Ciasto biszkoptowe z karmelem


Ciasto biszkoptowe z karmelem

Delikatny biszkopt, krem śmietanowy, solone orzeszki ziemne, masa kajmakowa i polewa tworzą niebanalne połączenie. Ciasto biszkoptowe jest jak dla mnie rewelacyjne. Po prostu rozpływa się w ustach! Przygotowanie ciasta nie zajmie wam zbyt wiele czasu. Ciasto biszkoptowe z karmelem w smaku przypomina mi trochę ciasto snikers, z tą różnicą iż tamten jest na bazie ciasta miodowego oraz zamiast kremu śmietanowego zawiera krem budyniowy. Z racji iż ciasto biszkoptowe z karmelem jest dość słodkie, na polewę polecam użyć gorzkiej czekolady zamiast mlecznej.

(średniej wielkości blacha o wym. 21x25cm)

Składniki:

Biszkopt:

– 4 jajka

– ¾ szklanki mąki tortowej

– ¾ szklanki cukru (można dać mniej np. ½ szklanki)

– szczypta soli

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem śmietanowy:

– 250ml śmietanki kremówki 30%

– 250g serka mascarpone

– 2 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:

– puszka masy kajmakowej (krówkowej)

– ok.150 g orzeszków ziemnych solonych

Polewa:

– ⅓ tabliczki czekolady (najlepiej gorzkiej, bo ciasto jest słodkie)

– kilka łyżek mleka

Jak zrobić ciasto biszkoptowe z karmelem?

Biszkopt: Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Żółtka ubić z cukrem na puszystą pianę. Do ubitych żółtek dodać przesianą mąkę i proszek – miksować na średnich obrotach. Po chwili dodać ubite białka i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Ciasto wlać do kwadratowej blaszki o wym. 21×25 cm wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temp. 170˚C przez ok. 20 minut. Ostudzić, następnie przekroić biszkopt na pół.

Krem: Schłodzoną śmietankę kremówkę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Następnie dodawać porcjami serek mascarpone.

Masę kajmakową pogotować około 20 minut otwartą w rondelku z wodą, by trochę się rozpuściła. Orzeszki ziemne posiekać nożem. Jedną warstwę biszkoptu posmarować około ⅓ masy kajmakowej, następnie wyłożyć krem śmietanowy i przykryć drugim plackiem biszkoptu. Wierzch ciasta posmarować pozostałą częścią masy kajmakowej i posypać obficie orzeszkami.

Polewa: w rondelku rozpuścić czekoladę i dodać nieco mleka, by powstała lekko płynna masa. Polewać ciasto przy pomocy widelca, robiąc kleksy. Ciasto biszkoptowe z karmelem przed podaniem schłodzić kilka godzin w lodówce.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć

ciasto-biszkoptowe-z-karmelemciasto-biszkoptowe-z-karmelem1ciasto-biszkoptowe-z-karmelem2ciasto-biszkoptowe-z-karmelem3
Poprzedni Makaronowa zapiekanka z kurczakiem i warzywami
Nastepny Owsianka

7 komentarzy

  1. Jey
    8 lipca 2013
    Odpowiedz

    wygląda przepysznie:)

  2. Justyna Bąk
    8 lipca 2013
    Odpowiedz

    wygląda świetnie:)

  3. Ania
    2 września 2017
    Odpowiedz

    Pyszne ciasto :) Bardzo lubię :)

  4. Ervisha
    4 września 2017
    Odpowiedz

    Wyglada bardzo smacznie ;)

  5. Renata
    10 września 2017
    Odpowiedz

    bardzo lubię takie ciacha:)

  6. Beti
    10 września 2017
    Odpowiedz

    Wygląda pysznie :-)

    • Helen G.
      Helen G.
      10 września 2017
      Odpowiedz

      Dziękuję :)

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *