Nabiał


Nabiał to produkty spożywcze pochodzące z mleka i jego przetworów jak:  mleko, twaróg, serek homogenizowany, ser żółty, śmietana, kefir, jogurt, maślanka. Do nabiału zalicza się także jajka. Produkty nabiałowe bogate są w białko, tłuszcze, witaminy (A, B2, B12, D, E) , sole mineralne (magnez, wapń, fosfor, siarka, jod, chlor). Nabiał zajmuje ważne miejsce w piramidzie zdrowego odżywiania. Powinien być spożywany w ilości 2-3 porcji dziennie. Istotne jest spożywanie nabiału u dzieci i osoby starsze u których wzrasta ryzyko wystąpienia osteoporozy. Zawarty w nim wapń korzystnie wpływa na rozwój i remineralizację kości. Jednak białko mleka często wywołuje alergie. Wtedy należy je zastąpić zamiennikami. 

Kaloryczność:

jogurt naturalny 2%  – 62 kcal/100g,

kefir 2%  – 50 kcal/100g,

maślanka – 40 kcal/100g,

mleko 2% – 52kcal/100g,

mleko 3,2% – 57 kcal/100g,

mleko 0% – 33kcal/100g,

ser twarogowy chudy – 98 kcal/100g, 

ser twarogowy półtłusty -134 kcal/100g,

ser żółty – 289 kcal/100g,

śmietana 12% – 134 kcal/100g,

śmietana 18% – 166 kcal/100g,

jajko – 135 kcal/100g.

Helen G.


Galeria zdjęć

loading...
loading...
Poprzedni Ciasto "3 BIT"
Nastepny Mięsa i przetwory

No Comment

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *