Naleśniki ze szpinakiem i fetą
Naleśniki ze szpinakiem i fetą
Wyraziste w smaku. Naleśniki ze szpinakiem i fetą to proste a zarazem bardzo smakowite danie, odpowiednie również dla wegetarian. Słony ser feta genialnie podkreśla smak szpinaku.
Najbardziej smakują mi naleśniki ze szpinakiem i serem feta odsmażone z patelni, zapieczone z żółtym serem i posypane mieloną słodką lub ostrą papryką. Pamiętajcie tylko, że szpinak pownien być oddcedzony z nadmiaru płynu. Naleśniki ze szpinakiem można wzbogacić także dodatkiem suszonych pomidorów. Gorąco polecam.
Zobacz także → naleśniki ze mięsem mielonym.
(około 8 sztuk)
Składniki:
Ciasto na naleśniki:
– 1 ½ szklani wody
– 1 szklanka mleka
– 2 jajka
– około 2 szklanki mąki
– 2 łyżki oleju
– sól
Farsz ze szpinaku i fety:
– 1 opakowanie mrożonego szpinaku (450g) – w liściach lub rozdrobniony
– 1 cebula
– 4 ząbki czosnku
– 1 opakowanie sera feta (około 250g)
– 2 łyżki masła
– około 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
– sól, pieprz
Dodatkowo:
– tarty ser żółty do posypania
– mielona ostra lub słodka papryka do posypania
– szczypiorek do posypania
▌Jak zrobić naleśniki ze szpinakiem i fetą?
Ciasto naleśnikowe: Do miski wbić jajka, wlać mleko, wodę i trochę mąki. Składniki zmiksować na gładkie ciasto, dodając mąkę partiami. Na koniec dodać olej oraz sól do smaku. Ciasto na naleśniki powinno być lejące, nie za gęste i nie za rzadkie. W razie potrzeby dodać wody albo mąki. Patelnię posmarować olejem, dobrze rozgrzać. Smażyć cienkie placki już bez dodatku tłuszczu. Odstawić.
Farsz szpinakowy: W garnku roztopić masło. Zeszklić cebulę pokrojoną w małą kostkę. Wrzucić mrożony szpinak. Ja zwykle daję taki w kulkach ale jeśli używacie szpinaku mrożonego w postaci tafli, dobrze jest go tochę połamać albo włożyć do wyższego garnka. Szpinak mieszać od czasu do czasu do całkowitego rozpuszczenia.
Wrzucić pokrojoną w kostkę fetę oraz drobno posiekany czosnek. Farsz dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą (ale ostrożnie, bo ser feta jest już słony), czarnym pieprzem oraz mieloną gałką muszkatołową. Farsz powinien mieć wyrazisty smak. Na koniec odsączyć go z nadmiru płynu na sicie.
Każdy placek naleśnikowy smarować (około połowę powierzchni) farszem ze szpinaku i fety, po czym zawijac boki naleśnika do wewnątrz jak spłaszczone krokiety.
Naleśniki ze szpinakiem i fetą przed podaniem podsmażyć na patelni do zarumienienia albo podpiec w piekarniku. Na koniec wierzch posypać startym żółtym serem oraz mieloną ostrą bądź słodką papryką. Chwilę zapiec – tylko do momentu rozpuszczenia sera. Naleśniki ze szpinakiem i serem feta podawać gorące posypne szczypiorkiem. Ja podałam je dodadkowo z sałatą ze śmietaną.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć