Sałatki i surówkiWegetariańskie

Surówka z marchewki i kukurydzy

Surówka z marchewki i kukurydzy

Często gościła na obiadach u mojej teściowej. Surówka z marchewki i kukurydzy zasmakowała mi tak bardzo, że postanowiłam w końcu przygotować ją sama. Surówka ta jest bardzo łatwa i szybka w przyrządzeniu. Wystarczy ugotować pokrojoną w kostkę marchew z dodatkiem masła, następnie odcedzić i połączyć z odsączoną z zalewy kukurydzą. Ot, cała filozofia. Proste, prawda? Surówka z gotowanej marchewki i kukurydzy jest szybka, zdrowa i do tego bardzo smaczna. Polecam szczególnie, jeśli szukacie prostych rozwiązań kulinarnych 🙂 Proporcje można oczywiście zwiększyć. Wypróbujcie także mój przepis na surówkę z marchewki i jabłka.

(Dla 2 osób)

Składniki:

– 2 marchewki

– ½ puszki kukurydzy konserwowej

– 1 łyżeczka masła

– szczypta soli i cukru

– odrobina soku z cytryny (opcjonalnie)

Jak zrobić surówkę z marchewki i kukurydzy?

Marchewki umyć, obrać i pokroić w małą kostkę. Umieścić w rondelku, zalać niewielką ilością wody (tyle by ledwie zakrywała marchew), dodać 1 łyżeczkę masła, szczyptę soli i cukru. Dusić na małym ogniu pod przykryciem do miękkości. Odcedzić z wody. Ugotowaną marchew przełożyć do salaterki, dodać odsączoną z zalewy kukurydzę. Można skropić surówkę odrobiną soku z cytryny. Surówka z marchewki i kukurydzy pasuje zarówno do dań mięsnych, ryb, jak i jarskich.

Smacznego!

Helen G.

Surówka z marchewki i kukurydzy
+ 3
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

2 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Back to top button