Surówka z marchewki i kukurydzy


Surówka z marchewki i kukurydzy

Często gościła na obiadach u mojej teściowej. Surówka z marchewki i kukurydzy zasmakowała mi tak bardzo, że postanowiłam w końcu przygotować ją sama. Surówka ta jest bardzo łatwa i szybka w przyrządzeniu. Wystarczy ugotować pokrojoną w kostkę marchew z dodatkiem masła, następnie odcedzić i połączyć z odsączoną z zalewy kukurydzą. Ot, cała filozofia. Proste, prawda? Surówka z gotowanej marchewki i kukurydzy jest szybka, zdrowa i do tego bardzo smaczna. Polecam szczególnie, jeśli szukacie prostych rozwiązań kulinarnych :-) Proporcje można oczywiście zwiększyć.

(Dla 2 osób)

Składniki:

– 2 marchewki

– ½ puszki kukurydzy konserwowej

– 1 łyżeczka masła

– szczypta soli i cukru

– odrobina soku z cytryny (opcjonalnie)

Jak zrobić surówkę z marchewki i kukurydzy?

Marchewki umyć, obrać i pokroić w małą kostkę. Umieścić w rondelku, zalać niewielką ilością wody (tyle by ledwie zakrywała marchew), dodać 1 łyżeczkę masła, szczyptę soli i cukru. Dusić na małym ogniu pod przykryciem do miękkości. Odcedzić z wody. Ugotowaną marchew przełożyć do salaterki, dodać odsączoną z zalewy kukurydzę. Można skropić surówkę odrobiną soku z cytryny. Surówka z marchewki i kukurydzy pasuje zarówno do dań mięsnych, ryb, jak i jarskich.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć

surowka-z-marchewki-i-kukurydzysurowka-z-marchewki-i-kukurydzy1surowka-z-marchewki-i-kukurydzy2
Poprzedni Pulpety mięsne w sosie pomidorowym z ciecierzycą
Nastepny Mleko makowe

2 komentarze

  1. Ania
    9 lipca 2017
    Odpowiedz

    Znam tę surówkę, ale już wieki nie jadłam :) Będę musiała nadrobić zaległości :)

  2. Urszula
    10 lipca 2017
    Odpowiedz

    Lubie marchewkę, kukurydzę również, dlatego już mi ślinka cieknie…

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *