Kutia


Kutia

Jest jedną z wigilijnych potraw. Kutia to pyszny deser z maku, pszenicy i bakalii. Jest popularna zarówno na kresach, w kuchni litewskiej, rosyjskiej, białoruskiej, jak i ukraińskiej. Zasada dotycząca przyrządzenia kutii jest prosta, im więcej dacie bakalii, tym będzie ona smaczniejsza. Jeśli nie chce wam się mielić maku, z powodzeniem możecie sięgnąć po gotową masę makową, która zawiera już w sobie niewielką ilość bakalii i jest posłodzona. Wówczas do przyprawienia kutii wystarcza niewielka ilość miodu (dodałam pełną łyżkę) i trochę bakalii. W przypadku użycia maku, trzeba dodać kilka łyżek miodu.

Niektórzy dodają do kutii też trochę cukru, co akurat uważam za zbędne. Najsmaczniejszy i najzdrowszy jest naturalny miód. Trochę się za to nachodziłam za pszenicą. Ciężko dostać ją w marketach czy w zwykłych sklepach spożywczych. Najlepiej próbować na bazarkach i halach targowych. Serdecznie polecam wam również inny pyszny świąteczny deser jakim są wigilijne kluski z makiem.

(duża salaterka)

Składniki:

– 200g pszenicy (lub ewentualne kaszy jęczmiennej pęczak)

– 1 gotowa puszka masy makowej lub 1 szklanka maku*

– miód wedle uznania

– 100g rodzynek

– 50g migdałów (użyłam w płatkach)

– 100g orzechów włoskich

– 3 łyżki skórki pomarańczowej

– po kilka sztuk daktyli, fig i moreli

– aromat migdałowy

– szczypta cynamonu

– 1 łyżeczka rumu (opcjonalnie)

Jak zrobić kutię?

*Mak należy opłukać, sparzyć, raz zagotować, odsączyć i odstawić na kilka godzin, po czym zemleć 2-3 krotnie w maszynce do mięsa z użyciem sitka o drobnych oczkach.

Kutię najlepiej zacząć przyrządzać dzień przed Wigilią wieczorem od przepłukania  i namoczenia pszenicy w zimnej wodzie przez całą noc. Następnego dnia rano zalać pszenicę 2l wrzątku (zapobiegnie to przypaleniu) i gotować do miękkości przez ok.1,5 godziny pod przykryciem na niewielkim ogniu. Odcedzić i przelać zimną wodą. Rodzynki zalać wrzątkiem, pozostawić na kilkanaście minut, po czym odcedzić. Wszystkie bakalie posiekać.

Masę makową przełożyć do miski dodać bakalie, miód, aromat, cynamon oraz rum. Na koniec dodać do masy ugotowaną, przestudzoną pszenicę i dokładnie wymieszać. Kutię przechowywać w lodówce. Podawać jako deser podczas Wieczerzy wigilijnej.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć

kutia1kutia2kutia
loading...
Poprzedni Ciasteczka owsiane z rodzynkam
Nastepny Sałatka śledziowa

1 Comment

  1. foodmania
    13 grudnia 2014
    Odpowiedz

    uwielbiam kutię, za to, że jest w niej tyle bakali! :)

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *