Sałatka na krakersach z szynką


Sałatka na krakersach z szynką

Kroi się ją jak ciasto. Sałatka na krakersach z szynką zachwyca swoim wyglądem. Przypomina elegancki torcik. Sałatkę tworzą 3 warstwy przedzielone słonymi krakersami: serowa, porowa z szynką oraz białkowa. Wierzch sałatki stanowią pokruszone żółtka jaj, udekorowane szczypiorkiem.

Warstwowa sałatka na krakersach z szynką zachwyca nie tylko mnie ale też i moich bliskich. Potrawa ta szybko znika ze stołu. Sałatka z krakersami rewelacyjnie sprawdza się podczas rodzinnych przyjęć czy świąt. Wymaga chwili czasu, jednakże efekt końcowy jest piorunujący.

Poszczególne warstwy sałatki nie wymagają solenia, ponieważ krakersy są stosunkowo słone. Posoliłam jedynie por. Sól sprawia, że staje się on miękki. Pamiętajcie, że sałatka nadaje się do konsumpcji, kiedy krakersy zmiękną. Należy ją chłodzić w lodówce co najmniej 3 godziny.

Serdecznie polecam wam również inne wersje sałatki z krakersami:

sałatka na krakersach z pieczarkami i jajkiem

sałatka na krakersach z tuńczykiem.

(16 porcji)

Składniki:

– 48 krakersów (ponad 1 paczka) → 3 warstwy po 16 sztuk

– 5 jajek

– biała część pora

– 200g szynki w kawałku

– 150g sera żółtego

– 8 łyżek majonezu

– sól, pieprz

Dodatkowo:

– pęczek szczypiorku do dekoracji

Jak zrobić warstwową sałatkę na krakersach z szynką?

Jajka ugotować na twardo. Ostudzić, następnie obrać ze skorupek. Żółtka oddzielić od białek.

Warstwa serowa: ser żółty zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Dodać 4 łyżki majonezu i szczyptę pieprzu.

Warstwa porowa z szynką: Białą część pora umyć i drobno posiekać nożem, posypać obficie solą i odstawić na kilka minut, by zmiękł. Następnie ugnieść go w dłoniach. Szynkę pokroić w małą kosteczkę. Wymieszać z porem. Dodać 2 łyżki majonezu oraz szczyptę pieprzu.

Warstwa z białek: białka zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Wymieszać z 2 łyżkami majonezu i szczyptą pieprzu.

Warstwa z żółtek: żółtka zetrzeć na tarce o małych oczkach albo pokruszyć w dłoniach.

Sałatkę układać następującymi warstwami robiąc prostokąt 4×4 krakersy (jedna warstwa to 16 krakersów) lub podobny. Najwygodniej robić to na desce, blaszce do ciasta lub szerokim półmisku. Poszczególne warstwy sałatki delikatnie rozsmarowywać przytrzymując krakersy, bowiem ciastka mogą się nieco rozsuwać.

  1. warstwa krakersów
  2. warstwa serowa
  3. warstwa krakersów
  4. warstwa porowa z szynką
  5. warstwa krakersów
  6. warstwa z białek
  7. warstwa z żółtek.

Wierzch sałatki z krakersami i szynką posypać posiekanym szczypiorkiem. Sałatkę należy schłodzić w lodówce przez około 3 godziny, by krakersy zdążyły zmięknąć albo ewentualnie na całą noc. Sałatkę na krakersach z szynką kroić na porcje jak ciasto. Podawać do pieczywa.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć - kliknij aby powiększyć

loading...
Poprzedni Placuszki serowe
Nastepny Twarożek z czosnkiem i pietruszką

14 komentarzy

  1. Malwina
    13 kwietnia 2018
    Odpowiedz

    Wygląda jak ciasto :)

    • Helen G.
      Helen G.
      13 kwietnia 2018
      Odpowiedz

      Dokładnie tak :-)

  2. Ela Dziurkowska
    13 kwietnia 2018
    Odpowiedz

    Bardzo ciekawa sałatka. Smaczna i dla każdego znajdzie się coś dobrego :) A do tego ciekawie, nietypowo wygląda, jak na sałatkę :P

    • Helen G.
      Helen G.
      13 kwietnia 2018
      Odpowiedz

      To fakt:) Sałatka przypomina wyglądem ciasto :)

  3. pirelka
    13 kwietnia 2018
    Odpowiedz

    Takiego przepisu jeszcze nie znałam, ale wygląda smakowicie.

  4. Ervisha
    14 kwietnia 2018
    Odpowiedz

    Świetny patent na krakersy :)

    • Helen G.
      Helen G.
      14 kwietnia 2018
      Odpowiedz

      Dziękuję :-)

  5. Pani Śniadaniowa
    14 kwietnia 2018
    Odpowiedz

    A to ciekawostka godna wypróbowania :)

    • Helen G.
      Helen G.
      14 kwietnia 2018
      Odpowiedz

      Gorąco polecam :)

  6. Beti
    15 kwietnia 2018
    Odpowiedz

    Pyszna sałatka :-)

    • Helen G.
      Helen G.
      15 kwietnia 2018
      Odpowiedz

      Dziękuję :)

  7. Agnieszka Wieczorek
    15 kwietnia 2018
    Odpowiedz

    Musi być pyszna! Świetne połączenie :)

    • Helen G.
      Helen G.
      15 kwietnia 2018
      Odpowiedz

      Jest pyszna :-)

  8. Di bloguje
    16 kwietnia 2018
    Odpowiedz

    Pyszności i bardzo ładnie wygląda.

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *