Szybki placek z jabłkami


Szybki placek z jabłkami

To najprostsza wersja jabłecznika. Szybki placek z jabłkami zrobicie w mig. Nie trzeba przy nim za wiele dumać. Ciasto jest wilgotne od jabłek, idealne do popołudniowej kawki. Pycha! Trochę mi się niestety jabłka pozapadały. Jednakże nie ma to wpływu na smak wypieku :) Zachęcam do spróbowania :)

(tortownica o średnicy ok.26 cm)

Składniki:

– 5 jabłek (użyłam szarej renety)

– 20g stopionego masła (do polania jabłek)

– 120g miękkiego masła

– 1 op. cukru waniliowego (16 g)

– ½ szklanki cukru

– 3 jajka

– 1 ¼ szklanki mąki tortowej

– 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

– 4 łyżki mleka

– 1 łyżeczka olejku waniliowego

– 1 łyżeczka olejku cytrynowego

– cynamon do posypania jabłek

Dodatkowo:

– cukier puder do posypania ciasta

Jak zrobić szybki placek z jabłkami?

Jabłka umyć, obrać, podzielić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Ponacinać wzdłuż nożem (ale nie do końca). Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puch. Wbijać po jednym jajku i ubijać masę mikserem. Mąkę razem z proszkiem do pieczenia przesiać przez sito. Dodać do masy  w dwóch porcjach wraz z mlekiem i nadal ubijać. Na koniec dodać olejki do ciasta. Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia (najlepiej wyciąć okrąg), boki wówczas  posmarować tłuszczem. Wyłożyć ciasto, wyrównać. Wyłożyć ciasno obok siebie jabłka. Polać je stopionym uprzednio masłem. Posypać cynamonem. Piec ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180°C do tzw. suchego patyczka. Studzić na kratce. Szybki placek z jabłkami posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć

ucierany-placek-z-jablkamiucierany-placek-z-jablkami4ucierany-placek-z-jablkami3ucierany-placek-z-jablkami2ucierany-placek-z-jablkami1
loading...
Poprzedni Pieczona biała kiełbasa palce lizać!
Nastepny Placki ziemniaczane z kaszą jaglaną i sosem pieczarkowym

6 komentarzy

  1. Brzeski
    16 kwietnia 2015
    Odpowiedz

    Swietny przepis, podobnie jak poprzedni, japonskie ciasto:)

    • Helen G.
      Helen G.
      16 kwietnia 2015
      Odpowiedz

      Dziękuję Elisabeth za miłe słowa:) Ciasto japońskie piekłam ostatnio na Święta, wszystkim bardzo smakowało :)

  2. Tyiu
    17 kwietnia 2015
    Odpowiedz

    Mniam, świetne :-).

  3. STRUDELKA
    18 kwietnia 2015
    Odpowiedz

    Mniam! Takie fajne, proste, nieprzekombinowane ciasto :)

  4. magma
    18 kwietnia 2015
    Odpowiedz

    poste smaczne ciasto, to właśnie lubię:) cieszę się, że pomału zaczyna się sezon na ciasta z owocami:)

  5. Urszula
    3 maja 2015
    Odpowiedz

    Uwielbiam takie placuszki, proste i smaczne :)

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *