Placuszki serowe


Placuszki serowe

Doskonałe na leniwe śniadanie, również dla dzieci. Placuszki serowe  mogą być też propozycją na lekki wegetariański obiad. Robi się je dosłownie chwilę a radości – co nie miara! Placuszki z serem znikają z talerza w oka mgnieniu. Smakują jak mini serniczki a wyglądem przypominają mi typowe racuchy.

Do zrobienia serowych placuszków możecie użyć zarówno klasycznego twarogu (taki zwykle daję), serka homogenizowanego, jak i sera z wiaderka (takiego jak na sernik). Ja swoje placuszki serowe z twarogu wzbogaciłam rodzynkami, choć mogą to być równie dobrze pokrojone w niedużą kostkę lub talarki jabłka.

Serdecznie polecam również:

placuszki śmietanowe

placuszki bananowe

placuszki owsiane z bananem.

(16 sztuk)

Składniki:

– 500g białego sera* tłustego lub półtłustego

– 3 jajka

– 4 łyżki cukru

– 7 łyżek mąki

– ½ szklanki rodzynek (opcjonalnie)

– 3 łyżki gęstej śmietany

– aromat śmietankowy lub waniliowy

*może być również serek homogenizowany albo ser z wiaderka

Dodatkowo:

– olej do smażenia

– cukier puder/bita śmietana

Jak zrobić placuszki serowe?

Rodzynki zalać wrzątkiem i odstawić na kilka minut, następnie odcedzić. Jeśli dajemy biały ser twarogowy, należy rozdrobnić go widelcem w misce. Żółtka oddzielić od białek. Żółtka zmiksować wraz cukrem na gładką masę. Po chwili dodać gęstą śmietaną oraz mąkę. Następnie dodać ser i zmiksować albo dokładnie wymieszać drewnianą łyżką. Ciasto będzie gęste i zwarte.

Białka ubić sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodać do masy i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Wsypać odsączone rodzynki. Na koniec dodać kilka kropli aromatu śmietankowego, bądź waniliowego.

Smażyć okrągłe placuszki z obu stron na rumiano na dobrze rozgrzanym tłuszczu, na niezbyt dużym gazie. Placki serowe podawać posypane cukrem pudrem, z bitą śmietaną lub udekorowane rodzynkami.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć - kliknij aby powiększyć

loading...
Poprzedni Smalec domowy najlepszy
Nastepny Sałatka na krakersach z szynką

12 komentarzy

  1. whiness
    11 kwietnia 2018
    Odpowiedz

    Oj, jak delikatnie wyglądają! :) Jak takie serniczki z patelni.

  2. Rozalia
    11 kwietnia 2018
    Odpowiedz

    A to niespodzianka. Ja dzisiaj rano tez robiłam racuchy:)
    pozdrawiam serdecznie!

  3. Misia
    11 kwietnia 2018
    Odpowiedz

    Pychotka!:)

  4. Madzia
    11 kwietnia 2018
    Odpowiedz

    Uwielbiam takie drobiazgi!

  5. basia28
    11 kwietnia 2018
    Odpowiedz

    w składnikach jest podany ser a w opisie przygotowania go nie ma….

    • Helen G.
      Helen G.
      11 kwietnia 2018
      Odpowiedz

      Tak, rzeczywiście. Dziękuję za sugestię, poprawiłam :)

  6. Ervisha
    12 kwietnia 2018
    Odpowiedz

    Długo ich nie jadłam ;)

  7. Ania
    12 kwietnia 2018
    Odpowiedz

    Ale narobiłaś mi apetytu tymi placuszkami, a ja mam dziś wielka ochotę na coś takiego :)

    • Helen G.
      Helen G.
      13 kwietnia 2018
      Odpowiedz

      Spróbuj Aniu ;-)

  8. Magda
    13 kwietnia 2018
    Odpowiedz

    Ostatnio placuszki bardzo mnie kuszą, takie serowe muszą być smaczne i delikatne :)

    • Helen G.
      Helen G.
      13 kwietnia 2018
      Odpowiedz

      Tak są bardzo smaczne. Serdecznie polecam spróbować :)

  9. Urszula
    16 kwietnia 2018
    Odpowiedz

    Piękne i na pewno smaczne:)

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *