MakaronyMięsaZapiekanki

Makaronowa zapiekanka z kurczakiem i warzywami

Makaronowa zapiekanka z kurczakiem i warzywami

Zaspokoi kulinarne upodobania zarówno fanów makaronu, warzyw, mięsa, jak i tych sosu beszamelowego. Makaronowa zapiekanka z kurczakiem i warzywami jest po prostu pyszna i do tego stosunkowo łatwa w przygotowaniu.

Możecie ją sobie wcześniej przygotować (np. rano), a wstawić do piekarnika dopiero w porze obiadu czy obiadokolacji. Warto wtedy przykryć zapiekankę folią aluminiową. Na pewno się nie zepsuje, gdyż kilka godzin będzie stygła.

Zachęcam was gorąco do spróbowania 😉 W przepisie na zapiekankę podałam też marynatę do kurczaka. Warto ją przygotować. Mięso będzie dużo smaczniejsze. Wystarczy marynować kurczaka chociaż 30 minut. Jeśli macie możliwość nieco dłużej, to tym lepiej.

Zobacz także

zapiekanka chłopska

zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i cukinią.

(Dla 4-5 osób)

Składniki:

– 70 dag piersi z kurczaka

– 250g makaronu rurki

– 1 brokuł

– 1 czerwona papryka

– 1 spora cebula

– 15-20 dag żółtego sera

– ½ puszki kukurydzy konserwowej

Marynata do mięsa:

– 1 łyżka oleju

– 1 łyżka octu balsamicznego

– 1-2 ząbki czosnku

– ok. ⅔ łyżeczki soli

– 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki

– 1 łyżeczka curry

– ½ łyżeczki mielonej kolendry

– pieprz

Sos beszamelowy:

– 3 łyżki masła

– 3 łyżki mąki

– 2 i ½ szklanki zimnego mleka

– mielona gałka muszkatołowa

– sól, biały pieprz

Jak zrobić makaronową zapiekankę z kurczakiem i warzywami?

Mięso umyć, pokroić w kostkę. Włożyć do miski. Dodać przyprawy, olej, sól i ocet balsamiczny. Dokładnie wymieszać. Przykryć folią spożywczą i  odstawić na około 30 minut do lodówki. W międzyczasie makaron ugotować w osolonej wodzie al dente, odcedzić.

Brokuły podzielić na różyczki gotować około 5 minut w osolonej wodzie, odcedzić. Cebulę pokroić w piórka, a paprykę w kostkę. Na patelni wpierw zeszklić cebulę, po chwili dodać paprykę i smażyć kilka minut. Lekko posolić paprykę, następnie przełożyć na półmisek. Na tej samej patelni z dodatkiem oleju podsmażyć mięso. Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

Sos beszamelowy: w rondelku roztopić masło, dodać mąkę chwilę mieszać, następnie wlewać stopniowo zimne mleko i energicznie mieszać. Gotować aż sos zgęstnieje. Doprawić do smaku solą, białym pieprzem i gałką muszkatową.

Żaroodporne naczynie lub prostokątną blachę wysmarować tłuszczem, wyłożyć połowę makaronu, cebulę z papryką, połowę startego żółtego sera, następnie kurczaka, brokuły i kukurydzę. Zapiekankę przykryć drugą połową makaronu. Potrawę polać gorącym sosem beszamelowym i posypać drugą połową startego żółtego sera.

Makaronową zapiekankę z kurczakiem i warzywami wstawić do nagrzanego do 200˚C piekarnika i zapiekać 30 minut, aż wierzch się zarumieni. Po upieczeniu najlepiej pozostawić zapiekankę na około 10 minut, by ser nieco stężał (łatwiej będzie się kroić).

Smacznego!

Helen G.

Makaronowa zapiekanka z kurczakiem i warzywami
+ 4
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

6 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Back to top button