Zupa-krem z kukurydzy


DSC_0347

Bardzo smaczna, niecodzienna zupa. Pyszna, kremowa ze słodkawą nutą kukurydzy ;)

DSC_0346

(Dla 4 osób)
Składniki:
– 5 średniej wielkości ziemniaków

– 1 cebula

– 400g kukurydzy konserwowej (duża puszka)

– 800 ml wody

– 1 kostka warzywna

– 1 łyżka musztardy

– 1 łyżka masła

– 100 ml śmietanki 18% (do zup i sosów)

– 3 ziarenka ziela angielskiego

– 1 listek laurowy

– szczypta kurkumy

– sól, pieprz czarny

– posiekana natka pietruszki do posypania

– groszek ptysiowy

 

 

Ziemniaki umyć, obrać, pokroić w kostkę i ugotować w garnku wraz z kostką warzywną, listkiem laurowym i zielem angielskim. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na maśle, a następnie dodać do wywaru. Jak ziemniaki będą miękkie, zdjąć garnek z ognia i zmiksować  zupę na gładką masę, dodać musztardę i doprawić do smaku kurkumą, solą i pieprzem. Dodać odsączoną kukurydzę i wlać śmietankę. Delikatnie zamieszać. Podawać z groszkiem ptysiowym i posypać natką pietruszki.

Smacznego!

Helen G.

DSC_0347

 

 

Poprzedni Tradycyjne kotlety schabowe
Nastepny Ciasto arabskie

2 komentarze

  1. Kinga
    14 września 2011
    Odpowiedz

    Bardzo fajna zupa. Zestawienie kukurydzy i kartofli znam, ale ten dodatek musztardy i kurkumy – to juz coś wyjątkowego. Ciekawa jestem jak wpłynęło na finalny smak. Chyb a się skusze. Pozdr.

  2. Cyanna
    28 lipca 2015
    Odpowiedz

    Już wiem co w najbliższych dniach zaserwuję na obiad. Wygląda przepysznie :)

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *