Kotlety jajeczne z pieczarkami


Uwielbiam kotlety jajeczne, szczególnie z pieczarkami ;) To danie typowo jarskie ale bardzo pożywne i smaczne. Do masy polecam dodać zieleninę.

(ok.10 sztuk)

Składniki:
– 10 jaj ugotowanych na twardo

– 500g pieczarek

– 1 łyżka masła

– 2 jaja

– 1 cebula

– 1 łyżka majonezu

– mielona kolendra

– 1/2 łyżeczki kurkumy

– świeży koper,  szczypiorek lub natka pietruszki

– bułka tarta (tyle by powstała zwarta masa)

– sól, pieprz

Jajka ugotować na twardo. Gdy ostygną, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Cebulę drobno posiekać. Zeszklić na oleju. Umyte, obrane pieczarki także zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i chwilę podsmażyć na maśle. Posolić. Odsączyć z nadmiaru wody i dodać do masy. Wbić 2 surowe jaja, dodać majonez, bułkę tartą i wyrobić na gładką masę. Dodać posiekany koper lub szczypiorek. Doprawić do smaku solą, pieprzem, kurkumą i szczyptą kolendry. Formować okrągłe lekko spłaszczone kotlety i obtoczyć je w bułce tartej. Smażyć na złoty kolor. Kotlety jajeczne z pieczarkami podawać z ziemniakami i ulubioną surówką  z marchewki i jabłka.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć

kotlety-jajeczne-z-pieczarkamikotlety-jajeczne-z-pieczarkami2kotlety-jajeczne-z-pieczarkami1
loading...
loading...
Poprzedni Zupa-krem czosnkowa
Nastepny Ciasto "3 BIT"

1 Comment

  1. Duusiak
    18 lutego 2013
    Odpowiedz

    Kotlety jajeczne są pyszne:)

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *