniaki ostudzić i pokroić w kostkę. Jajka ugotować na twardo. Ostudzić,  obrać ze skorupek i także pokroić w kostkę. Cebulę obrać i drobniutko posiekać. Można sparzyć wrzątkiem, jeśli chcemy aby miała łagodniejszy smak i była lżej strawna. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą w misce. Dodać majonez, musztardę.

Sałatkę doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Przed podaniem schłodzić w lodówce. Sałatkę żydowską podawać z pieczywem.

Smacznego!

Helen G.

Sałatka żydowska
+ 2
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Back to top button