Szarlotka z bezą – najlepsza


Szarlotka z budyniową bezą i kruszonką, to najlepsza szarlotka jaką w życiu jadłam! Jest krucha, wilgotna, aromatyczna za sprawą dodatku cynamonu i niezwykle delikatna, dzięki budyniowej piance. Dosłownie rozpływa się w ustach. Gorąco polecam ☺ Przepis powstał metodą prób i błędów. Na prostokątną blachę daję 2 kg jabłek (niezmiennie szarą renetę), a czasem nawet trochę więcej. Kiedyś sugerując się przepisami innych dawałam 1 kg jabłek lub czasem trochę więcej, przez co były one prawie niewidoczne w cieście. Szarlotkę na koniec można posypać cukrem pudrem, choć ja tego nie robię ale jeśli lubicie, to proszę bardzo ☺ Niewielki dodatek smalcu sprawi, że ciasto jest bardzo kruche i mięciutkie. Szarlotka z bezą jest łatwym ciastem, choć trochę pracochłonnym. Trzeba obrać i zetrzeć na tarce 2 kg jabłek… Ale warto!

 szarlotka z beza - najlepsza

(prostokątna blacha o wym. 21×32 cm)

Składniki:

Ciasto:

– 3 szklanki mąki

– 5 żółtek

– 250g masła

– 30g smalcu

– 1/3 szklanki cukru

– 1 op. cukru waniliowego (16g)

– 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Masa jabłkowa:

– 2 kg jabłek (daję szarą renetę)

– 3 łyżki cukru

– 1 łyżeczka cynamonu

Beza budyniowa:

– 5 białek

– 1 szklanka cukru

– 1 łyżka soku z cytryny

– 1 budyń waniliowy

Kruche ciasto: mąkę i proszek przesiać przez sito, wsypać do dużej miski lub na stolnicę. Dodać żółtka (białka w miseczce włożyć do lodówki), masło i smalec posiekane nożem, cukier, cukier waniliowy – zagnieść kruche ciasto. Wstawić do lodówki na 30 minut. Następnie 2/3 ciasta wylepić foremkę prostokątną wyłożoną papierem do pieczenia. Ponakłuwać widelcem. Podpiec przez około 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180˚C. Pozostałe 1/3 ciasta owinąć w folię spożywczą i wstawić ponownie do lodówki.

Masa jabłkowa: jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, odcisnąć z nadmiaru soku. Uprażyć z cukrem w garnku. Dodać cynamon, smażyć jeszcze chwilkę. Odstawić.

Beza budyniowa: białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, następnie dodać cukier i nadal ubijać. Na koniec dodać sok z cytryny oraz budyń w proszku. Dokładnie wymieszać łyżką.

Na podpieczone ciasto wyłożyć masę jabłkową, a następnie bezę budyniową. Wyjąć z lodówki pozostałe 1/3 ciasta i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wyłożyć na wierzch ciasta. Szarlotkę wstawić do nagrzanego piekarnika do temp. 180˚C i piec przez ok.40 minut, do zarumienienia.

Smacznego!

Helen G.

szarlotka z beza -najlepszaszarlotka z beza - najlepszaszarlotka z beza - najlepsza

Poprzedni Ciasto Kilimandżaro
Nastepny Krokiety z szynką, pieczarkami i serem

14 komentarzy

  1. gin
    24 kwietnia 2017
    Odpowiedz

    Mmm, coś wspaniałego :)

  2. Ania
    24 kwietnia 2017
    Odpowiedz

    Robię bardzo podobna i mogę potwierdzić, że jest rewelacyjna :)

  3. Olimpiaa
    25 kwietnia 2017
    Odpowiedz

    Kiedyś jadłam taką szarlotkę z bezą. Była mega pyszna i słodka!
    Ale torty z bezą z cukierni są okropne. Totalnie przesłodzone…

    • Helen G.
      Helen G.
      25 kwietnia 2017
      Odpowiedz

      Zapewniam Cię, że moja szarlotka nie jest przesłodzona jak właśnie te bezy z cukierni o których mówisz. Szczerze mówiąc, to nie lubię klasycznych bez.

  4. Agata Kądziołka
    25 kwietnia 2017
    Odpowiedz

    Mój narzeczony zawsze prosi, żebym taką zrobiła a ja nie umiałam :) dzisiaj nadrobię :)

    • Helen G.
      Helen G.
      25 kwietnia 2017
      Odpowiedz

      Spróbuj, przepis jest stosunkowo łatwy:)

  5. pinkbubbles
    25 kwietnia 2017
    Odpowiedz

    Wygląda pysznie i ta beza… :) na pewno wypróbuję przepis

    • Helen G.
      Helen G.
      25 kwietnia 2017
      Odpowiedz

      Serdecznie polecam mój przepis:)

  6. Ewelina Serafińska
    26 kwietnia 2017
    Odpowiedz

    mniam :)

  7. AnetaO
    26 kwietnia 2017
    Odpowiedz

    Przepis chętnie wypróbuję :)

  8. kasiula
    27 kwietnia 2017
    Odpowiedz

    Kobieto ,ten przepis jest taki fajny,że moja dieta pójdzie na bok.Super,na te wolne dni majówkowe będzie w sam raz.

    • Helen G.
      Helen G.
      27 kwietnia 2017
      Odpowiedz

      Dziękuję. Polecam wypróbować :-) Ciasto jest naprawdę bardzo dobre.Rodzina na święta była nim zachwycona :)

  9. lukaszmakeup.pl
    28 kwietnia 2017
    Odpowiedz

    Wproszę się do Ciebie na takie ciacho ;p

    • Helen G.
      Helen G.
      28 kwietnia 2017
      Odpowiedz

      Czemu nie :-)

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *