Ciasto arabskie


Ciasto arabskie

Przepis na ten popularny w krajach arabskich deser znalazłam kiedyś w gazecie. Ciasto arabskie zwane też namoura, jest oparte na kaszy manny, wiórkach kokosowych i nasączone słodkim syropem. Nie dodaje się do niego mąki ani jajek. Ciasto jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Wierzch można posypać wiórkami kokosowymi lub udekorować połówkami orzechów włoskich. Ciasto arabskie jest dosyć słodkie oraz wilgotne, z racji iż jest nasączone słodkim syropem. Bardzo lubię je robić, gdyż zawsze wychodzi. Serdecznie polecam, szczególnie jeśli jesteście fanami słodkich deserów.

(średniej wielkości blacha o wym. 23×28 cm)

Składniki:

Ciasto:
– 2 szklanki kaszy manny
– ½ szklanki wiórek kokosowych
– ½ szklanki cukru
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 1 łyżeczka cukru waniliowego
– 200 ml kefiru
– 200 ml oleju

Syrop:

– ½ szklanki wody
– 1 szklanka cukru
– 1 łyżka soku z cytryny lub wody różanej

Do dekoracji (opcjonalnie):
– połówki orzechów włoskich
– wiórki kokosowe

Jak zrobić ciasto arabskie?

W jednej misce wymieszać suche składniki czyli, kaszę mannę, wiórki, cukry oraz proszek do pieczenia, w drugiej zaś płynne – kefir wraz olejem. Połączyć ze sobą mieszając drewnianą łyżką. Przełożyć do niedużej blachy, wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika do temperatury 180˚C i piec około 30 minut do zarumienienia.

Syrop: Z wody i cukru ugotować syrop, na koniec dodać sok z cytryny lub wodę różaną. Świeżo upieczone ciasto pokroić nożem na kawałki i polać gorącym syropem. Można posypać wiórkami kokosowymi lub udekorować połówkami orzechów włoskich.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć

ciasto-arabskie2ciasto-arabskieciasto-arabskie1ciasto-arabskie3ciasto-arabskie4
loading...
Poprzedni Zupa-krem z kukurydzy
Nastepny Zupa-krem z dyni

1 Comment

  1. Ervisha
    30 lipca 2017
    Odpowiedz

    Chyba kiedyś słyszałam o tym cieście ale nie jadłam :)

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *