Świąteczny indyk pieczony ze śliwkami i morelami


Świąteczny indyk pieczony ze śliwkami i morelami

Mama piekła go prawie na każde Święta Bożego Narodzenia. Obecnie ja to robię, lecz już nie tylko na święta. Świąteczny indyk pieczony ze śliwkami i morelami lubię upiec od czasu do czasu na weekend, kiedy tylko najdzie mnie ochota na dłuższe pichcenie w kuchni. Recepturę mamy nieco zmodyfikowałam, dodając chociażby marynatę, przez co mięso jest bardziej aromatyczne. Polecam gorąco, indyczek rozpływa się w ustach:) Wypróbujcie także mój przepis na indyka nadziewanego żurawiną i serem.

(Dla 4-7 osób)

Składniki:

– 1,2-1,5 kg piersi z indyka (porcja mięsa może być większa w zależności od ilości gości)

– po ok. 100g suszonych śliwek i moreli

– ½ szklanki białego wytrawnego wina

– 1 cebula

Marynata do mięsa
(najlepiej natrzeć nią mięso dzień wcześniej i pozostawić na noc w lodówce):

– 3-4 łyżki oleju słonecznikowego lub oliwy

– 2 łyżki octu balsamicznego

– 2 ząbki czosnku

– 1 pełna łyżeczka soli

– 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki

– po ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej, cynamonu i imbiru

– 2 goździki

– 2 ziarenka ziela angielskiego

Jak zrobić świątecznego indyka pieczonego ze śliwkami i morelami?

Do miseczki wlać olej, ocet, dodać zioła. Czosnek przecisnąć przez praskę. Goździki i ziele angielskie utłuc w moździerzu. Mięso opłukać po zimną wodą, osuszyć. Naciąć wzdłuż i lekko rozbić tłuczkiem tak, by powstał prostokąt. Nasmarować marynatą układać wzdłuż, rzędem śliwkę z morelą. Związać ciasno mięso grubą nicią. Wierch mięsa posmarować resztą marynaty. Przykryć mięso szczelnie (można umieścić w rękawie do pieczenia i ciasno zawiązać) i wstawić na całą noc do lodówki.

Obsmażyć mięso na dobrze rozgrzanym oleju na dużym gazie z każdej strony, aż się zarumieni. Przełożyć do brytfanki. Cebulę pokroić w kostkę zeszklić na tłuszczu pozostałym z podsmażenia mięsa. Po chwili dodać do mięsa. Zalać mięso lekko osoloną gorącą wodą. Wstawić mięso w zamkniętej brytfance (zachowa soczystość) do piekarnika nagrzanego do temperatury 220˚C i piec w tej temperaturze przez 20 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 190˚C i piec jeszcze przez ok.1 godzinę (razem 1,5- 2 godzin), aż mięso będzie miękkie. Lepiej piec mięso nieco dłużej niż zbyt krótko, bo będzie wówczas twardawe. W trakcie pieczenia przewracać mięso przynajmniej 2-3 razy i polewać powstałym sosem. Po godzinie pieczenia dodać wino i pozostałe śliwki i morele. Po upieczeniu pozostawić mięso w piekarniku przy otwartych drzwiczkach jeszcze na 10 minut. Gdy indyk nieco ostygnie zdjąć sznurek. Mięso pokroić na 1,5-centymetrowe plastry. Polewać je powstałym sosem ze śliwkami i morelami. Z pozostałego wywaru można przygotować sos pieczeniowy ciemny.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć

swiateczny-indyk-pieczony-ze-sliwkami-i-morelami
loading...
Poprzedni Roladki wołowe
Nastepny Wigilijne kluski z makiem

4 komentarze

  1. Urszula - Proste potrawy
    20 grudnia 2013
    Odpowiedz

    Piękne i na PEWNO smaczne, pozdrawiam serdecznie:)

  2. Ciążowe Zachcianki
    20 grudnia 2013
    Odpowiedz

    Dopiero niedawno przekonałam się do łączenia mięs z owocami. Wygląda bardzo apetycznie:)

  3. Magda
    6 lipca 2015
    Odpowiedz

    Zawsze jak piekę mięso z owocami, to do marynaty dodaję odrobinę alkoholu. Bardzo fajnie podkreśla smak. Niby taka mała modyfikacja, ale naprawdę warto. Polecam jakaś smakową wódeczkę, ale dosłownie odrobinę.

    • Helen G.
      Helen G.
      6 lipca 2015
      Odpowiedz

      Z dodatkiem wódki nie próbowałam ,zwykle dodaję do mięs wino. Ale pomysł ciekawy ;-)

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *