Sałatka śledziowa


Sałatka śledziowa obok sałatki żydowskiej często gości na polskich stołach podczas Wigilii i Wielkanocy. Wytrawna w smaku z nutą słodko-kwaśną. Szybko się ją przyrządza i jeszcze szybciej znika ze stołów. Kukurydzę można pominąć, choć moim zdaniem nadaje ona ciekawy smak potrawie.

(Dla 4-5 osób; średnia salaterka)

Składniki:

– 250g śledzi (użyłam gotowych w oleju z dodatkiem octu ale mogą też być na wagę wówczas wymagają moczenia w zimnej wodzie, by pozbyć się nadmiaru soli)

– 3 jajka (ugotowane na twardo)

– 1 kwaskowate jabłko

– 3 ogórki konserwowe

– 2 średniej wielkości ugotowane ziemniaki

– 1 puszka kukurydzy konserwowej

– 1 cebula

– kilka łyżek majonezu

– 1 łyżka musztardy

– czarny pieprz

Śledzie jeśli są na wagę, należy wymoczyć 1-2 godziny w zimnej wodzie, by pozbyć się nadmiaru soli, chyba że preferujemy bardzo słone, po czym odsączyć. Ja swoich nie moczyłam, bo kupiłam gotowe (matiasy) w oleju z dodatkiem octu ale wtedy nie solę już sałatki. Następnie pokroić w dużą kostkę.

Ugotowane wcześniej ziemniaki i jajka pokroić w grubą kostkę.  Ogórki również pokroić w dużą kostkę. Jabłko obrać i pokroić nico drobniej. Cebulę można dodać surową drobno posiekaną, bądź uprzednio sparzoną wrzątkiem, będzie miała delikatniejszy smak. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Wszystkie składniki połączyć w salaterce. Dodać majonez i musztardę, dokładnie wymieszać. Doprawić sałatkę do smaku pieprzem. Soli nie dawać, bo śledzie są już słone. Udekorować sałatkę natką pietruszki. Schłodzić sałatkę w lodówce.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć

salatka-sledziowasalatka-sledziowa4salatka-sledziowa2salatka-sledziowa1
loading...
loading...
Poprzedni Kutia
Nastepny Sos pieczeniowy ciemny

No Comment

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *