Owoce


Ananas 
Ananas pochodzi z Brazylii. Obecnie uprawiany jest też w Chinach, Meksyku, na Hawajach i Filipinach. W Polsce ananas do nie dawna był jedynie dostępny w puszkach. Obecnie można dostać świeży owoc. Ananas zawiera wiele cennych składników odżywczych – witaminy A, B1, B2, B6, C, PP, kwas foliowy, kwasy organiczne, potas, magnez, wapń, miedź, żelazo, mangan, jod, cynk oraz bromelinę – grupę enzymów o działaniu przeciwzapalnym, przeciwobrzękowym (ułatwia gojenie ran i oparzeń) i ułatwiającym trawienie białka.

Ananas korzystnie więc wpływa na trawienie, łagodzi  niestrawność. Owoc ten poprawia pracę nerek, wątroby i serca. Dzięki dużej zawartości witaminy C działa przeciwszkorbutowo i wzmacnia odporność organizmu. Łagodzi też bóle gardła i obniża gorączkę. Stosowany zewnętrznie w postaci okładów i maseczki pomaga w trądziku młodzieńczym, wszelkich krostach, przebarwieniach skóry oraz stłuczeniach. Ananasa nie powinny jednak spożywać osoby chore na nadkwaśność i wrzody żołądka.  Można jeść go na surowo lub z puszki. Ananas wykorzystuje się do sałatek, potraw z kurczaka, ciast, słynnej pizzy hawajskiej i wielu innych dań. Ananas pełni ważną rolę w dietach odchudzających, gdyż jest niskokaloryczny (32 kcal/100g), a na długo pozostawia uczucie sytości.

Banan 
Banany należą do jednych z najstarszych roślin uprawnych. Pochodzą prawdopodobnie z terenów południowej Azji. Zawierają witaminy A, B1, B2, B6, C, D, E, wapń, sód, magnez, selen, miedź, cynk, fluor, fosfor, mangan, jod, sporo potasu i żelaza, nienasycone kwasy tłuszczowe oraz błonnik.

Banany obniżają poziom cholesterolu i ciśnienie krwi oraz wzmacniają serce, dzięki zawartości potasu. Poprawiają koncentrację. Wzmacniają błonę śluzową żołądka. Udowodniono, że banany poprawiają samopoczucie, ponieważ zawierają tryptofan- aminokwas wchodzący w skład serotoniny hormonu „szczęścia”. Nie powinny być jednak spożywane przez osoby chore na cukrzycę i mające nadwagę z uwagi na dużą zawartość węglowodanów. Przy zakupie należy wybierać dojrzałe owoce. Te, które posiadają czarne plamki na skórce są smaczniejsze i nie oznacza to, że się psują. Banany są kaloryczne, 100 gram owocu zawiera ok. 90 kalorii.

Cytryna

Cytryna pochodzi z Chin. Znana jest w Europie od czasów średniowiecza. Sok z cytryny ma bardzo szerokie zastosowanie w kuchni, w aromaterapii i  w medycynie naturalnej. Cytryna posiada właściwości antyseptyczne i przeciwbakteryjne. Wzmacnia organizm, jest bardzo skuteczna podczas przeziębień, grypy. Pobudza apetyt i poprawia trawienie. Przeciwdziała zaparciom. Oczyszcza organizm z toksyn, działa odkwaszająco na organizm. Skuteczna jest stanach zapalnych gardła (łagodzi ból), dziąseł, łagodzi opryszczkę czy afty. Zmniejsza dolegliwości reumatyczne, żylaki, łagodzi bóle głowy. Cytrynę dodaje się do wielu potraw, skropiona sokiem z cytryny ryba stanie się krucha i utraci nieprzyjemną woń.

Cytryna oprócz dużej ilości witaminy C (40-50 mg/100g), zawiera również witaminy A, B1, B2, B3, P, olejki lotne, bioflawonoidy, kleje roślinne, mikroelementy takie jak magnez, sód, wapń, żelazo, jod, fosfor.  Cytryna jest niskokaloryczna, w 100 gramach zawiera 29 kalorii.

Jabłko 
Jabłko pochodzi z terenów Azji Mniejszej i Kaukazu. Znane było już 4000 lat p.n.e w Egipcie i Palestynie. W Europie rozpowszechniło się dopiero w XVII wieku.  W Polsce wystepuje około 30 odmian jabłek. Jabłko jest uznawane za jedne z najzdrowszych owoców. Słynne powiedzenie angielskie mówi: „zjedz jedno jabłko dziennie, a lekarz nie będzie ci wcale potrzebny”. Jabłko zawiera witaminy C, B1, B2, E, PP,  prowitaminę A (beta-karoten) oraz związki mineralne: magnez, sód, potas, fosfor, żelazo, krzem, wapń, kwas foliowy  i błonnik pokarmowy. Owoc ten bogaty jest również w pektyny, kwasy organiczne.

Jabłko wzmacnia układ nerwowy i odpornościowy, działa moczopędnie, łagodzi bóle reumatyczne. Poprawia trawienie, zapobiegając zaparciom. Oczyszcza krew z toksyn, obniża też poziom cholesterolu we krwi. Poprawia stan skóry, włosów i paznokci dzięki zawartości krzemu i wapnia. Jabłko znalazło zastosowanie w leczeniu wielu schorzeń, w tym miażdżycy, artretyzmu, osłabienia organizmu, anemia, bólów głowy, gorączki, w zaparciach, dolegliwości związanych z ciążą.  Jabłko najlepiej spożywać surowe ze skórką, pod którą znajduje się najwięcej składników odżywczych. Spożywa się również jabłka pieczone (szarlotka, potrawy mięsne), duszone, kompot z jabłek, jako składnik surówki (z marchewką, kapustą czy buraczkami), ocet jabłkowy. Jabłka są niskokaloryczne, w 100 gramach zawierają 46 kalorii.

Mandarynka 
Mandarynka pochodzi z Chin. Zalicza się rodziny cytrusów. Zawiera witaminy A, B1, B2, B6, C, E, PP, kwas foliowy oraz składniki mineralne, jak: magnez, wapń, sód, potas, fosfor, żelazo oraz jod. Mandarynka wykazuje właściwości przeciwbakteryjne i ściągające. Łagodzi biegunkę, zwiększa apetyt i przyspiesza metabolizm. Obniża poziom cukru we krwi. Sok z mandarynki stosuje się leczeniu astmy  i zapalenia oskrzeli, chorób skóry. Mandarynek nie mogą jednak spożywać osoby cierpiące na wrzody żołądka,  zapalenie nerek, pęcherzyka żółciowego, jelit i wątroby. Mandarynki są niskokaloryczne, w 100 gramach zawierają 42 kalorie.

Porzeczka czarna 
Porzeczka czarna pochodzi z terenów Europy i Azji o umiarkowanym klimacie. Bogata jest witaminę C (w 100 g zawieja jej 50-400 mg). Zawiera też witaminy z grupy B, E, D, K, PP, karotenoidy, kwasy owocowe, pektyny, flawonoidy, olejki eteryczne, antocyjany oraz związki mineralne, jak magnez, fosfor, sód, potas, siarka, żelazo, cynk, jod, kobalt, bor, mangan i molibden.
Wykazuje właściwości przeciwzapalne, przeciwgnilne i napotne. Działa też moczopędnie. Łagodzi biegunkę. Wzmacnia organizm i poprawia trawienie. Pomocna jest w leczeniu reumatyzmu, anemii, chorób serca, miażdżycy, stanów zapalnych nerek. Porzeczki czarne spożywa się na surowo, suszone, mrożone, w formie konfitur, dżemu, soku, jako dodatek do ciast i deserów. Porzeczka czarna jest niskokaloryczna, w 100 gramach zawiera 48 kalorii.

Śliwka 

Śliwka pochodzi  najprawdopodobniej z rejonu Kaukazu  Znana była już w starożytnym Egipcie. Istnieje blisko 6 tysięcy odmian tego owocu. Śliwka bogata jest pektyny, zawiera dużo witamin (A, B1, B6, C, E, K, PP), polifenole, kwas foliowy, błonnik oraz związków mineralnych, jak magnez, fosfor, żelazo, potas, wapń. Śliwki dzięki obecności polifenoli i antyoksydantów wykazują działanie przeciwnowotworowe. Ponadto działają moczopędnie, przeciwzapalnie, łagodzą zaparcia, gdyż działają lekko przeczyszczająco. Korzystnie wpływają też na odporność i system nerwowy. Pobudzają też apetyt. Napar ze śliwek stosuje się w leczeniu przeziębień i bólów gardła. Świeże śliwki są niskokaloryczne, w 100 gramach zawierają 45 kalorii, suszone zaś bardzo kaloryczne (267 kcal/100g).

Helen G.


Galeria zdjęć

loading...
loading...
Poprzedni Kotlety rybne
Nastepny Warzywa

No Comment

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *