Surówka z kapusty pekińskiej


Surówka z kapusty pekińskiej

Kojarzmy mi się z latem, gdyż jest lekka. Surówkę z kapusty pekińskiej lubię za jej uniwersalność. Pasuje zarówno do mięs, ryb oraz potraw jarskich. Przygotowanie jej zajmie wam tylko kilka minut. Jeśli przyrządzacie surówkę z kapusty pekińskiej poza sezonem letnim, zamiast ogórka gruntowego możecie dać ogórek szklarniowy. Trzeba go wtedy obrać ze skórki. Serdecznie polecam wam również inne warianty surówki z kapusty pekińskiej:

surówka z kapusty pekińskiej i papryki

surówka z kapusty pekińskiej i marchewki.

(Dla 4 osób)

Składniki:

– ½ małej kapusty pekińskiej

– 2 ogórki gruntowe

– ½ białej części pora

– ½ puszki kukurydzy konserwowej

– 2 łyżki śmietany

– 1 łyżeczka majonezu

– sok z cytryny

– cukier do smaku

– sól, pieprz

Jak zrobić surówkę z kapusty pekińskiej?

Por umyć, drobno pokroić nożem. Posypać obficie solą i odstawić na chwilę. Następnie ugnieść w dłoniach (dzięki temu zmięknie). Kapustę podzielić na liście, umyć, odciąć białą część, zielone liście zaś drobno poszatkować. Ogórki umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Kukurydzę odsączyć zalewy. Wszystkie składniki wymieszać w salaterce. W kubeczku połączyć śmietanę, majonez, dodać sól, pieprz, trochę soku z cytryny i cukier do smaku. Sałatkę dokładnie wymieszać z sosem. Surówka z kapusty pekińskiej pasuje do większości dań, zarówno do mięs, ryb, jak i potraw typowo wegetariańskich.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć

surowka-z-kapusty-pekinskiejsurowka-z-kapusty-pekinskiej1
loading...
Poprzedni Kurczak w cieście francuskim z warzywami
Nastepny Pasta paprykowa

4 komentarze

  1. Ola
    13 sierpnia 2012
    Odpowiedz

    pasuje do wielu dań ale sama w sobie też jest pyszna ;)

  2. Magda
    13 sierpnia 2012
    Odpowiedz

    apetyczna sałatka!

  3. margarett
    15 sierpnia 2012
    Odpowiedz

    Zachęcająco :) pozdrawiam

  4. Dom Rozalii
    16 sierpnia 2012
    Odpowiedz

    Tylko kilka składników, a na pewno dobre.Nigdy w takim składzie nie roniłam , ale chyba jutro, nie pojutrze, do grilla zrobię.
    Pozdrawiam

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *