Pierogi z mięsem


Pierogi z mięsem

Pyszne zarówno z mięsa drobiowego np. z rosołu, jak i z  mieszanego. Pierogi z mięsem robię stosunkowo rzadko ale jeśli już się za nie zabieram, to przygotowuję je z podwójnej porcji, czyli z 1 kilograma mąki. Zwykle część zamrażam. Najłatwiej jest wykorzystać do pierogów mięso z rosołu. Jest już ugotowane z dodatkiem warzyw. Takie mięso wystarczy tylko zmielić w maszynce i doprawić do smaku wedle uznania.

Pomimo, iż jest to pracochłonne danie, domowe pierogi z farszem mięsnym są nieporównywalnie smaczniejsze od tych gotowych ze sklepu czy z garmażerki. Zachęcam was gorąco do spróbowania :)

Polecam wam również inne wersje pierogów:

pierogi ruskie

pierogi z kaszą gryczaną i białym serem (kresowe)

pierogi z kapustą i grzybami

pierogi z serem na słodko.

(ok. 50 sztuk)

Składniki:

Ciasto:

– ½ kg mąki

– 2 łyżki oleju

– około 1 szklanka gorącej wody

– 1 płaska łyżeczka soli

Farsz mięsny:

– 500g mięsa (najlepiej z rosołu)*

– 1 cebula

– 1 ząbek czosnku

– 1 jajko

– kajzerka namoczona w mleku

– 1 łyżka majeranku

– ½ łyżeczki mielonej słodkiej papryki

– szczypta ostrej papryki

– po ½ łyżeczki soli i czarnego pieprzu

*można użyć także dowolnego mięsa surowego, które należy ugotować z dodatkiem liścia laurowego, 3 ziarenek ziela angielskiego i pieprzu oraz ewentualnie włoszczyzny.

Jak zrobić pierogi z mięsem?

Farsz mięsny: Cebulę drobno pokroić, czosnek posiekać. Podsmażyć na łyżce oleju. Kajzerką namoczyć w mleku, po czym odcisnąć. Ugotowane z rosołu mięso zmielić wraz z bułką w maszynce. Przełożyć do miski i dodać podsmażoną cebulę oraz jajko. Farsze starannie wymieszać łyżką, by powstała gładka masa. Doprawić do smaku solą, pieprzem, majerankiem i paprykami. Jeśli farsz jest zbyt suchy, można dodać trochę miękkiego masła lub oleju. Masę przykryć talerzem i odstawić.

Jeśli używamy surowego mięsa, należy je ugotować razem z liściem laurowym, 3 kulkami ziela angielskiego i pieprzu oraz ewentualnie włoszczyzny.

Ciasto pierogowe: Mąkę przesiać przez sito i wysypać na stolnicę. Zrobić w środku zagłębienie i wlać olej. Stopniowo wlewać gorącą wodę. Ciasto wyrabiać aż stanie się elastycznie i nie będzie się kleić do rąk. Ciasto podzielić na 3 części. Rozwałkować jedną część na grubość ok. 2 mm. Resztę zawinąć w bawełnianą ściereczkę lub folię aluminiową.  Szklanką wykrawać kółka. Na każde nakładać 1 pełną łyżeczkę farszu. Sklejać mocno i delikatnie wywijać brzegi, tworząc falbanki.

Pierogi wrzucać partiami na osolony wrzątek z dodatkiem odrobiny oleju. Gotować 3 minuty od momentu wypłynięcia. Pierogi wykładać na talerze przy pomocy łyżki cedzakowej. Pierogi z mięsem podawać polane stopionym boczkiem lub polane masełkiem.  Świetne smakują odsmażone na patelni z dodatkiem smalcu, bądź masła klarowanego.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć - kliknij aby powiększyć

loading...
Poprzedni Sałatka żydowska
Nastepny Ryż z jabłkami

1 Comment

  1. Duusiak
    18 lutego 2013
    Odpowiedz

    Z miesem, pychotka :)

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *