Zupa-krem z kukurydzy


Zupa-krem z kukurydzy

Delikatna, lekko słodkawa w smaku. Zupa-krem z kukurydzy kukurydzy jest bardzo smaczną, choć dość niecodzienną zupą. Przepis znalazłam kiedyś z jednej z kolorowych gazet. Nieco udoskonaliłam recepturę wedle własnych upodobań. Zupa-krem z kukurydzy to lekki wegetariański posiłek. Zachęcam was do spróbowania również kremu z groszku.

(Dla 4 osób)

Składniki:

– 5 średniej wielkości ziemniaków

– 1 cebula

– 1 puszka kukurydzy konserwowej (400g)

– 800 ml wody

– 1 kostka warzywna (opcjonalnie)

– 1 łyżka musztardy

– 1 łyżka masła

– 100 ml słodkiej śmietanki 18%

– 3 ziarenka ziela angielskiego

– 1 listek laurowy

– szczypta kurkumy

– sól, pieprz czarny

Dodatkowo:

– posiekana natka pietruszki do posypania

– groszek ptysiowy

Jak zrobić zupę-krem z kukurydzy?

Ziemniaki umyć, obrać, pokroić w kostkę i ugotować w garnku wraz z kostką warzywną, listkiem laurowym i zielem angielskim. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na maśle, a następnie dodać do wywaru. Jak ziemniaki będą miękkie, zdjąć garnek z ognia i zmiksować  zupę na gładką masę, dodać musztardę i doprawić do smaku kurkumą, solą i pieprzem. Dodać odsączoną kukurydzę i wlać śmietankę. Delikatnie zamieszać. Zupę-krem z kukurydzy podawać z groszkiem ptysiowym, posypaną drobno posiekaną natką pietruszki.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć

zupa-krem-z-kukurydzy
loading...
Poprzedni Tradycyjne kotlety schabowe
Nastepny Ciasto arabskie

2 komentarze

  1. Kinga
    14 września 2011
    Odpowiedz

    Bardzo fajna zupa. Zestawienie kukurydzy i kartofli znam, ale ten dodatek musztardy i kurkumy – to juz coś wyjątkowego. Ciekawa jestem jak wpłynęło na finalny smak. Chyb a się skusze. Pozdr.

  2. Cyanna
    28 lipca 2015
    Odpowiedz

    Już wiem co w najbliższych dniach zaserwuję na obiad. Wygląda przepysznie :)

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *