Ciasto arabskie


Przepis na ciasto arabskie znalazłam kiedyś w gazecie. To ciasto oparte na kaszy manny. Jest nasączone słodkim syropem. Wierzch warto udekorować połówkami orzechów włoskich oraz wiórkami kokosowymi.

(średniej wielkości blacha o wym. 21×25 cm lub tortownica)

Składniki:

– 2 szklanki kaszy manny
– 1 szklanka mleka
– 1 kostka masła (200g)
– 10 dag wiórek kokosowych
– 1 cukier waniliowy
– 1 łyżeczka cynamonu
– 3 łyżeczki proszku do pieczenia

Syrop:
– 1 szklanka wody
– 1,5 szklanki cukru
– 1 łyżeczka soku z cytryny

Do dekoracji:
– połówki orzechów włoskich
– wiórki kokosowe

Kaszę mannę, cynamon, wiórki, cukier waniliowy oraz proszek do pieczenia wsypać do miski, zamieszać, dodać miękkie masło podzielone na kawałki oraz mleko Wyrobić ręką ciasto. Masa jest nieco lepka ale taka powinna być. Wyłożyć na niedużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, następnie wygładzić łyżką zamoczoną w wodzie (mniej będzie się lepić). Ciasto podzielić nożem również zwilżonym wodą na kwadraty lub trójkąty (nie będzie się potem kruszyć). Wstawić do nagrzanego piekarnika do temperatury 180˚C i piec 40 minut. Z wody i cukru ugotować syrop, na koniec dodać sok z cytryny. Ostudzonym syropem polać świeżo upieczone ciasto (powinno wchłonąć syrop). Na koniec posypać wiórkami kokosowymi. Udekorować orzechami. Dopiero ostudzone ciasto można wyjąć z blaszki.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć

ciasto-arabskie2ciasto-arabskie1ciasto-arabskie
loading...
loading...
Poprzedni Zupa-krem z kukurydzy
Nastepny Aromatyczna zupa-krem z dyni

No Comment

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *