Porady kuchenne

Nabiał

Nabiał

To produkty spożywcze pochodzące z mleka i jego przetworów jak:mleko, twaróg, serek homogenizowany, ser żółty, śmietana, kefir, jogurt, maślanka. Do nabiału zalicza się także jajka. Produkty nabiałowe bogate są w białko, tłuszcze, witaminy (A, B2, B12, D, E), sole mineralne (magnez, wapń, fosfor, siarka, jod, chlor). Nabiał zajmuje ważne miejsce w piramidzie zdrowego odżywiania. Powinien być spożywany w ilości 2-3 porcji dziennie. Istotne jest spożywanie nabiału u dzieci i osób starszych, u których wzrasta ryzyko wystąpienia osteoporozy. Zawarty w nim wapń korzystnie wpływa na rozwój i remineralizację kości. Jednak białko mleka często wywołuje alergie. Wtedy należy je zastąpić zamiennikami.

Kaloryczność:

jogurt naturalny 2%  – 62 kcal/100g,

kefir 2%  – 50 kcal/100g,

maślanka – 40 kcal/100g,

mleko 2% – 52kcal/100g,

mleko 3,2% – 57 kcal/100g,

mleko 0% – 33kcal/100g,

ser twarogowy chudy – 98 kcal/100g,

ser twarogowy półtłusty -134 kcal/100g,

ser żółty – 289 kcal/100g,

śmietana 12% – 134 kcal/100g,

śmietana 18% – 166 kcal/100g,

jajko – 135 kcal/100g.
Helen G.

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Back to top button