Pierogi z kapustą i grzybami


DSCN4243

Święta tuż tuż. Pierogi z kapustą i grzybami to jedna z moich ulubionych wigilijnych potraw. Postanowiłam że  je ulepię wcześniej  i zamrożę. Do ciasta tym razem użyłam do gorącego mleka – jest delikatniejsze. Farsz wyszedł bardzo aromatyczny, a dzięki dodatkowi liścia laurowego, ziela angielskiego, jałowca i kminku kapusta będzie lżej strawna. Ilość suszonych grzybów zależy od własnych upodobań, moim zdaniem taka proporcja jest w sam raz. Można dać oczywiście mniej lub więcej. Wybaczcie, że na zdjęciu nie okrasiłam pierogów cebulką, bo były przygotowane od razu do mrożenia.

DSCN4243
(ok. 50 sztuk)
Składniki:

Ciasto:

– ½ kg mąki (najlepiej typu 600 lub 650 np. wrocławska)

– ok. 1 szklanka gorącej wody lub mleka

– 2 łyżki oleju

– 1 płaska łyżeczka soli

 

Farsz:

– 50-60 dkg kiszonej kapusty

– 15-20 g suszonych grzybów

– 1 duża cebula

– 1 liść laurowy

– 2-3 ziarenka ziela angielskiego

– 2 jagody jałowca

– szczypta mielonego kminku-

1 łyżka oleju lub klarowanego masła

– szczypta cukru

– sól, pieprz

Najlepiej farsz przygotować dzień wcześniej, gdyż jest trochę pracochłonny. Wówczas następnego dnia zostanie nam tylko lepienie pierogów. Farsz ten można także wykorzystać do krokietów bądź pasztecików.
Kapustę odcisnąć z soku, włożyć do garnka, dodać liść laurowy, ziele angielskie i jałowiec. Zalać wodą i gotować do miękkości na wolnym ogniu (ok.1-1,5 godziny). Grzyby zalać wrzątkiem, odstawić na kilka minut, następnie ugotować także do miękkości (ok. 1 godzina), po czym odcedzić i drobno posiekać. Woda z grzybów może nam posłużyć do barszczu lub zupy grzybowej albo sosu grzybowego do mięsa. Można też wywar wylać. Kapustę odcedzić, odczekać aż lekko przestygnie. Wyciągnąć liść laurowy, ziele angielskie i jałowiec. Następnie albo bardzo drobno posiekać nożem lub zmielić razem z grzybami w maszynce do mięsa.  Cebulę pokroić w drobną kosteczkę, przesmażyć dłużej na maśle aż nabierze złoto- brązowej barwy. Dodać do farszu. Farsz doprawić solą, sporą ilością pieprzu i szczyptą kminku. Jeśli kapusta jest kwaśna dodać nieco cukru.  Można dodać niewielką ilość wody z grzybów, farsz wówczas nie będzie suchy.

Na stolnicę wysypać mąkę, dodać olej i tyle gorącej wody lub mleka (ciasto jest wtedy delikatniejsze), by zagnieść elastyczne ciasto. Zagniatać, aż będzie odchodzić od ręki.  Ciasto podzielić na trzy części. Wziąć jedną część, resztę przykryć folią spożywczą by nie wyschło. Każdą rozwałkować  na cienki placek. Szklaną wykrawać kółka i kłaść je na oprószonej mąką stolnicy. Kółka napełniać ok. 1 łyżeczki farszu i dokładnie zlepić. Następnie robiąc falbanki. Duży garnek z osoloną wodą wstawić na gaz. Wrzucać pierogi partiami nie zmniejszając płomienia. Jak wypłyną dopiero zmniejszyć płomień i gotować 3 minuty. Ugotowane nabierać łyżką cedzakową i układać na talerzach. Pierogi podawać z usmażoną na złoto cebulką lub smażyć na rumiano na maśle.

Smacznego!

Helen G.

DSCN4239

 

Poprzedni Zupa pomidorowa z makaronem
Nastepny Tarta z tuńczykiem i cukinią

2 komentarze

  1. bloGosia
    14 grudnia 2012
    Odpowiedz

    Uwielbiam pierogi z kapustą i grzybami, a przepis z chęcią wykorzystam :-))))

  2. Lola
    14 grudnia 2012
    Odpowiedz

    pierogi wyglądają pysznie, z chęcią bym się skusiła!!!:) Pozdrawiam i zapraszam do mnie:)))

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *