Potrawy mączneWegetariańskie

Naleśniki ze szpinakiem i fetą

Naleśniki ze szpinakiem i fetą

Wyraziste w smaku. Naleśniki ze szpinakiem i fetą to proste a zarazem bardzo smakowite danie, odpowiednie również dla wegetarian. Słony ser feta genialnie podkreśla smak szpinaku.

Najbardziej smakują mi naleśniki ze szpinakiem i serem feta odsmażone z patelni, zapieczone z żółtym serem i posypane mieloną słodką lub ostrą papryką. Pamiętajcie tylko, że szpinak pownien być oddcedzony z nadmiaru płynu. Naleśniki ze szpinakiem można wzbogacić także dodatkiem suszonych pomidorów. Gorąco polecam.

Zobacz także → naleśniki ze mięsem mielonym.

(około 8 sztuk)

Składniki:

Ciasto na naleśniki:

– 1 ½ szklani wody

– 1 szklanka mleka

– 2 jajka

– około 2 szklanki mąki

– 2 łyżki oleju

– sól

Farsz ze szpinaku i fety:

– 1 opakowanie mrożonego szpinaku (450g) – w liściach lub rozdrobniony

– 1 cebula

– 4 ząbki czosnku

– 1 opakowanie sera feta (około 250g)

– 2 łyżki masła

– około 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej

– sól, pieprz

Dodatkowo:

– tarty ser żółty do posypania

– mielona ostra lub słodka papryka do posypania

– szczypiorek do posypania

Jak zrobić naleśniki ze szpinakiem i fetą?

Ciasto naleśnikowe: Do miski wbić jajka, wlać mleko, wodę i trochę mąki. Składniki zmiksować na gładkie ciasto, dodając mąkę partiami. Na koniec dodać olej oraz sól do smaku. Ciasto na naleśniki powinno być lejące, nie za gęste i nie za rzadkie. W razie potrzeby dodać wody albo mąki. Patelnię posmarować olejem, dobrze rozgrzać. Smażyć cienkie placki już bez dodatku tłuszczu. Odstawić.

Farsz szpinakowy: W garnku roztopić masło. Zeszklić cebulę pokrojoną w małą kostkę. Wrzucić mrożony szpinak. Ja zwykle daję taki w kulkach ale jeśli używacie szpinaku mrożonego w postaci tafli, dobrze jest go tochę połamać albo włożyć do wyższego garnka. Szpinak mieszać od czasu do czasu do całkowitego rozpuszczenia.

Wrzucić pokrojoną w kostkę fetę oraz drobno posiekany czosnek. Farsz dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą (ale ostrożnie, bo ser feta jest już słony), czarnym pieprzem oraz mieloną gałką muszkatołową. Farsz powinien mieć wyrazisty smak. Na koniec odsączyć go z nadmiru płynu na sicie.

Każdy placek naleśnikowy smarować (około połowę powierzchni) farszem ze szpinaku i fety, po czym zawijac boki naleśnika do wewnątrz jak spłaszczone krokiety.

Naleśniki ze szpinakiem i fetą przed podaniem podsmażyć na patelni do zarumienienia albo podpiec w piekarniku. Na koniec wierzch posypać startym żółtym serem oraz mieloną ostrą bądź słodką papryką. Chwilę zapiec – tylko do momentu rozpuszczenia sera. Naleśniki ze szpinakiem i serem feta podawać gorące posypne szczypiorkiem. Ja podałam je dodadkowo z sałatą ze śmietaną.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć - kliknij aby powiększyć

Naleśniki ze szpinakiem i fetą
+ 3
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Back to top button
Close