Kutia


Wielkimi krokami zbliżają Święta Bożego Narodzenia. A jak święta to i jedna z potraw, której nie może zabraknąć przy wigilijnym stole – pyszny deser z maku, pszenicy i bakalii – kutia. Zasada jest prosta, im więcej damy bakalii, tym będzie smaczniejsza. Jeśli nie chce nam się mielić maku, z powodzeniem możemy sięgnąć po gotową masę makową, która zawiera już w sobie niewielką ilość bakalii i jest posłodzona. Wówczas do przyprawienia kutii wystarcza niewielka ilość miodu. Dodałam jedynie pełną łyżkę. W przypadku użycia maku, trzeba dodać więcej (kilka łyżek) miodu. Niektórzy też dają dodatkowo cukier, co akurat uważam za zbędne. Najsmaczniejszy i najzdrowszy jest naturalny miód. Trochę się nachodziłam za pszenicą. Ciężko dostać ją w marketach czy w zwykłych sklepach spożywczych. Najlepiej próbować na bazarkach i halach targowych.

(duża salaterka)

Składniki:

– 200g pszenicy (lub ewentualne kaszy jęczmiennej pęczak)

– 1 gotowa puszka masy makowej lub 1 szklanka maku*

– miód wedle uznania

– 100g rodzynek

– 50g migdałów (użyłam w płatkach)

– 100g orzechów włoskich

– 3 łyżki skórki pomarańczowej

– po kilka sztuk daktyli, fig i moreli

– aromat migdałowy

– szczypta cynamonu

– 1 łyżeczka rumu (opcjonalnie)

*Mak należy opłukać, sparzyć, raz zagotować, odsączyć i odstawić na kilka godzin, po czym zemleć 2-3 krotnie w maszynce do mięsa z użyciem sitka o drobnych oczkach.

Kutię najlepiej zacząć przyrządzać dzień przed Wigilią wieczorem od przepłukania  i namoczenia pszenicy w zimnej wodzie przez całą noc. Następnego dnia rano zalać pszenicę 2l wrzątku (zapobiegnie to przypaleniu) i gotować do miękkości przez ok.1,5 godziny pod przykryciem na niewielkim ogniu. Odcedzić i przelać zimną wodą. Rodzynki zalać wrzątkiem, pozostawić na kilkanaście minut, po czym odcedzić. Wszystkie bakalie posiekać. Masę makową przełożyć do miski dodać bakalie, miód, aromat, cynamon oraz rum. Na koniec dodać do masy ugotowaną, przestudzoną pszenicę i dokładnie wymieszać. Kutię przechowywać w lodówce.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć

kutia1kutia2kutia
loading...
loading...
Poprzedni Ciasteczka owsiane z rodzynkami i migdałową nutą
Nastepny Sałatka śledziowa

1 Comment

  1. foodmania
    13 grudnia 2014
    Odpowiedz

    uwielbiam kutię, za to, że jest w niej tyle bakali! :)

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *