Biszkopt z pianką serową


Biszkopt z pianką serową

Przypomina ptasie mleczko. Biszkopt z pianką serową to leciutkie i bardzo szybkie ciasto. Jadłam je po raz pierwszy w pracy na urodzinach koleżanki. Placki puszystego biszkoptu są przełożone lekką masą serową z dodatkiem galaretek i śmietanki kremówki. Wierzch jest zaś pokryty startą czekoladą.

Ciasto biszkoptowe z pianką po prostu rozpływa się ustach ;) Placek dobrze się kroi. Wymaga jednak przechowywania w lodówce.

Podaję przepis na ciasto biszkoptowe z masą serową na średniej wielkości blaszkę. W przypadku gdybyście chcieli użyć dużej prostokątnej blachy o wymiarach około 21×32 cm, należy zwiększyć proporcje – czyli dać 6 jajek, 1 szklankę mąki tortowej i 1 szklankę cukru. Do masy natomiast trzeba użyć 300g śmietanki. Sera może pozostać tyle samo lub ewentualnie można dać nieco więcej np. 700g. Wtedy ciasto będzie wyższe.

Zobacz także

ciasto biszkoptowe z karmelem

ciasto Pijak.

(średniej wielkości blacha o wym. 21×25 cm lub tortownica)

Składniki:

Biszkopt:

– 5 jajek

– ¾ szklanki mąki tortowej

– ¾ szklanki cukru

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia

– szczypta soli

Masa/pianka serowa:

– 500g sera zmielonego np. Wieluń albo Jana (może być ser 3 – krotnie zmielony lub  z wiaderka)

– 3 łyżki cukru pudru

– 1 łyżka cukru waniliowego

– 2 galaretki cytrynowe

– 200g śmietanki 30% lub 36%

Dodatkowo:

– starta czekolada do posypania

Jak zrobić ciasto z pianką serową?

Biszkopt: Białka ubić na sztywno, dodać cukier i nadal ubijać. Następnie wbijać po jednym żółtku. Na koniec masę wymieszać z przesianą mąką i proszkiem do pieczenia przy pomocy drewnianej łyżki. przelać do wyłożonej papierem do pieczenia blachy. Biszkopt piec 20 minut w temperaturze 170ºC. Po upieczeniu i ostudzeniu przekroić na pół.

Masa serowa: Galaretki rozpuścić w 400 ml wrzątku. Pozostawić do ostudzenia i poczekać aż zaczną tężeć. Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Następnie dodać, ser wraz z tężejącą galaretką. Zmiksować.

Na placek biszkoptu wyłożyć połowę masy serowej, następnie drugi biszkopt i drugą część masy. Wierzch  udekorować startą na małych oczkach czekoladą. Biszkopt z masą serową przechowywać w lodówce.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć - kliknij aby powiększyć

biszkopt-z-pianka
+ 5
Galeria zdjęć
Loading...
Poprzedni Prosty rosół domowy
Nastepny Sałatka z czerwoną fasolą i selerem konserwowym

8 komentarzy

  1. Avatar
    ervisha
    1 maja 2019
    Odpowiedz

    Delikatny i kremowy niczym chmurka ;)

    • Helen G.
      Helen G.
      1 maja 2019
      Odpowiedz

      Dokładnie :-)

  2. Avatar
    Ania
    2 maja 2019
    Odpowiedz

    Ciasteczko wygląda pysznie :)

    • Helen G.
      Helen G.
      2 maja 2019
      Odpowiedz

      Dziękuję ;-)

  3. Avatar
    Kuchcik gotuje
    8 maja 2019
    Odpowiedz

    Smakowicie wygląda :) Lubię ciasta z dodatkiem sera i często takie robię. Na pewno wypróbuję przepis :)

    • Helen G.
      Helen G.
      8 maja 2019
      Odpowiedz

      Dziękuję :-)

  4. Avatar
    Ewa
    14 maja 2019
    Odpowiedz

    Musi być pyszne:)

    • Helen G.
      Helen G.
      14 maja 2019
      Odpowiedz

      Bardzo polecam ;-) Ciasto wszystkim bardzo smakowało :)

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *