Sałatka żydowska


Klasyczna sałatka żydowska to ugotowane ziemniaki i jajka. Moja teściowa zawsze podaje ją na Wigilię ;-) Ja czasem dodaję również kukurydzę. Sałatka żydowska gości w mojej kuchni bardzo często, gdyż bliscy ją lubią. Smak jej tkwi w prostocie składników.

(Dla 4-5 osób)

Składniki:
– 4-5 ugotowanych ziemniaków

– 4 jajka ugotowane na twardo

– 1 nieduża cebula

– puszka kukurydzy konserwowej (opcjonalnie)

– kilka łyżek majonezu

– 1 łyżeczka musztardy

– szczypta mielonej gałki muszkatołowej

– sól, pieprz

Ugotowane ziemniaki ostudzić i pokroić w kostkę. Jajka ugotować na twardo. Ostudzić,  obrać ze skorupek i także pokroić w kostkę. Cebulę obrać i drobniutko posiekać. Można sparzyć wrzątkiem, jeśli chcemy aby miała łagodniejszy smak i była lżej strawna. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą w misce. Dodać majonez, musztardę. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Przed podaniem schłodzić w lodówce. Podawać z pieczywem i masłem.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć

salatka-zydowska1salatka-zydowska
loading...
loading...
Poprzedni Aromatyczna zupa-krem z dyni
Nastepny Pierogi z mięsem

No Comment

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *