MięsaPotrawy Świąteczne

Świąteczny indyk pieczony ze śliwkami i morelami

Świąteczny indyk pieczony ze śliwkami i morelami

Mama piekła go prawie na każde Święta Bożego Narodzenia. Obecnie ja to robię, lecz już nie tylko na święta. Świąteczny indyk pieczony ze śliwkami i morelami lubię upiec od czasu do czasu na weekend, kiedy tylko najdzie mnie ochota na dłuższe pichcenie w kuchni.

Recepturę mamy nieco zmodyfikowałam, dodając chociażby marynatę, przez co mięso jest bardziej aromatyczne. Polecam gorąco, indyczek rozpływa się w ustach:)

Zobacz takżeindyk nadziewany żurawiną i serem.

(Dla 4-7 osób)

Składniki:

– 1,2-1,5 kg piersi z indyka (porcja mięsa może być większa w zależności od ilości gości)

– po ok. 100g suszonych śliwek i moreli

– ½ szklanki białego wytrawnego wina

– 1 cebula

Marynata do mięsa
(najlepiej natrzeć nią mięso dzień wcześniej i pozostawić na noc w lodówce):

– 3-4 łyżki oleju słonecznikowego lub oliwy

– 2 łyżki octu balsamicznego

– 2 ząbki czosnku

– 1 pełna łyżeczka soli

– 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki

– po ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej, cynamonu i imbiru

– 2 goździki

– 2 ziarenka ziela angielskiego

Jak zrobić świątecznego indyka pieczonego ze śliwkami i morelami?

Marynata do mięsa: Do miseczki wlać olej, ocet, dodać zioła. Czosnek przecisnąć przez praskę. Goździki i ziele angielskie utłuc w moździerzu. Mięso opłukać po zimną wodą, osuszyć. Naciąć wzdłuż i lekko rozbić tłuczkiem tak, by powstał prostokąt.

Indyka nasmarować marynatą i układać wzdłuż, rzędem śliwkę z morelą. Związać ciasno mięso grubą nicią. Wierzch mięsa posmarować resztą marynaty. Przykryć mięso szczelnie (można umieścić w rękawie do pieczenia i ciasno zawiązać) i wstawić na całą noc do lodówki.

Indyka obsmażyć na dobrze rozgrzanym oleju na dużym gazie z każdej strony, aż się zarumieni. Przełożyć do brytfanki. Cebulę pokroić w kostkę zeszklić na tłuszczu pozostałym z podsmażenia mięsa.  Dodać do mięsa.

Zalać mięso lekko osoloną gorącą wodą. Indyka wstawić w zamkniętej brytfance (zachowa soczystość) do piekarnika nagrzanego do temperatury 220˚C i piec w tej temperaturze przez 20 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 190˚C i piec jeszcze przez około 1 godzinę (razem 1,5- 2 godzin), aż mięso po nakłuciu widelcem będzie miękkie.

W trakcie pieczenia przewracać mięso przynajmniej 2-3 razy i polewać powstałym sosem. Po godzinie pieczenia dodać wino i pozostałe śliwki i morele. Po upieczeniu pozostawić indyka w piekarniku przy otwartych drzwiczkach jeszcze na 10 minut.

Gdy indyk nieco ostygnie, zdjąć sznurek. Mięso pokroić na 1,5-centymetrowe plastry. Polewać je powstałym sosem ze śliwkami i morelami. Z pozostałego wywaru można przygotować sos pieczeniowy ciemny.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć - kliknij aby powiększyć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

4 komentarzy

  1. Zawsze jak piekę mięso z owocami, to do marynaty dodaję odrobinę alkoholu. Bardzo fajnie podkreśla smak. Niby taka mała modyfikacja, ale naprawdę warto. Polecam jakaś smakową wódeczkę, ale dosłownie odrobinę.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Back to top button
Close