Wigilijne kluski z makiem


Wigilijne kluski z makiem

To staropolska potrawa wigilijna. W smaku kluski z makiem przypominają popularną kutię, tylko zamiast pszenicy do masy z maku i bakalii dodaje się kluski albo makaron. To pyszny deser, który podaje się pod koniec wigilijnej wieczerzy w towarzystwie kompotu z suszu i ciast. Za pierwszym razem robiłam wigilijne kluski z makiem sama, łącznie makaronem. Trochę się z nimi namęczyłam. Poza tym wyszły za grube. Od tamtej pory idę na skróty i używam gotowego makaronu, zwykle są to wstęgi albo łazanki. Zamiast mielić mak, możecie kupić gotową masę makową i doprawić ją wedle uznania dodatkowo olejkiem migdałowym czy orzechami. Zazwyczaj jest już wystarczająco słodka :-)

(duża salaterka)

Składniki:

Masa makowa*:

– 250g maku

– ok. 2 szklanki bakalii  (rodzynki, suszone śliwki, morele, orzechy, skórka pomarańczowa), można też dać suszone figi i daktyle.

– ½ szklanki miodu

– 2 łyżki masła

– olejek migdałowy lub arakowy

* jeśli nie mamy czasu możemy użyć gotowej masy z puszki

Ciasto na kluski (lub 250 g makaronu  typu łazanki, falbanki, wstęgi):

– 250g mąki + nieco mąki do podsypania

– 1 żółtko

– ok. ½ szklanki ciepłej wody

– ½ płaskiej łyżeczki soli

Jak zrobić Wigilijne kluski z makiem?

Masa makowa: Mak zalać wrzącym mlekiem i gotować na małym ogniu aż da się rozetrzeć między palcami. Odsączyć. Następnie zmielić 3 razy.   Bakalie posiekać, zalać na parę minut wrzątkiem (oprócz orzechów). Odsączyć. Na patelni roztopić masło. Wrzucić bakalie, mak, dodać miód. Smażyć chwilę. Dodać parę kropli olejku migdałowego albo arakowego.

Ciasto na kluski: Mąkę przesiać na stolnicy, zrobić w głębienie nożem, wbić żółtko, dodać sól. Wlać powoli ciepłą wodę. Zagnieść niezbyt elastyczne ciasto. Rozwałkować na placek o grubości 3 mm i wycinać podłużne ok. 1×7 cm paski. Posypać mąką i pozostawić na godzinę do podsuszenia. Ugotować w osolonym wrzątku z dodatkiem oleju.

Ugotowane kluski wymieszać z masą makową. Kluski z makiem podawać na zimno, bądź na ciepło pod koniec kolacji wigilijnej jako deser i popijać kompotem z suszonych owoców.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć

wigilijne-kluski-z-makiemwigilijne-kluski-z-makiem3wigilijne-kluski-z-makiem2wigilijne-kluski-z-makiem1
Poprzedni Świąteczny indyk pieczony ze śliwkami i morelami
Nastepny Tran – uniwersalny suplement diety

3 komentarze

  1. ...SZKATUŁKA...
    22 grudnia 2013
    Odpowiedz

    Jeszcze nigdy,nic podobnego nie jadłam,ale okres świąt jest idealny by móc przygotować taki posiłek :)

  2. Christopher Konkel
    23 grudnia 2013
    Odpowiedz

    Z okazji Świąt Bożego Narodzenia, życzę Tobie i Twojej rodzinie, Świąt z barszczem, grzybami i karpiem. Życzę zwykłego ludzkiego szczęścia, odpoczynku, zwolnienia oddechu i chwil roziskrzonych kolędą, śmiechem i wspomnieniami. Aby przy świątecznym stole nie zabrakło światła i ciepła rodzinnej atmosfery, a Nowy Rok niósł ze sobą szczęście i pomyślność. Christopher

  3. Helen G.
    23 grudnia 2013
    Odpowiedz

    Dziękuję serdecznie i życzę wzajemnie udanych Świąt:)

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *