Surówka z marchewki i kukurydzy


Surówka z marchewki i kukurydzy

Często gościła na obiadach u mojej teściowej. Surówka z marchewki i kukurydzy zasmakowała mi tak bardzo, że postanowiłam w końcu przygotować ją sama. Surówka ta jest bardzo łatwa i szybka w przyrządzeniu. Wystarczy ugotować pokrojoną w kostkę marchew z dodatkiem masła, następnie odcedzić i połączyć z odsączoną z zalewy kukurydzą. Ot, cała filozofia. Proste, prawda? Surówka z gotowanej marchewki i kukurydzy jest szybka, zdrowa i do tego bardzo smaczna. Polecam szczególnie, jeśli szukacie prostych rozwiązań kulinarnych :-) Proporcje można oczywiście zwiększyć. Wypróbujcie także mój przepis na surówkę z marchewki i jabłka.

(Dla 2 osób)

Składniki:

– 2 marchewki

– ½ puszki kukurydzy konserwowej

– 1 łyżeczka masła

– szczypta soli i cukru

– odrobina soku z cytryny (opcjonalnie)

Jak zrobić surówkę z marchewki i kukurydzy?

Marchewki umyć, obrać i pokroić w małą kostkę. Umieścić w rondelku, zalać niewielką ilością wody (tyle by ledwie zakrywała marchew), dodać 1 łyżeczkę masła, szczyptę soli i cukru. Dusić na małym ogniu pod przykryciem do miękkości. Odcedzić z wody. Ugotowaną marchew przełożyć do salaterki, dodać odsączoną z zalewy kukurydzę. Można skropić surówkę odrobiną soku z cytryny. Surówka z marchewki i kukurydzy pasuje zarówno do dań mięsnych, ryb, jak i jarskich.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć - kliknij aby powiększyć

surowka-z-marchewki-i-kukurydzy
+ 3
Galeria zdjęć
Loading...
Poprzedni Pulpety mięsne w sosie pomidorowym z ciecierzycą
Nastepny Mleko makowe

2 komentarze

  1. Avatar
    Ania
    9 lipca 2017
    Odpowiedz

    Znam tę surówkę, ale już wieki nie jadłam :) Będę musiała nadrobić zaległości :)

  2. Avatar
    Urszula
    10 lipca 2017
    Odpowiedz

    Lubie marchewkę, kukurydzę również, dlatego już mi ślinka cieknie…

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *