Kotlety jajeczne z pieczarkami


Kotlety jajeczne z pieczarkami

To pomysł na smaczne jarskie danie. Kotlety jajeczne z pieczarkami jadłam kiedyś u teściowej. Są nie tylko pyszne ale też i bardzo pożywne. Masę polecam wzbogacić zieleniną. Jeśli nie macie mielonej kolendry, może zastąpić ją również mieloną gałką muszkatołową. Przyprawa ta dobrze komponuje się zarówno z jajkami, jak i z grzybami. Polecam wam wypróbować także mój przepis na kotlety jajeczne z żółtym serem.

(9-10 sztuk)

Składniki:

– 10 jaj ugotowanych na twardo

– 500g pieczarek

– 1 łyżka masła

– 2 jaja

– 1 cebula

– 1 łyżka majonezu

– ⅓ – ½ łyżeczki mielonej kolendry

– ½ łyżeczki kurkumy

– świeży koper, szczypiorek lub natka pietruszki

– bułka tarta (tyle, by powstała zwarta masa)

– sól, pieprz

Jak zrobić kotlety jajeczne z pieczarkami?

Jajka ugotować na twardo. Gdy ostygną, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Cebulę drobno posiekać. Zeszklić na oleju. Umyte, obrane pieczarki także zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i chwilę podsmażyć na maśle. Posolić. Odsączyć z nadmiaru wody i dodać do masy. Wbić 2 surowe jaja, dodać majonez, bułkę tartą i wyrobić na gładką masę. Dodać posiekany koper lub szczypiorek. Masę doprawić do smaku solą, pieprzem, kurkumą i szczyptą kolendry. Formować okrągłe lekko spłaszczone kotlety i obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na złoty kolor. Kotlety jajeczne z pieczarkami podawać z ziemniakami i z surówką np. z surówką  z marchewki i jabłka.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć

kotlety-jajeczne-z-pieczarkamikotlety-jajeczne-z-pieczarkami2kotlety-jajeczne-z-pieczarkami1
loading...
Poprzedni Zupa-krem czosnkowa
Nastepny Ciasto 3 BIT

1 Comment

  1. Duusiak
    18 lutego 2013
    Odpowiedz

    Kotlety jajeczne są pyszne:)

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *