Surówka z kapusty pekińskiej i marchewki


Surówka z kapusty pekińskiej i marchewki

Lekka i smaczna. Surówkę z kapusty pekińskiej i marchewki robię dosyć często do różnych dań. Jak dla mnie jest uniwersalnym dodatkiem do obiadu. Polecam wam również inne moje przepisy na surówkę z kapusty pekińskiej:

surówka z kapusty pekińskiej

surówka z kapusty pekińskiej i papryki.

(Dla 4 osób)

Składniki:

– ½ małej kapusty pekińskiej

– 1 marchewka

– ½ białej części pora lub mała cebula

– 1 małe jabłko

– 3-4 łyżki śmietany

– 1 łyżeczka majonezu

– cukier do smaku

– sok z cytryny

– sól, pieprz

Jak zrobić surówkę z kapusty pekińskiej i marchewki?

Liście kapusty umyć i drobno poszatkować. W przypadku pora należy pokroić go w pół-plasterki, posypać obficie solą i odstawić na kilka minut, by zmiękł. Następnie ugnieść por w dłoniach. Jeśli dajecie natomiast cebulę, wystarczy ją drobno pokroić nożem. Marchewkę i jabłko zetrzeć na tarce o dużych oczkach. W kubeczku wymieszać ze sobą śmietanę, majonez, sól, pieprz, cukier i sok z cytryny. Sos wymieszać dokładnie z surówką. Surówkę z kapusty pekińskiej i marchewki podawać do obiadu, zarówno do dań mięsnych, ryb, jak i do potraw jarskich.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć

surowka-z-kapusty-pekinskiej-i-marchewkisurowka-z-kapusty-pekinskiej-i-marchewki1surowka-z-kapusty-pekinskiej-i-marchewki2
loading...
Poprzedni Pieczone żeberka
Nastepny Szarlotka z masłem orzechowym

1 Comment

  1. Szana
    29 października 2011
    Odpowiedz

    robi strasznie podobna :) uwielbiam ją,
    pozdrawiam,
    szana

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *